• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 21.6°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 21.5°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%
Oleg Popov/Bulgarian Presidency of the Council of EU via AP

«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»

 • A-
 • A+

Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις (που έγιναν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της χθεσινής άτυπης συνόδου της ευρωζώνης στη Σόφια της Βουλγαρίας) τόσο του Πορτογάλου πρόεδρου των 19, Μάριο Σεντένο, όσο και του Γάλλου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και του συμπατριώτη του Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του «λογιστή» της παρέας, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Γερμανού, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η αυστηρή εποπτεία που θα ακολουθήσει την έξοδο από το πρόγραμμα θα αφορά κυρίως τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία, επί των οποίων θα δεσμευτεί η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής ανάπτυξης.

Ενα πρόγραμμα που παρουσίασε στη σύνοδο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το οποίο καλύπτει τις βασικές μεταρρυθμίσεις και χαιρετίστηκε από όλους, όπως είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Βέβαια, θα χρειαστούν ορισμένες αποσαφηνίσεις για την οριστικοποίησή του, αλλά το εν λόγω πρόγραμμα πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις του στην ευρωζώνη. Λογικό, δεδομένου ότι η επεξεργασία του έγινε σε συνεργασία με τους θεσμούς...

Η συζήτηση για την Ελλάδα άρχισε με την ενημέρωση των θεσμών σχετικά με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, για την οποία το γνωστό κουαρτέτο των θεσμών θα βρεθεί στην Αθήνα στις 14 Μαΐου.

Οι εταίροι-δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης μέχρι τις 24 Μαΐου που συνέρχεται η επόμενη σύνοδος, όπως δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, ώστε να φύγει η εκκρεμότητα αυτή από τη μέση και η σύνοδος της 21ης Ιουνίου να αφιερωθεί στα άλλα κρίσιμα θέματα που απομένουν πριν από την λήξη του προγράμματος, δηλαδή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η διαδικασία της εποπτείας...

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε χθες διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική εργασία, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, ο οποίος έριξε το βάρος της παρέμβασής του στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στις 20 Αυγούστου που λήγει το πρόγραμμα «κλείνει η τελευταία σελίδα της κρίσης», όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και γενικά την ευρωζώνης, είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Και μίλησε πάλι περί succes story για την Ελλάδα...

Αλλά, πρόσθεσε, θα χρειαστεί ένας «μηχανισμός στήριξης» και ένα «πλαίσιο εποπτείας» για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα είναι ένα «μεταμφιεσμένο πρόγραμμα».

Πρέπει να εξασφαλιστεί μία «αξιόπιστη μεταμνημονιακή εποπτεία», παρατήρησε ο Π. Μοσκοβισί. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να απαιτούν την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αλλά δεν ανησυχούν, είπε, θέλοντας έτσι να υποβαθμίσει τις ανησυχίες της γερμανικής πλευράς.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ζήτησε τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και των εταίρων-δανειστών να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος...

Χωρίς προληπτική

Θετικές αναφορές για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας έκανε και ο Μάριο Σεντένο, ζητώντας την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν μετά τις 20 Αυγούστου.

«Τον Ιούνιο οι υπουργοί θα αποφασίσουν επί όλων των στοιχείων, που θα διευκολύνουν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος των 19, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις ».

Και επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή. Ως προς το «μαξιλάρι ρευστότητας» δήλωσε ότι στόχος είναι να μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες της Ελλάδας για 18 μήνες μετά την έξοδο...

Νέο ραντεβού στις 24 Μαΐου στις Βρυξέλλες...

Αγνωστος «Χ» το ΔΝΤ

Η μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους θα συνοδευτεί με αυστηρότερη εποπτεία. Οι διεθνείς οργανισμοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας και μετά το τέλος του προγράμματος και οι αγορές θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την Ελλάδα, αλλά «αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο και να επιστρέψει στις αγορές».

Αυτό επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες ώρες πριν από το Εurogroup της Σόφιας, μιλώντας στο CNBC.

Ωστόσο, στην εξίσωση του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας, άγνωστος Χ παραμένει το ΔΝΤ.

Και όπως είπε ο Κλ. Ρέγκλινγκ μένουν μόνο τέσσερις μήνες μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και τόσο η Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ «ξεμένουν από χρόνο».

«Η εποπτεία δεν θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις»

Του Μάριου Χριστοδούλου

Μετά τις προσαρμογές, από την ελληνική πλευρά, στα βασικά του κεφάλαια το εθνικό σχέδιο της ανάπτυξης κατάφερε χθες να περάσει το δύσκολο «κρας τεστ» του Eurogroup, από το οποίο «έλαμψε» διά της απουσίας του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις.

Το αναπτυξιακό σχέδιο παρουσίασε στους Ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος προηγουμένως αναφέρθηκε στην αυξημένη εποπτεία που θα έχει μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος η Αθήνα (έως 4 αξιολογήσεις τον χρόνο). Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η εποπτεία αυτή δεν θα περιλαμβάνει προαπαιτούμενα και αξιολογήσεις ενώ «έσβησε» από τον χάρτη το σενάριο της προληπτικής γραμμής.

Σε ό,τι αφορά το ολιστικό πρόγραμμα, η ελληνική πλευρά είχε προχωρήσει στην επικαιροποίηση του σχεδίου πάνω στα ζητήματα που υπήρχαν διαφωνίες με τους θεσμούς (κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις) προβαίνοντας σε αλλαγές – διορθώσεις των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

«Ηταν πολύ ευχαριστημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Εγινε αρκετή κουβέντα γι’ αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους για το ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στόχος είναι το αναπτυξιακό σχέδιο να οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θεωρείται ιδιαίτερο «κομβικό» για μία παγκόσμια συμφωνία (χρέος, 4η αξιολόγηση, μεταμνημονιακή εποπτεία).

Προέχει η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης της οποίας πολλά προαπαιτούμενα έχουν μείνει πίσω και η Αθήνα θα πρέπει να αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να τα προλάβει.

Ο δεύτερος κύκλος της αξιολόγησης ξεκινά στις 14 Μαΐου με την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα φανεί αν το ορόσημο για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Μαΐου μπορέσει να επιτευχθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα δύο η Ευρώπη για την ελάφρυνση
Συνεχίζεται η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Αθηνών και των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών για τη διαμόρφωση της τελικής μορφής του κειμένου σχετικά με την αναπτυξιακή στρατηγική που θα εφαρμόσει η Ελλάδα κατά...
Στα δύο η Ευρώπη για την ελάφρυνση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου ● Προσκόμματα θέτει το ΔΝΤ για να...
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
Πιστή στο δόγμα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει και επαινεί τις θυσίες του ελληνικού λαού και την πρόοδο στην οικονομία, όμως αρνείται να δώσει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους,...
Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρώνουν» συμφωνία για χρέος και εποπτεία
Ακόμη και ειδικό σεμινάριο για την Ελλάδα οργανώθηκε στις Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και γενικά της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ο Ολλανδός πρόεδρος...
«Στρώνουν» συμφωνία για χρέος και εποπτεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας