• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.2°C / 6.3°C
  0 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.3°C / 3.5°C
  1 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.0°C / 7.3°C
  0 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / 0.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  80%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 3.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.6°C / 3.5°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.5°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.7°C / 8.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.5°C / -0.1°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 7.1°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 6.6°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 3.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  1 BF
  79%

Δεν έλειψαν οι δακρύβρεχτες αναφορές από τον πρόεδρο του Euroworking Group, Χανς Φάιλμπριφ, για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα συναισθήματα θαυμασμού για «ό,τι πέρασε» τη μνημονιακή περίοδο και αυτά που «τον περιμένουν» .

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Στρώνουν» συμφωνία για χρέος και εποπτεία

 • A-
 • A+

Ακόμη και ειδικό σεμινάριο για την Ελλάδα οργανώθηκε στις Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και γενικά της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ενα σεμινάριο στο οποίο κυριάρχησε η αισιοδοξία για λήψη συνολικής απόφασης στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου, χωρίς να λείψουν οι δακρύβρεχτες αναφορές για τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα συναισθήματα θαυμασμού για «ό,τι πέρασε» τη μνημονιακή περίοδο και αυτά που «τον περιμένουν» στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης» των εταίρων-δανειστών μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές. Η ατμόσφαιρα ήταν πράγματι συγκινητική.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Ολλανδός πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο οι 19 θα καταλήξουν σε μια συνολική απόφαση για την Ελλάδα.

Δεν ανακοίνωσε κάτι καινούργιο σε σχέση με όσα αφήνουν να διαρρεύσουν καθημερινά διάφοροι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά την έξοδο στις αγορές θα είναι πιο ενισχυμένη σε σχέση με αυτή που ετέθη σε ισχύ στις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, επισήμανε την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υποβάθμισε τον χρηματοδοτικό ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο, όμως, θα εξακολουθήσει να «παίζει» στην ελληνική σκακιέρα, και ανακοίνωσε ότι η τελευταία δόση θα κυμαίνεται μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα χρησιμεύσει ως δημοσιονομικό «μαξιλάρι».

Ως προς την ελάφρυνση του χρέους, είπε ότι τα μέτρα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά «κάποιες παράμετροι θα είναι καλύτερες από άλλες».

Μεταρρυθμίσεις

Ο Ολλανδός τεχνοκράτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μεταρρυθμίσεων, με το επιχείρημα ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση θα έχει επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των αγορών.

Απάντησε έτσι εμμέσως στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να είναι μικρότερες οι περικοπές των συντάξεων.

Ο Χ. Φάιλμπριφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδ. Γεωργίου, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση αυτή, που θα απασχολήσει τους 19 την ερχόμενη Πέμπτη, «κάνει πολύ κακό στην εικόνα της Ελλάδας».

Για να καταλήξει ότι θαυμάζει τον ελληνικό λαό για ό,τι πέρασε, αλλά θαυμάζει και τον εαυτό του για όσα πέρασε κατά την τελευταία επταετία. «Η ελληνική κρίση το 2015 ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου» είπε ο Ολλανδός.

Ελάφρυνση

Η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος να ελαφρύνει το βάρος για όσους υποστούν τις συνέπειες των μέτρων στις συντάξεις ή ακόμη και να μειώσει το ύψος των περικοπών.

Πάντως, παρατήρησε στη συνέχεια ότι οι περικοπές στις συντάξεις έχουν νομοθετηθεί και πως για την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή είναι σημαντικό να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν επιπλοκές σε αυτήν τη διαδικασία», είπε η υπουργός.

Ως τεχνικός σύμβουλος θα παραμείνει το ΔΝΤ

Κανείς στο Eurogroup, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας, δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πιστωτική γραμμή.

«Κανείς που μίλησε με τον Μοσκοβισί δεν το θεωρεί πιθανό σενάριο» είπε ο Ολιβιέ Μπαγί, επικεφαλής του γραφείου του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη χώρα μας.

Εκτιμά ωστόσο, όπως άλλωστε και ο Γάλλος επίτροπος, ότι το Ταμείο θα παραμείνει «ως τεχνικός σύμβουλος» στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία θα υπαχθεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Ολ. Μπαγί τόνισε ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί πως θα το κάνουν και ότι «όλοι έχουν όφελος» από αυτό.

Τα μέτρα που είναι υπό συζήτηση, όπως είπε, είναι η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων από μηδέν έως 15 χρόνια και οι επιστροφές των κερδών των SMPs και των ΑΝFAs (ύψους 4 δισ. ευρώ), που εξετάζεται να δοθούν υπό όρους και σταδιακά (1 δισ. ετησίως).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup,...
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα δύο η Ευρώπη για την ελάφρυνση
Συνεχίζεται η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Αθηνών και των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του κειμένου σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική που θα εφαρμόσει η Ελλάδα κατά...
Στα δύο η Ευρώπη για την ελάφρυνση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως για εκταμίευση δόσης και συζήτηση για το χρέος
Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, χωρίς καμία χαλάρωση και βλέπουμε παράλληλα τι μπορεί να γίνει για το θέμα του χρέους. Αυτό συμφωνήθηκε λίγο πολύ κατά τη χθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης μεταξύ των...
Πράσινο φως για εκταμίευση δόσης και συζήτηση για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές
Επιμένει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην ανάγκη να εγκρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη ● Σε εκκρεμότητα παραμένει ο χρόνος...
Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Eπιασαν δουλειά οι διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης στις 21 του μήνα στο Λουξεμβούργο ● Βασικά θέματα για τους εταίρους-δανειστές είναι ο καθορισμός της τελευταίας...
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας