Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εύσημα Ρέγκλινγκ, μήνυμα Δραγασάκη στις τράπεζες

Η εκδήλωση έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο

EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εύσημα Ρέγκλινγκ, μήνυμα Δραγασάκη στις τράπεζες

  • A-
  • A+

Η Ελλάδα είναι στο μεταίχμιο να γίνει το επόμενο επιτυχημένο παράδειγμα, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας τόνισε ότι θα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέχρι την λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι και ότι μετά η επιτήρηση θα είναι αυστηρότερη και πιο ολοκληρωμένη σε σχέση με άλλες χώρες που ήταν στο πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η χώρα μας τα τελευταία εννέα χρόνια εργάστηκε σκληρά για να εφαρμόσει συχνά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που χρειαζόντουσαν. «Είναι η ώρα να επαινέσουμε τους Έλληνες πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας για την στροφή της Ελλάδας σε μια πιο μοντέρνα οικονομία», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπόλοιπες χώρες που έλαβαν βοήθεια από τον μηχανισμό απέδειξαν ότι τέτοια μεταρρυθμιστικά προγράμματα όσο δύσκολα και εάν είναι δημιουργούν τις βάσεις για μελλοντική ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Οι 4 χώρες που έλαβαν στο παρελθόν στήριξη αποτελούν επιτυχημένες ιστορίες. 

Αναφερόμενος στα τρία οικονομικά προγράμματα στήριξης της Ελλάδας ανέφερε ότι αποτελούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης διεθνώς με 240 δισ. ευρώ δάνεια. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη διάρκεια των τελευταίων μηνών και των τελευταίων ετών» δήλωσε.

Όσον αφορά στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι επέστρεψαν οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί με εκτίμηση για 1,9% φέτος, την ανεργία να υποχωρεί στο 20,1% και τις εξαγωγές να αυξάνονται ενώ οι δημοσιονομικές προόδος και οι επιδόσεις είναι εντυπωσιακές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές σε τρεις περιπτώσεις και αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η επιστροφή στις αγορές όμως είναι εύθραυστη και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πλήρη προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις .

Μιλώντας για την τελευταία αξιολόγηση είπε ότι για να κλείσει απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως τα φορολογικά, τα δημόσια έσοδα, την ενέργεια, τις υποδομές, τις ιδιωτικοποιήσεις και την δικαιοσύνη.

Για το χρέος είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία διότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους, Ο επικεφαλής του ESM, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι μπορεί να υπάρξει μία συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελαφρύνσης στο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

«Να επανασυνδεθούν οι τράπεζες με την ανάγκη της οικονομίας»

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης που εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις τρέχουσες εξελίξεις, εκτιμώντας πως οι επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης αποδίδουν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έστειλε μήνυμα στις τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι κεντρικό καθήκον των τραπεζών στην παρούσα φάση, είναι να επανασυνδεθούν με τις ανάγκες της οικονομίας και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Συνέχισε λέγοντας ότι η κοινωνία αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τον εναγκαλισμό κατά το παρελθόν, του κομματικού συστήματος με μέσα ενημέρωσης, επιχειρηματικά συμφέροντα και τραπεζικά ιδρύματα.

«Είναι πολλά που σαν σκιάχτρα, μας θυμίζουν ένα παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά. Επειδή όμως ακούσαμε σήμερα βαρύγδουπους τίτλους για «εγκλήματα», «ευθύνες» κ.ά., στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, είναι «πολύ», αν και υπόλογοι, ορισμένοι να εμφανίζονται ως τιμητές».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, βγαίνουμε από τα μνημόνια, όχι επειδή κάποιοι μας «κάνουν χάρη», αλλά επειδή ως κυβέρνηση και ως κοινωνία δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος σε μια επώδυνη ιστορική περίοδο, σημείωσε ο αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πλέον έχουμε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, αλλά μεγαλύτερη ευθύνη».

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια με ισχυρά αποθέματα ασφαλείας, με μια ρύθμιση του χρέους που αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τις 21 Ιουνίου και μια ολιστική Στρατηγική Ανάπτυξης για το Μέλλον που αποτελεί το δικό μας σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα εποχή» είπε ο κ. Δραγασάκης.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
To 2019 θα είναι πλήρως λειτουργική η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών...
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραγασάκης: Στόχος πλέον η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Τους επόμενους στόχους μετά τα αποτελέσματα των επιτυχημένων τραπεζικών stress tests, έθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι...
Δραγασάκης: Στόχος πλέον η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κλειστά χαρτιά» για χρέος και εποπτεία
Κλειστά τα χαρτιά του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τον τρόπο εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος συνεχίζει να κρατάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, όπως επίσης και για τις...
«Κλειστά χαρτιά» για χρέος και εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
Στο συρτάρι, λόγω διαφωνίας των δανειστών να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, υποχρεώθηκε να βάλει η κυβέρνηση το προεκλογικό της σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα χρηματοδοτούσε...
Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Από το αντιμνημόνιο στη μεταμνημονιακή Ελλάδα»
Την ανάγκη δημιουργίας κοινωνικών συμμαχιών για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Σε συνέντευξή του μιλάει για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας...
«Από το αντιμνημόνιο στη μεταμνημονιακή Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και τα capital controls
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» επισημαίνει ο Γιάννης Δραγασάκης, εκτιμώντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός του έτους, ενώ σημειώνει ότι τους πρώτους μήνες...
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και τα capital controls

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας