• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.4°C / 9.0°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 7.5°C
  0 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 3.6°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  0 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 5.9°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.3°C
  0 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 8.6°C
  0 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.2°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.6°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.5°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 6.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 6.7°C
  1 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαστίγιο και καρότο κατά της αδήλωτης εργασίας

 • A-
 • A+

Αμφίσημη ανάγνωση προσφέρει στους παρανομούντες εργοδότες το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, αφού από τη μία μειώνεται το πρόστιμο για τη μαύρη εργασία (υπό την αίρεση της πρόσληψης) αλλά από την άλλη ακόμη και τριπλασιάζεται σε περίπτωση διπλής υποτροπής!

Από την άλλη με το ίδιο νομοσχέδιο, που μέσα στον Ιούνιο θα είναι νόμος του κράτους, επεκτείνεται η ευθύνη για την εργασιακή σχέση στην περίπτωση της εργολαβίας και στην επιχείρηση που αναθέτει την εργασία σε υπεργολάβο.

Σε κάθε περίπτωση όμως αυτός που ευεργετείται από τις νέες ρυθμίσεις είναι ο μισθωτός εργαζόμενος.

Εστω και με το σταγονόμετρο λοιπόν «επισκευάζεται» η ασπίδα προστασίας της μισθωτής εργασίας που βιαίως αποκαθηλώθηκε με πρόσχημα τις μνημονιακές πολιτικές.

Οσον αφορά την αδήλωτη-μαύρη απασχόληση, η στόχευση του υπουργείου Εργασίας είναι διττή.

Από τη μία αποκτά ο εργαζόμενος δικαιώματα ενώ από την άλλη η πάταξή της φέρνει έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μια τρίτη συνέπεια που δημιουργείται είναι ότι όποιος εργοδότης βρεθεί να απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους ουσιαστικά αποτρέπεται από το να το επαναλάβει, αφού στην περίπτωση της υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Φρένο στην αυθαιρεσία των εργολάβων

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις όσων επιχειρήσεων ανέθεταν σε υπεργολάβους την εκτέλεση εργασιών (κυρίως υπηρεσίες ασφαλείας και καθαριότητας), η κατάσταση μάλλον είχε φτάσει στο απροχώρητο, αφού από τη μία οι αναθέτουσες επιχειρήσεις εκμεταλλεύονταν τον εργαζόμενο, από την άλλη δεν είχαν την ευθύνη της πληρωμής!

Πλέον, με βάση την υπό ψήφιση ρύθμιση, «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που αναθέτει, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, την εκτέλεση έργου ή τμήματος έργου (αναθέτων) σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργολάβο) ευθύνεται εις ολόκληρον και αλληλεγγύως με τον εργολάβο έναντι των εργαζομένων του τελευταίου για την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης».

Στην πράξη λοιπόν η επιχείρηση που απασχολεί πραγματικά τον εργαζόμενο καλείται να πληρώσει (αν δεν πληρώσει ο εργολάβος) ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό από οποιαδήποτε αιτία αφορά τη σχέση εργασίας (από τις αποδοχές μέχρι αποζημίωση απόλυσης ή εργατικού ατυχήματος).

Ουσιαστικά διευρύνεται η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η νέα αρχιτεκτονική

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών.

Από την άλλη (αυτός είναι ο νεωτερισμός) προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

Αναλυτικότερα το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται ως εξής:

α) στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,

β) στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και

γ) στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους.

Από την άλλη οι υπότροποι εργοδότες στην πραγματικότητα καίγονται!

Με τις νέες ρυθμίσεις σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο ανά εργαζόμενο επιβάλλεται προσαυξημένο:

α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και

β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερες παραβάσεις που διαπιστώνονται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία.

Πρακτική άσκηση και μαθητεία σε επιχειρήσεις

O εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολεί για πρακτική άσκηση ή μαθητεία, καθώς και κάθε μεταβολή της απασχόλησης αυτής πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που απασχολούνται για πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 17% του συνολικού προσωπικού κάθε επιχείρησης ή εκμετάλλευσης και σε κάθε περίπτωση τα σαράντα άτομα.

Ασφαλιστικά θέματα

Προβλέπεται διαδικασία διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεων που έχουν γεννηθεί έως 31/12/2016 σε βάρος ασφαλισμένων εξαιτίας της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου κοινωνικής ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων.

Επίσης ρυθμίζεται ενιαία εντός του ΕΦΚΑ η έναρξη του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης (1η του επόμενου μήνα) και η λήξη (στο τέλος του μήνα εντός του οποίου επέρχεται ο λόγος διακοπής της σύνταξης).

Επιπλέον δεν θα είναι υποχρεωτική πλέον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση.

Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων

Το σχέδιο νόμου εισάγει το σύστημα της επιτροπείας ώστε να προστατευτούν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση Εποπτικού Συμβουλίου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο ΕΚΚΑ και δημιουργούνται ηλεκτρονικά μητρώα Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας.

Επίσης ορίζει διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου σε ανάδοχους γονείς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία
Η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία τίθεται σε εφαρμογή μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης ● Μέχρι και κατά 71,5% μπορεί να μειωθεί το πρόστιμο εάν ο εργοδότης καταβάλει...
Οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στα πρόστιμα
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία αλλά και κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης....
Αλλαγές στα πρόστιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
​Ενα ζοφερό περιβάλλον για την αγορά εργασίας με τους μισθωτούς να είναι απαισιόδοξοι ακόμη και για την αύξηση των αποδοχών τους είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της Ερευνας Κοινής Γνώμης «Δείκτες Κλίματος...
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
Στοχευμένες παρεμβάσεις, με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι, κίνητρα για επιστροφή νέων επιστημόνων από το...
Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες ένα βήμα πιο κοντά στα αποθεματικά των εργαζομένων!
Μόνο το επίδομα γάμου έχει απομείνει στη ΓΣΕΕ να διαπραγματεύεται κάθε χρόνο κατά την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η υπογραφή, της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης...
Οι εργοδότες ένα βήμα πιο κοντά στα αποθεματικά των εργαζομένων!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και το ΣΔΟΕ στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας
Ενδυναμώνεται ο ελεγκτικός μηχανισμός κατά της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Με τροπολογία που θα κατατεθεί θα δοθούν επιπλέον ελεγκτικές αρμοδιότητες στο ΣΔΟΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για αναβάθμιση...
Και το ΣΔΟΕ στον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας