Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εχει το Λουξεμβούργο Λαγονήσι;

Αριστερά: o αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Κέντρο: Ντ. Κοστέλο, Κλ. Ρέγκλινγκ κι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντ. ντε Βιλπέν. Δεξιά: o αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχει το Λουξεμβούργο Λαγονήσι;

  • A-
  • A+

Περιμένοντας τη Γερμανία για το θέμα του χρέους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα, όπου παρελαύνουν τις τελευταίες ημέρες, αρκούνται στο να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Εurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Και να επαναλαμβάνουν εμφατικά και μονότονα τις προτροπές για εντατική συνέχιση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη μετά τα μνημόνια και υπό αυστηρή εποπτεία εποχή.

«Υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και το τι μπορεί να γίνει και, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζουμε την ανάγκη για εμπροσθοβαρή μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει με αξιοπιστία στις αγορές», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου υπογράμμισε ότι όλοι εργάζονται στην κατεύθυνση επίτευξης μιας συνολικής συμφωνίας με όλα τα συστατικά στοιχεία, τα μέτρα για το χρέος, μέχρι την 21η Ιουνίου.

«Θα έλεγα πως η στάση όλων των πλευρών είναι εποικοδομητική, έτσι ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε στο Eurogroup», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Το «τέλος μιας οδύσσειας»

Μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist στο Λαγονήσι ανέφερε ότι «η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος μιας οδύσσειας», με τον αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Φίλιπ Γκέρσον να τονίζει ότι υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για να προχωρήσουμε με την ανάλυση βιωσιμότητας τους χρέους (DSA) και να υπογραμμίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια συμφωνία στο Εurogroup. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα πρέπει να παραμετροποιηθούν εγκαίρως εν όψει του Eurogroup.

Μεταρρυθμίσεις και τριμηνιαίοι έλεγχοι

O διευθύνων σύμβουλος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγνκ υποσχέθηκε ότι δεν θα μας… εγκαταλείψει ακόμα κι όταν σταθούμε στα πόδια μας ως χώρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, «είμαστε στη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου». Αλλά όχι και των μεταρρυθμίσεων, όπως έκανε σαφές και ο Ντέκλαν Κοστέλο.

«Η επιτυχία ή η αποτυχία ορισμένων μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα», είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι τριμηνιαίοι για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Καθοριστικό το στοιχείο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, καθώς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, είπε ο Φραντσέσκο Ντρούτι, ο συντονιστής της ΕΚΤ για την Ελλάδα, ενώ την… κοινωνική διάσταση έδωσε ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής του ΕSM στη χώρα μας. Είναι σημαντική η προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, «ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες πολίτες, που έχουν προβεί σε θυσίες, να δουν τα αποτελέσματα της πολυετούς προσαρμογής».

Εξοδος με «μαξιλάρι»

Η έξοδος από το πρόγραμμα πάντως θα γίνει πάνω σε «μαξιλάρι» (cash buffer) της τάξης των 17-18 δισ. ευρώ και η Ελλάδα είναι καλυμμένη έναντι της αστάθειας στις αγορές, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

«Η Ελλάδα δημιουργεί ένα cash buffer για τους επόμενους 20-22 μήνες. Ηδη έχουν τοποθετηθεί 6,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό από τον οποίο δεν μπορούν τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο λόγο παρά για την εξυπηρέτηση του χρέους», είπε. Υπογράμμισε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν η δημοσιονομική πολιτική δεν διατηρούνταν και μετά το πρόγραμμα. «Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι το πολιτικό σύστημα έχει μάθει το μάθημά του τα τελευταία χρόνια».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για συνολική συμφωνία
Την προηγούμενη εβδομάδα, τα θέματα της οικονομίας πέρασαν, όπως ήταν λογικό, σε δεύτερη μοίρα τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης και ειδησιογραφίας, ωστόσο η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα ανήκει...
Αντίστροφη μέτρηση για συνολική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
Το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια άναψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προαναγγέλλοντας συνολική συμφωνία για το χρέος, τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις «ελληνικής...
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
​Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές...
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
Στη σκιά του ιταλικού ζητήματος και των διαφορών ΔΝΤ-Βερολίνου η συνολική συμφωνία, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, μετατίθεται για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ● Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας...
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup,...
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας