Ολοκληρώθηκε η σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν για το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μίλησε με θετικά λόγια για τη στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει την «κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα που είναι «σημαντική» για την ανάκαμψη.
Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι για τη μεταμνημονιακή εποχή η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί κάποιο «διάδοχο» πρόγραμμα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν για «ενισχυμένη» εποπτεία.
Για συνολική συμφωνία σχετικά με την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και για τις αποφάσεις για το χρέος ο Μ. Σεντένο παρέπεμψε, όπως αναμενόταν, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου για την τέταρτη αξιολόγηση με στόχο να πετύχουν συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (SLA), γνωστοποίησε ο ίδιος και σημείωσε ότι σήμερα οι θεσμοί έδωσαν «θετική» αναφορά για τη μέχρι στιγμής εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Το Eurogroup χαιρέτισε τα στοιχεία για το πρωτογενές και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που ανακοίνωσε η Eurostat, με το Μ. Σεντένο να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία, ειδικά σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η Ελλάδα στο παρελθόν.
«Όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτοςhttps://t.co/m0ZP5hEmWG
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) 27 Απριλίου 2018
Στο επόμενο Eurogroup το χρέος
Αναφορικά με το χρέος, οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ωστόσο η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Χθες (Πέμπτη) ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι «εάν η Ελλάδα επιθυμεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτή η επιτήρηση θα ενισχυθεί. Θα είναι μάλλον λίγο πιο σφιχτή και πιο ολοκληρωμένη από αυτή που εφαρμόζουμε σε άλλες χώρες».
Ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι «δεν φαίνεται απαραίτητο» για την Ελλάδα να ζητήσει πρόσθετα χρήματα, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και συμπλήρωσε: «Οι αγορές παρακολουθούν (την Ελλάδα) πολύ προσεκτικά, αλλά αν (συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις) πιστεύω ότι θα μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο και να επιστρέψει στις αγορές».
Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Και το τρίτο μήνυμα είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν αξιόπιστα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα οδηγούν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
«Αυτός είναι ο πολιτικός στόχος που όλοι ασπάζονται, πρέπει να φτάσουμε εκεί μαζί», είπε.
Σε ό,τι αφορά το χρέος είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω προπαρασκευαστικές εργασίες και γι' αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup.
On debt, further preparatory work is needed - so we will come back to this crucial aspect of the overall agreement for #Greece that we aim to reach by our meeting on 21 June.
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) 27 Απριλίου 2018
Για το αναπτυξιακό σχέδιο ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι ακούστηκαν με προσοχή οι προτάσεις της Ελλάδας.
«Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να συνεχιστούν και αυτή η στρατηγική που σχεδιάζεται από την Αθήνα πρέπει να υπάρχει. Θα χρειαστεί να διευκρινιστούν κάποια θέματα αλλά είμαστε σε καλή τροχιά και οι υπουργοί πήραν θετική στάση για το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος «γύρισμα σελίδας» και τόνισε ότι η εφαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πρόγραμμα.
«Γι’ αυτό χρειάζεται μηχανισμός στήριξης της εφαρμογής αλλά και καθαρές δημοσιονομικές πολιτικές. Το πλαίσιο θα πρέπει να δημιουργηθεί για να δώσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: αυτός ο μηχανισμός δεν πρέπει και δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα ή επέκταση του προγράμματος. Δεν είναι στην ατζέντα», διευκρίνισε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας