Ιδιαίτερα ισχυρό είναι το φετινό σημείο εκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία με «όχημα» τις εξαγωγές κατάφερε να ανεβάσει ταχύτητα, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛ.ΣΤΑΤ.), είναι το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης του ΑΕΠ που ενδεχομένως να είναι και ενδεικτικό ότι η «εικόνα» κατεδάφισης της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια έχει αρχίσει και αντιστρέφεται.
Υπάρχει, βέβαια, πολύς δρόμος μέχρι να εδραιωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, από τη στιγμή που επενδύσεις και καταναλωτική δαπάνη εξακολουθούν να βρίσκονται σε αρνητικό πρόσημο, διατηρώντας έτσι τον προβληματισμό.
Μετά την ΕΛ.ΣΤΑΤ., τη «σκυτάλη» των ανακοινώσεων παίρνει τώρα το ΔΝΤ, το οποίο ανέμενε αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να τα λάβει υπόψη στην έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος που θα συντάξει και θα δώσει το επόμενο διάστημα στη δημοσιότητα. Επίσης, τα ίδια στοιχεία, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αποτελούσαν «βαρόμετρο» για το Ταμείο, ώστε να εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση στο αφορολόγητο, από το 2019, αντί του 2020. Ομως, η μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ απομάκρυνε αυτόν τον κίνδυνο.
Αναθεώρηση εκτιμήσεων
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 έκλεισε με ανάπτυξη 1,4%, χαμηλότερη των προβλέψεων που είχαν κάνει κυβέρνηση και θεσμοί.
Η χαμηλότερη αυτή επίδοση οδήγησε σε αναθεώρηση και των φετινών εκτιμήσεων για το σύνολο του 2018, στο 2,3%, από 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.
Ωστόσο, με το νέο Μεσοπρόθεσμο (2019 - 2022), που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα υπάρξει νέα, επί το χειρότερο, αναπροσαρμογή του ρυθμού μεγέθυνσης στο 2% πλησιάζοντας το 1,9%, που είναι η νεότερη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτουν τα εξής:
● Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2018 ανήλθε στο 0,8%.
● Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποχώρησε κατά 0,4%.
● Η βουτιά στις ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) έφθασε το 10,4%.
● Αύξηση 7,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.
● Μείωση 2,8% σημειώθηκε στις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
Στο μεταξύ, προβληματισμό για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση προκαλούν τα στοιχεία με τις πληρωμές του κράτους σε φορείς με τους οποίους συναλλάσσεται ή δικαιούνται επιστροφές φόρων.
Στο τέλος Απριλίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου κατέγραψαν μικρή μείωση της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο με «αγώνα ταχύτητας» θα καλυφθεί το όριο αποπληρωμής αυτών των οφειλών που έχουν θέσει οι δανειστές.
Οι συνολικές οφειλές τον Απρίλιο φθάνουν στα 2,617 δισ. ευρώ, έναντι 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 675 εκατ. ευρώ σε 741 εκατ. ευρώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας