Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για την Αθήνα η χθεσινή υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, παρά την αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρέους και στα χρηματιστήρια.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σημείωσε χθες πτώση 1,8% προσεγγίζοντας το 3,93%. Επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η χρηματιστηριακή αναταραχή και το παγκόσμιο ξεπούλημα είχαν χτυπήσει τότε και την ελληνική αγορά. Ανάλογη πτώση 1,5%, στο 3,05%, σημείωσε χθες και η απόδοση του πενταετούς ελληνικού τίτλου, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων σημειώθηκε σε μια ιδιαίτερα αρνητική στιγμή για τις διεθνείς αγορές χρέους.
Προχθές η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έσπασε το ψυχολογικό φράγμα του 3% για πρώτη φορά ύστερα από 4 χρόνια, ενώ χθες συνέχισε να κινείται σταθερά πάνω από αυτό. Αιτία της ανόδου -όπως οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν- είναι η αποτίμηση της αγοράς για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που τροφοδοτεί η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, με τη συνεχή αύξηση του κρατικού χρέους των ΗΠΑ και του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ενδείξεις υψηλότερου πληθωρισμού, το ενδεχόμενο περισσότερων των προβλεπόμενων αυξήσεων στα επιτόκια από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (4 έναντι 3) και τη διάρρηξη των εμπορικών σχέσεων με χώρες όπως η Κίνα, που κατέχει τεράστιο αριθμό κρατικών αμερικανικών ομολόγων, ενίσχυσαν τις ανησυχίες στην αγορά για πιθανή κρίση συμπαρασύροντας υψηλότερα τις αποδόσεις τίτλων χρέους και άλλων χωρών και οδηγώντας τη Wall Street και τα άλλα χρηματιστήρια του κόσμου σε πτώση.
Μεταξύ αυτών και το Χρηματιστήριο Αθηνών που χθες έκλεισε με πτώση (-1,4%) για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση.
Στήριξη από τις αγορές
Η αντίσταση των ελληνικών κρατικών τίτλων σε αυτό το δυσμενές διεθνές κλίμα παραπέμπει αναπόφευκτα στα όσα σχετικά είπε πριν από μία εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε τονίσει συγκεκριμένα από το βήμα της εαρινής συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας ότι «η υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς τίτλου κάτω από το 4% αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι αγορές θα χρηματοδοτήσουν τελικά την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι «η αντικατάσταση της δημόσιας χρηματοδότησης από την ιδιωτική αποτελεί και την τελική πρόοδο».
Η συντήρηση μιας καλής εικόνας για την Ελλάδα στις τάξεις των επενδυτών και στις αγορές χρέους αποτέλεσε, όπως φάνηκε, κοινό στόχο όλων των αξιωματούχων των πιστωτών που βρέθηκαν στη σύνοδο της περασμένης εβδομάδας.
ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γάλλοι, Γερμανοί και «λοιπές δυνάμεις» προσπάθησαν στις δηλώσεις να περάσουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.
Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία τούς επιβεβαίωσαν και έδειξαν ότι οι πρώτοι βλαστοί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έχουν αρχίσει να ξεπετάγονται οριστικά μετά τον πολυετή χειμώνα των μνημονίων. Και αυτό η αγορά δεν το αγνοεί. Μείζον βέβαια για τη συνέχεια είναι η διατήρηση του κόστους του δεκαετούς κρατικού ομολόγου κάτω από το 4%.
Σε αυτό καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν, όπως φαίνεται, στη συνέχεια η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους -όπου οι απόψεις των πιστωτών μέχρις στιγμής δεν συγκλίνουν- και πάνω απ’ όλα η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας