• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 16.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 17.1°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 11.8°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 17.0°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.1°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  62%

Για το 2018 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναμένει επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 2%

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων ζητούν οι οικονομολόγοι της Βουλής

 • A-
 • A+

Πολιτική συναίνεση, μικρότερα πλεονάσματα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι η «συνταγή» που προτείνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της «επόμενης μέρας» των μνημονίων.

«Η αποκατάσταση της μακροοικονομικής και δημοσιονομικής ισορροπίας δεν συνεπάγεται το τέλος της προσπάθειας, ούτε υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού» αναφέρει το Γραφείο στην πρώτη του έκθεση με συντονιστή τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη (πρώην γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών), ο οποίος διαδέχτηκε πρόσφατα τον Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Σύμφωνα με πηγές του Γραφείου, η Ελλάδα δεν πρέπει να «χαλαρώσει» μετά το τέλος του Προγράμματος ενώ θα υπάρχει μια μορφή εποπτείας η οποία δεν θα πρέπει να είναι αυστηρή και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να μη συνδεθούν με νέους όρους για μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Γερμανία διότι έτσι θα δοθεί λάθος μήνυμα στις αγορές.

«Κάτι τέτοιο θα καταστήσει δαπανηρότερη την αποκατάσταση της κανονικής χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές» τονίζεται στην έκθεση, ενώ για το θέμα της μεταμνηνονιακής εποπτείας υποστηρίζει ότι οι «ακριβείς όροι αυτής θα καθοριστούν από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους μήνες».

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος του ESM «θα χρειαστεί ένα στρατηγικό σχέδιο μακράς πνοής που εκ των πραγμάτων θα υπερβαίνει τη θητεία μιας κυβέρνησης» υπογραμμίζεται στην έκθεση, κατά την οποία προτεραιότητα μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να είναι η «διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας με την έννοια της μέγιστης προσοχής, υπευθυνότητας και διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Συνεπώς, σημειώνεται στην έκθεση, «απαιτείται μια αξιόπιστη δέσμευση ότι δεν θα επαναληφθούν οι πρακτικές του παρελθόντος». Σε αυτό το πλαίσιο οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Μία εβδομάδα πριν από την έλευση των τεσσάρων επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα (15 Μαΐου) για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του δεύτερου γύρου (19 Μαΐου) η έκθεση Κουτεντάκη ανοίγει θέμα μείωσης των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα για να «ανασάνει» ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου τα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν στα 130 δισ. ευρώ ενώ σε 95 δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Οσο υψηλότερο το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο περισσότεροι οι πόροι που αφαιρούνται από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Βουλής, θεωρώντας ότι «τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές πλευρές της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης θα πρέπει να τεθούν ανοιχτά στον δημόσιο διάλογο».

Η γενική εικόνα για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ομάδα Κουτεντάκη, είναι θετική. Επιτεύχθηκε πέρσι ρυθμός ανάπτυξης 1,4%, η ρευστότητα της οικονομίας βελτιώνεται, οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests χωρίς να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τους στόχους για τρίτο συνεχόμενο έτος, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, η ανεργία μειώνεται.

Για το 2018 το Γραφείο αναμένει επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 2%, όσο προβλέπουν το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ και 1,9% που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προϋπόθεση για την επίτευξη των ευνοϊκών προβλέψεων για το 2018 συνιστά η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για μεταρρυθμιστική κόπωση
​Προϋπολογισμός λιτότητας που θα σύρει τη χώρα σε βαθιά ύφεση και όχι στην ανάπτυξη που επιδιώκουν η κυβέρνηση με τους δανειστές για το νέος έτος (2,7%) είναι αυτός του 2017. Αυτά επισημαίνει το Γραφείο...
Καμπανάκι για μεταρρυθμιστική κόπωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «κούρεμα» στις δαπάνες
Μαγική εικόνα το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε ο προϋπολογισμός στα τέλη Αυγούστου. Διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ, παρά τη θεαματική βουτιά που σημείωσαν τα έσοδα προκαλώντας τρύπα μεγαλύτερη των 4,1 δισ....
Νέο «κούρεμα» στις δαπάνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έλλειμμα 1,2% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022
Ανάπτυξη 6,9% για φέτος και 4,5% για το 2022 προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου που κατατίθεται σε λίγο στη Βουλή. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του 2022 θα παραμείνει...
Έλλειμμα 1,2% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάσα» στον προϋπολογισμό με 823 εκατ.
Πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του 2019 μετά την «ανάσα» που πήρε από τα δημόσια έσοδα, τα οποία υπερέβησαν τον στόχο κατά 343 εκατ. ευρώ.
«Ανάσα» στον προϋπολογισμό με 823 εκατ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
Τον δρόμο των δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και...
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους
Θέμα συντάξεων ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή, ελπίζοντας ότι από τη συζήτηση με τα ευρωπαϊκά όργανα θα...
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας