• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.1°C
  2 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 22.1°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 21.9°C
  0 BF
  56%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.5°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.7°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.1°C / 24.9°C
  1 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  0 BF
  84%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 19.5°C / 24.9°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.8°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  77%

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

 • A-
 • A+

Τις τελευταίες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης κλείνει η κυβέρνηση με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου ώστε να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ανοίγοντας το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Με το πολυνομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η δέσμευση των αποθεματικών όλων των φορέων του Δημοσίου, αλλάζει το καθεστώς χορήγησης δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καταργείται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ώστε να μπορούν να υπαχθούν περισσότεροι ενώ αλλαγές επέρχονται και στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς προβλέπεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, σε βάθος πενταετίας.

Ειδικότερα, μειώνονται στο μισό οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για χορήγηση δανείων, δηλαδή στο 1,5% από 3% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι μειώνονται από 1,440 δισ. ευρώ που είναι φέτος σε 720 εκατ. ευρώ.

Από τις διατάξεις εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες δάνειων, όπως αυτά που αφορούν φυσικές καταστροφές και άλλα έκτακτα γεγονότα.

Σε ότι αφορά την υποχρεωτική δέσμευση των ρευστών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς. Επίσης, συστήνεται ειδική Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του έργο της οποίας είναι η παρακολούθηση των λογαριασμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Την υποχρέωση των οφειλετών που έχουν υπαχθεί ή βρίσκονται στο προθάλαμο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) να παραιτηθεί από το τραπεζικό του απόρρητο, ώστε να εντοπιστούν αυτοί που έχουν μεγάλες καταθέσεις σε μια τράπεζα αλλά ζητούν προστασία λόγω «κόκκινων» δανείων σε άλλη, αλλά και υποβολή υπεύθυνης δήλωσης περί μη πτωχευτικής ικανότητας. Από την άλλη πλευρά στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των πραγματικά αδύναμων οικονομικά πολιτών, αλλάζει το καθεστώς επιδότησης από το κράτος, της δόσης που έχει επιδικάσει το δικαστήριο. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι ελάχιστοι δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα που είχαν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη γνώριζαν ότι δικαιούνται επιδότηση από κράτος (υπάρχει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό) ώστε να τη διεκδικήσουν. Ετσι, την επιδότηση αυτή μπορούν πλέον να τη διεκδικούν απ΄ευθείας οι τράπεζες ενώ αυτή η υπόμνηση θα υπάρχει και στις δικαστικές αποφάσεις.

Με τις αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αυξάνεται στα 125.000 ευρώ από 50.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό της οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ) και προς την εφορία αντίστοιχα (αθροιστικά 250.000) ενώ μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές του 2017 αντί του 2016 που ίσχυε. Ετσι, όπως εκτιμάται το 99% των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών τους σε ΕΦΚΑ και εφορία. Με άλλες διατάξεις μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία και απλοποιείται η διαδικασία υποβολής αίτησης υπαγωγής.

Άλλες διατάξεις προβλέπουν:

 • Φόρος υπεραξίας: Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
 • ΦΠΑ:  Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής από το ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών
 • Περιστασιακά απασχολούμενοι: Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά η διάταξη με την οποία δικαιούνται την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).
 • Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας: Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες
 • Τεκμήριο: Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια
 • Καπνικά: Αποζημίωση θα πληρώνουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.
 • Ελληνικό: Ιδρύεται Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων χώρων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά.

Η διαδικασία

⇒Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

⇒Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκινάει τη Δευτέρα στις 12.00 στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος.

⇒Το πρωί της Τρίτης θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.

⇒Την Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα μέχρι τις 15:00.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
Τις τελευταίες πινελιές βάζει το κυβερνητικό επιτελείο στην πρότασή του για την πρώτη κατοικία και το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη και θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 15...
Διαφωνούν μέχρι να... συμφωνήσουν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»
Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να είναι έτοιμο όταν λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη....
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Μήνυμα προς τις τράπεζες για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να διασωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...
Μήνυμα προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης
Mε τα δύο μνημόνια υπό μάλης, των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και με τις αποφάσεις για το χρέος να μετατίθενται για αργότερα, επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την Ουάσινγκτον καθώς...
Στην Αθήνα μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας