Ημέρα θετικών δηλώσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος. Εύσημα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Όλαφ Σολτς. Συνεχή ανάπτυξη βλέπει η εφημερίδα FAZ. Συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου βλέπουν αμερικανικά μέσα.
Από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, όμως υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο που παρουσιάζει η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Μιλώντας για τη οικονομική και νομισματική ένωση, ο κ.Γιούνκερ δήλωσε... περήφανος για το ενιαίο νόμισμα σημειώνοντας ότι «δεν διαιρεί την Ευρώπη, αλλά την προστατεύει». Επισήμανε πως το ευρώ δεν ενώνει μόνο τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες, για να υπογραμμίσει ότι η οικονομία της ευρωζώνης αποτελεί το 85% της οικονομίας της ΕΕ.
Θετικό νεύμα και από το Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς να δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι υπάρχει η ευκαιρία για καλές αποφάσεις για το πρόγραμμα και το χρέος.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι «Περιμένω τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται».
Παράλληλα ο κ. Σολτς δήλωσε ότι δεν είναι εύκολο «να πούμε ποιο ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα», ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «θα έχουμε την ευκαιρία για μία καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «συζητάμε τις συγκυρίες για να πάρουμε αποφάσεις».
Τέλος, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλά. «Βλέπουμε σημαντική πρόοδο στη χώρα, η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν δυο-τρία χρόνια. Το βλέπουμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε σημερινό της άρθρο με τίτλο «Η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητες» επισημαίνει ότι «Τώρα φαίνεται πως η (ελληνική) οικονομία εξυπηρετεί τους στόχους της, αφού η ανάπτυξή της γίνεται ολοένα και πιο γρήγορη.
Χάρη στις αυξημένες εξαγωγές, η ελληνική οικονομία ανέβασε ταχύτητες το πρώτο τρίμηνο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ΕΛΣΤΑΤ στην Αθήνα. Έτσι, η ανάπτυξη “έτρεξε” με τετραπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τις μέχρι τώρα ταχύτητες και με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Εδώ και πέντε τρίμηνα, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αδιάκοπα».
Τέλος, η FAZ σημειώνει ότι «η Ελλάδα βρισκόταν επί μακρόν σε οικονομική ύφεση. Κατά τη διάρκειά της, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να οδηγήσει τη χώρα του σε βιώσιμη ανάπτυξη με ένα επενδυτικό σχέδιο, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι».
CNBC: Δεν ανησυχεί για το ΔΝΤ η Ελλάδα
Η χώρα μας, όμως, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το αμερικανικό δίκτυο CNBC να επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις με το ΔΝΤ, καθώς η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους παρά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο δεν θα διαθέσει περισσότερα χρήματα.
«Το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου» δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο CNBC, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Το Eurogroup, στη συνάντηση του Απριλίου, είχε ανακοινώσει ότι όλες οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθούν έως τις 21 Ιουνίου. Εντούτοις, με μόνο δύο βδομάδες να απομένουν μέχρι τότε, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη τη μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Το αμερικανικό δίκτυο υπενθυμίζει και το δημοσίευμα των Financial Times πως το κόμμα της Άνγκελας Μέρκελ δεν επιμένει πλέον για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν θα καθησυχαστούν από την ορθή πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ούτε από το γεγονός ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση. Μολονότι έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα”, το ΔΝΤ επιθυμεί πιο δραστική επιμήκυνση λήξεων των ελληνικών ομολόγων και της περιόδου χάριτος» κατέληξε η Τζόαν Χέι. Εντούτοις, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για τη διάθεση κεφαλαίων από το ΔΝΤ, καθώς το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό τη ευρωζώνης, ενώ το Eurogroup έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη δέσμευσή του να χορηγήσει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.