Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πακέτο αξιολόγηση-χρέος, αίνιγμα το ΔΝΤ

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος με τον επίτροπο Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί (αριστερά) και τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Πακέτο αξιολόγηση-χρέος, αίνιγμα το ΔΝΤ

  • A-
  • A+

Για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου μετατέθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ την ίδια στιγμή, ασαφείς εξακολουθούν να παραμένουν οι προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Τo Εurogroup του Ιουνίου θα λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Πέμπτης, δίνοντας το στίγμα του καθοριστικού ρόλου που θα διαδραματίσει η ερχόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όπως έσπευσε να συμπληρώσει ο Σεντένο, «για την Ελλάδα, τα νέα είναι πολύ καλά, συμπληρώνοντας ότι όταν υπάρχει «αμοιβαία εμπιστοσύνη» φτάνουμε σε συμβιβασμό.

Στο θέμα του χρέους, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αντάλλαξαν απόψεις για το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εφαρμοστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια «καλή» συζήτηση για το θέμα του χρέους, σημειώνοντας ότι η «δουλειά» θα εντατικοποιηθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), στη βάση της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην τελευταία αξιολόγηση.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας της τέταρτης αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δανείων του προγράμματος προς την Ελλάδα. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι εκκρεμεί η δόση ύψους 1 δισ. ευρώ , η οποία συνδέεται με τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η οποία είναι διαθέσιμη ως τα μέσα Ιουνίου.

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «πραγματική» πρόοδο στο δρόμο προς την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup. «Είδα μια καθαρή και ισχυρή δέσμευση από όλους για κατάληξη τον Ιούνιο» είπε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι μένουν ακόμα «πολλά να γίνουν» αλλά δήλωσε σίγουρος ότι είναι εφικτό.

Αποφυγή σχολίων για το ΔΝΤ

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ρωτήθηκαν πολλές φορές σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ωστόσο, ουσιαστικά, δεν έδωσαν καμία απάντηση

Μάλιστα, όταν πιέστηκαν από τον δημοσιογράφο του politico (ο οποίος τους ρώτησε εάν χωρίς το ΔΝΤ θα είναι ευχαριστημένοι), ο Σεντένο απάντησε εκ νέου με διπλωματική γλώσσα, σημειώνοντας ότι «θα είμαστε ευχαριστημένοι μόνο με ένα γεγονός: η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα και να έχει πρόσβαση στις αγορές, έχοντας υιοθετήσει ένα φιλόδοξο μοντέλο ανάπτυξης. Φυσικά, καλωσορίζουμε το ΔΝΤ εάν αποφασίσει να συμμετάσχει...»

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι το ίδιο το ΔΝΤ αποφασίζει για το ΔΝΤ, «εμείς δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για το ΔΝΤ...». 

Σε ερώτηση εάν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο θέμα του χρέους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέφυγαν εκ νέου να τοποθετηθούν, λέγοντας ότι «δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες για τις πολιτικές συζητήσεις που γίνονται... υπάρχει σύγκλιση προς το τελικό σχέδιο και τους όρους της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές». 

Οι δεσμεύσεις... δεσμεύσεις

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι κατέστησαν εκ νέου σαφές ότι από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και σε όσα έχει συμφωνήσει. 

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε ερώτημα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων από το επόμενο έτος. 

Ωστόσο ο Μοσκοβισί ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος: «Η τεχνική συμφωνία είναι άλλη μία απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί... Ότι θέλει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις δεσμεύσεις, αυτές πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όλες οι δεσμεύσεις», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος. 

«Καλό κλίμα» διέκριναν Έλληνες αξιωματούχοι

Από την πλευρά της, πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η συζήτηση έγινε σε «καλό κλίμα» και ότι το Eurogroup χαιρέτισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Eurogroup δεσμεύτηκε, επίσης, να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε κοντά» στη συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική».

«Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο και επισήμανε ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.

Χαιρέτισε, παράλληλα, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σε θετικό κλίμα και οι δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Ο Γάλλος επίτροπος υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

«Έχουμε θέσει στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, είπε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται.

«Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», προσέθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο προς μια συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο» καιό τι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, σε μία ισχυρή διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Ιούνιο» κατέληξε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
Το διαζύγιο της Ε.Ε. με το ΔΝΤ μοιάζει οριστικό και πλέον στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να παρθεί απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους που θα προσφέρει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές...
Σε ευρωπαϊκά χέρια το θέμα του χρέους;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
Στη σκιά του ιταλικού ζητήματος και των διαφορών ΔΝΤ-Βερολίνου η συνολική συμφωνία, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, μετατίθεται για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ● Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας...
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία για το χρέος»
Πιο κοντά σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται οι πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμη ένα τελευταίο μίλι να...
«Βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία για το χρέος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου ● Προσκόμματα θέτει το ΔΝΤ για να...
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ζητάει ο Κερέ
Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόνισε, στο συνέδριο του Economist, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και εκτίμησε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί...
Σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ζητάει ο Κερέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας