Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με το δεξί η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2018

Η αυτόφωρη διαδικασία για τη σύλληψη της Σοφίας Ζαχαράκη έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα

Με το δεξί η ανάπτυξη στο α' τρίμηνο του 2018

  • A-
  • A+

Γερά στα πόδια της πάτησε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική Στατική Αρχή ανάπτυξη κατά 2,3% παρουσίασε το ΑΕΠ, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2017 η αύξηση ήταν 0,8%.

Τα στοιχεία προκαλούν ανακούφιση στην κυβέρνηση, αφού πρόκειται για ένα θετικό ξεκίνημα στην ελληνική οικονομία, η οποία φέτος στοχεύει σε ανάπτυξη 2% για το σύνολο του έτους και στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών, που έφτασαν στο 7,6%.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι επενδύσεις κατά 10,4%, και η κατανάλωση κατά 0,3%, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές κατά 2,8%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 2,4% το α' τρίμηνο 2018 σε σχέση με το α' τρίμηνο 2017, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ διατήρησε αμετάβλητη στο 1,4% την άνοδο του ΑΕΠ για το 2017.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίμενε αυτές τις ανακοινώσεις για να μπορέσει να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για το πλεόνασμα του 2018.

Ετήσιες μεταβολές

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά τη σύγκριση του πρώτου τριμήνου 2018 με πρώτο τρίμηνο 2017:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,4% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,3%).

• Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 10,4%.

• Αύξηση 7,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 10,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,8%).

• Μείωση 2,8% σε σχέση παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 6,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 13%).

Τριμηνιαίες μεταβολές

Σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση α' τριμήνου 2018 με δ' τρίμηνο 2017), το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8%. Ειδικότερα:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,7%).

• Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 28,1 %.

• Αύξηση 1,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 5,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,9%).

• Μείωση 2,7% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 4,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,3%).

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, αλλά κάτω από τον πήχη
Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο του 2017 όμως, αν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δεν αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ο...
Ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, αλλά κάτω από τον πήχη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Παγώνει» (προσωρινά) τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ
Αδυναμία έκδοσης προσωρινών στοιχείων (flash) εκτίμησης για την ελληνική οικονομία ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές...
«Παγώνει» (προσωρινά) τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,5% η ελληνική οικονομία το Α΄ τρίμηνο του 2017
Υφεση 0,5% παρουσίασε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2017 επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των διεθνών αναλυτών αλλά και των οικονομολόγων...
ΕΛΣΤΑΤ: Σε ύφεση 0,5% η ελληνική οικονομία το Α΄ τρίμηνο του 2017