Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην τελική ευθεία για συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην τελική ευθεία για συλλογική σύμβαση στη ΔΕΗ

  • A-
  • A+

Πολύ κοντά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης βρίσκονται η διοίκηση της ΔΕΗ και η ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές δηλώνουν έτοιμοι να υπογράψουν την ανανέωση της σύμβασης που ίσχυε μέχρι τώρα και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες το θέμα θα λήξει.

Ο χρόνος πιέζει αφενός γιατί ολοκληρώνεται το τρίμηνο της μετενέργειας, αφετέρου επειδή η υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να προηγηθεί των διαδικασιών απόσχισης των λιγνιτικών μονάδων που θα πουληθούν από τη ΔΕΗ.

Η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του νόμου που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή, όπως είχε διαβεβαιώσει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 6 προβλέπει ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι δυο νέες εταιρείες, μία για τα εργοστάσια στη Μεγαλόπολη και μία για τη Μελίτη, θα μεταφερθούν σε αυτές όλα τα θεσπισμένα και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που θα μετακινηθεί.

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός, μετά τη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς στις επιτροπές της Βουλής, αποσαφηνίζεται ότι στα δικαιώματα που μεταφέρονται περιλαμβάνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Στελέχη της αντιπολίτευσης, παρ’ όλα αυτά, επιμένουν να αμφισβητούν ότι ο νόμος διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σε πρόσφατο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» ο Πάρις Κουκουλόπουλος, πρώην στέλεχος της ΔΕΗ και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, κάνει λόγο για «γαλέρες του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων ισχύει μόνο για το μεσοδιάστημα μέχρι οι νέες εταιρείες να περιέλθουν στον νέο ιδιοκτήτη τους.

Υποστηρίζει ότι πρόκειται για «συνειδητή εξαπάτηση της Βουλής και των εργαζομένων από τον κ. Σταθάκη» και ότι ο νόμος για τη «Μικρή ΔΕΗ» κατοχύρωνε «πλήρως και με ρητές διατυπώσεις τα εργασιακά δικαιώματα».

«Λαθροχειρία»

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κάνουν λόγο για λαθροχειρία του πρώην βουλευτή, καθώς εσκεμμένα επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχυση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης παραγράφου του άρθρου 6.

Συγκεκριμένα η πρώτη παράγραφος, μετά και την προσθήκη της τροπολογίας του υπουργού, ρητά διασφαλίζει ότι από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι δυο νέες εταιρείες θα μεταφερθούν σε αυτές όλα τα θεσπισμένα και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Προφανώς οι τελευταίες έχουν τριετή διάρκεια, πολύ μεγαλύτερη του εξαμήνου, εντός του οποίου ο νόμος προβλέπει ότι θα μεταβιβαστούν οι μετοχές.

Η επόμενη παράγραφος έχει μάλλον τυπικό χαρακτήρα καθώς αναφέρει το αυτονόητο: ότι σε κάθε εταιρεία θα συνταχθεί νέος κανονισμός εργασίας, ο οποίος θα ρυθμίζει τα θέματα που η εργατική νομοθεσία απαιτεί.

Πηγή του υπουργείου διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι «αυτή η παράγραφος ούτε αντιδιαστέλλεται με την προηγούμενη, ούτε απομειώνει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε τίποτα από αυτά που προσπαθούν τεχνηέντως κακόβουλοι να κατασκευάσουν με λαθροχειρίες».

Τα αποτελέσματα δηλαδή της πρώτης παραγράφου εκτείνονται σε χρόνο που καταλαμβάνει και την επόμενη παράγραφο, για την ακρίβεια και μετά τα αποτελέσματα αυτής, δηλαδή και σε χρόνο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στους επενδυτές.

Ρητή διασφάληση

«Σε κανένα σημείο του νόμου δεν αναφέρεται ή υπονοείται ή εξάγεται ότι οι συλλογικές συμβάσεις που διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα θα επαναδιαπραγματευτούν μετά τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών στους νέους μετόχους, τουναντίον ρητά ο νόμος διασφαλίζει τη μεταφορά των συλλογικών συμβάσεων στις νέες εταιρείες και την ισχύ τους και μετά τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών» επιμένουν στο ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζουν, τέλος, ότι για μεγαλύτερη σαφήνεια και διαύγεια προστέθηκε, επίσης με τροπολογία του υπουργού, ότι κάθε θέμα που δεν ρυθμίζεται με τον συγκεκριμένο νόμο, διέπεται από τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος 178/2002 που διασφαλίζει τη θεσμική συνέχεια στα εργασιακά σε περιπτώσεις μεταβίβασης επιχείρησης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θωρακισμένη η ΔΕΗ
Τα οικονομικά και οι προοπτικές της ΔΕΗ, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα για το 2018, κυριάρχησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του 4ου συμποσίου που οργάνωσε η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία.
Θωρακισμένη η ΔΕΗ
Λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρατηγικός στόχος η πώληση των λιγνιτικών
Η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΔΕΗ, διαβεβαιώνει σε επιστολή του προς την DG Comp ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης.
Στρατηγικός στόχος η πώληση των λιγνιτικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγονος ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά
Οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, που έχει αναλάβει προσωπικά ο Γιώργος Σταθάκης, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον οδικό χάρτη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη μετά τον...
Αγονος ο διαγωνισμός για τα λιγνιτικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλοπολη και Μελιτη, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ που ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος...
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας