• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.1°C
  3 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.5°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  2 BF
  93%

Ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα

 • A-
 • A+

Tο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας επιτρέπει στη χώρα να θέσει συλλογικούς εθνικούς και κοινωνικούς στόχους και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Πρόκειται όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, για μια συνεκτική στρατηγική που ξεκινάει από ήδη δρομολογημένες δράσεις, αλλά και δεσμεύσεις οι οποίες όμως είναι πρωτίστως απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής και θα κληθούν μετά το βάρος της κρίσης που σήκωσαν να πρωταγωνιστήσουν στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το σχέδιο για τη μετά το Mνημόνιο εποχή αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον αμήχανα από τους εκπροσώπους εκείνων των δυνάμεων που έχουν διαχρονικές ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα οδηγήθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας. Το αν πρόκειται για έκθεση ιδεών μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί της ουσίας του κειμένου στη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στη Βουλή.

Η ιδέα μια συντεταγμένης και τεκμηριωμένης μακροπρόθεσμης στρατηγικής προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για εκείνους που συντήρησαν και ωφελήθηκαν από ένα κρατικοδίαιτο, πολυδαίδαλο διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής.

Αντίστοιχη διαδικασία ακολούθησαν Πορτογαλία και Ιρλανδία όταν εξήλθαν από τα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής. Χώρες που πολλοί και πολλές φορές επικαλούνται ως παραδείγματα προς μίμηση.

To ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης έχει ως βάση τη δημοσιονομική σταθερότητα (η Ελλάδα από το 2015 υπεραποδίδει έναντι των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα), ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, παραμένει ο άγνωστος «Χ».

Κεντρικός στόχος είναι η στήριξη της παραγωγής και η ανάδειξη-επένδυση των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της χώρας (μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, τουρισμός, ναυτιλία, φαρμάκο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια).

Το ολιστικό σχέδιο υπόσχεται μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, με προστασία της εργασίας και κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και την υλοποίηση μια μεγάλης, ανυπολόγιστης αξίας, επένδυσης: αυτής στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη νέα γενιά.

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της στρατηγικής

Η εφαρμογή της στρατηγικής και των πολιτικών θα παρακολουθείται από μια Πολιτική Επιτροπή, υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

Σε τεχνικό επίπεδο, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού θα είναι υπεύθυνη για:

 • 1. Τη συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να παρακολουθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Σχέδιο Δράσης και τα Προβλεπόμενα Χρονοδιαγράμματα.
 • 2. Την υποβολή αναφοράς προόδου σε διμηνιαία βάση στην Πολιτική Επιτροπή.
 • 3. Την ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και αποκλίσεων.
 • 4. Την υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων.

Η Πολιτική Επιτροπή θα υποστηριχτεί από ένα Συμβούλιο Ανάπτυξης Εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα ενημερώνεται για την πρόοδο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης και θα παρέχει συμβουλές σε θέματα στρατηγικής και πολιτικής. Ενα δημόσιο ερευνητικό ίδρυμα θα συμβάλλει στην επεξεργασία και εξειδίκευση των σχετικών πολιτικών αποφάσεων.

Δήλωση του αν. υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση

Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Κλείνει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της σκληρής επιτροπείας και επιστρέφει στην κανονικότητα, ανακτώντας το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία. Το κρίσιμο τώρα είναι να θέσουμε τις βάσεις για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη ώστε η χώρα να μη ζήσει ξανά κρίση σαν και αυτή των προηγούμενων ετών που δοκίμασε τις αντοχές της κοινωνίας.

Σε αυτήν την ανάγκη απαντά η Αναπτυξιακή Στρατηγική που συνέταξε η κυβέρνηση και θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα βασιστεί η προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάταξη της οικονομίας.

»Είναι πλέον κοινός τόπος ότι αυτό που πρωτίστως χρεοκόπησε το 2010 δεν είναι τα δημοσιονομικά του κράτους αλλά το παραγωγικό μοντέλο γύρω από το οποίο αρθρώθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες. Ενα μοντέλο εσωστρεφές, στηριγμένο στον δανεισμό και την κατανάλωση που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της βιομηχανίας και της γεωργίας αλλά και σε εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες.

»Η Αναπτυξιακή Στρατηγική στοχοθετεί την αλλαγή αυτού του μοντέλου μέσα από την επαναβιομηχάνιση και τη στοχευμένη ενίσχυση κρίσιμων τομέων στους οποίους η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς και την αξιοποίηση του υψηλά μορφωμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, προτάσσοντας την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας.

»Για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που διαμορφώθηκαν μέσα από ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Το σχέδιο αυτό θα εμπλουτιστεί και θα εξειδικευτεί περαιτέρω ώστε να αποτελέσει το πρόγραμμα δράσης για την επαναθεμελίωση της οικονομίας, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη θωράκιση της δημοκρατίας

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για τα σχέδια ανάπτυξης
Σε ένα δύσκολο και ρευστό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να φρενάρει, η Ελλάδα καλείται να κάνει την υπέρβαση, ώστε να πετύχει αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% για το 2019.
Κόντρα για τα σχέδια ανάπτυξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομισιόν: Ένας χρόνος μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρίπτεται το αφήγημα της κυβέρνησης. • Ν.Δ.: Ας αφήσει τους πανηγυρισμούς η Κουμουνδούρου.
Κομισιόν: Ένας χρόνος μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
Εξ αποστάσεως θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, αλλά και η επιθετική αντιμετώπιση των «κόκκινων»...
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
​Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές...
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»
Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να είναι έτοιμο όταν λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη....
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας