• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  90%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.4°C / 12.3°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 16.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.2°C
  3 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.3°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα

 • A-
 • A+

Διπλασιασμό των ποσών της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2017, αλλά και αύξηση των δικαιούχων κτηνοτρόφων κατά περίπου 50%, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας.

Σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου, συνολικά 49.500 κτηνοτρόφοι (από 33.000 που ήταν οι δικαιούχοι του 2016) θα δουν την Παρασκευή στους λογαριασμούς τους ενισχύσεις συνολικού ύψους 87,3 εκατ. ευρώ (από 47,5 εκατ. ευρώ για τη συνδεδεμένη του 2016) και ειδικότερα θα λάβουν:

● οι αιγοπροβατοτρόφοι 9,7 ευρώ/ζώο (από 6,2 ευρώ/ζώο συνδεδεμένη το 2016)

● οι αγελαδοτρόφοι 192,5 ευρώ/ζώο (από 140 ευρώ/ζώο συνδεδεμένη το 2016).

Πρόκειται για ενισχύσεις που έρχονται να καταβληθούν σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, καθώς οι τιμές παραγωγού καταγράφουν «δραματική μείωση», όπως περιγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Αντικρούοντας αιτήματα για παρέμβαση του υπουργείου στην τιμή, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή «διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στον καθορισμό της» και ανακοίνωσε «λύσεις ρεαλιστικές και αποτελεσματικές» για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Περιλαμβάνουν -πέρα από τις αυξήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις- μέτρα ελέγχων όπως:

● Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 2011 για το σύστημα «Αρτεμις» ώστε να γίνεται άμεση καταγραφή και διασύνδεση με το ΟΣΔΕ.

● Σύνδεση του Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης της Απάτης (ΣΥΚΑΠ) με το «Αρτεμις» και εντατικοί στοχευμένοι έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γάλακτος και στο γάλα που εισάγεται από γειτονικές βαλκανικές χώρες. Το δε γάλα που παρέδωσε ο ντόπιος κτηνοτρόφος θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με το γάλα που παράγουν τα ζώα του.

● Διασταυρώσεις με παραστατικά ΑΦΜ και καταγραφή εισαγωγέων εμπόρων χονδρικής με μικτά κλιμάκια ΕΦΕΤ-ΕΛΓΟ, ορκωτούς λογιστές, ΣΔΟΕ.

● Ελεγχοι κινήσεων λογαριασμών με αγορές/πωλήσεις γάλακτος και προϊόντων γάλακτος.

● Αυστηρότεροι έλεγχοι ιχνηλασιμότητας στα τυροκομεία.

● Αμεση θέσπιση ειδικού Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου για το γάλα και όλα τα προϊόντα γάλακτος και ιδιαίτερα για τη φέτα σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ και τον ΕΦΕΤ, ώστε να γίνονται συστηματικές δειγματοληψίες στις γαλακτοβιομηχανίες, στα σημεία λιανικής πώλησης, αλλά και στην εστίαση (εστιατόρια, ξενοδοχεία).

● Αμεση κατάθεση τροπολογίας για πιο αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ν. Αντώνογλου, το νέο σύστημα κυρώσεων θα είναι «αποτρεπτικό για οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας». «Θα φτάνει όχι μόνο στη δημοσίευση των παραβάσεων και των παραβατών, αλλά και θα θέτει εκτός παραγωγικής λειτουργίας τους συστηματικούς παραβάτες», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι από τα στοιχεία του πρώτου 9μήνου 2017 για τις παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος «δεν προκύπτει χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς εφησυχάζουμε», συμπλήρωσε ο κ. Αντώνογλου. Επίσης το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο απορρόφησης αποθεμάτων τυριών μέσω των προγραμμάτων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι έλαβε -κατόπιν απαίτησής του- τις παραιτήσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μετά την απώλεια της 4ης κατά σειρά προθεσμίας (έληξε 13/5/2018) για τη σύναψη συμβάσεων του προγράμματος προώθησης της ελληνικής φέτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε τρίτες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, υπάρχει ακόμη περιθώριο για την αξιοποίηση των προγραμμάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ....
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
«Μάχη» για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων σε βάρος των αγροτών της χώρας στο πλαίσιο της μετά το 2020 Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης. Παρότι όλα είναι ανοιχτά προς το παρόν,...
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτεμάχια: Πληρώνονται οι ενισχύσεις, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι
Μπορεί το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης να τροποποίησε την αρχική απόφαση για την υποχρέωση της αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι αγρότες, ωστόσο στέλνει μήνυμα ότι στους ελέγχους δεν θα υπάρξουν......
Αγροτεμάχια: Πληρώνονται οι ενισχύσεις, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
«Στροφή στα ποιοτικά προϊόντα» κηρύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατευθύνοντας 443 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στο πλαίσιο του σχετικού Μέτρου (υπ' αριθμόν...
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο επανεξέτασης για τη φέτα
Δέσμευση από τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας, Φ. Χόγκαν, για αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Νότιας Αφρικής, με στόχο την προστασία όλων των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, συμπεριλαμβανομένης της...
Παράθυρο επανεξέτασης για τη φέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»
Αλλαγή στον τρόπο ανάκτησης των ποσών που καταβλήθηκαν στους αγρότες με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» τα έτη 2008 και 2009 προβλέπει τροπολογία που πρόσθεσαν στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες τα...
Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας