Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πήγε για μαλλί, βγήκε... κουρεμένος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πήγε για μαλλί, βγήκε... κουρεμένος

  • A-
  • A+

Το παράδοξο είναι ότι η Ν.Δ. διαλέγει τον μη προνομιακό για εκείνη χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και της εργασίας προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση…

Και το τραγελαφικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι επιστρατεύει γι’ αυτήν την αντιπαράθεση τον πρώην υπουργό Γ. Βρούτση, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ο «Προκρούστης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων»…

Ως εκ τούτου για άλλη μία φορά ο κ. Βρούτσης με τις τοποθετήσεις του άλειψε βούτυρο στο ψωμί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προκειμένου αυτό να αντιπαρατεθεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου!

Το θέμα είναι ότι η κυβερνητική πλευρά διαθέτει συγκριτικά στοιχεία τα οποία δίνουν το δικαίωμα για μετωπική επίθεση.

Ο κ. Βρούτσης λοιπόν δεν αρκέστηκε αυτή τη φορά να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τις πολιτικές στην αγορά εργασίας, αλλά εισήλθε και στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι απαντήσεις πληρωμένες και κυρίως τεκμηριωμένες από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δίνουν επιπροσθέτως έναν τόνο «κοίτα ποιος μιλάει» για τον Γ. Βρούτση.

Οσον αφορά τις πολιτικές κατά της ανεργίας, η κυβέρνηση, απαντώντας στην τοποθέτηση της Ν.Δ. για «αρνητική πρωτιά στην ανεργία στην Ε.Ε.», κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραπλανήσει την κοινή γνώμη!

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η Ν.Δ. αποσιωπά ότι:

● επί διακυβέρνησης Ν.Δ., η ανεργία στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε το 2013 σε 28%,

● επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έχει μειωθεί πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε 20,6% τον Ιανουάριο του 2018.

Αναφορικά με το ποσοστό φτώχειας και την τοποθέτηση της Ν.Δ. ότι «το ποσοστό του πληθυσμού της Ε.Ε. που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας βαίνει συνεχώς μειούμενο και ανήλθε για το 2017 στο 6,7%, ενώ «στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι υπερτριπλάσιο (21,1%)», η κυβέρνηση παραθέτει αδιάσειστα στοιχεία που προέρχονται από τη Eurostat.

Συγκεκριμένα:

α. το αντίστοιχο ποσοστό φτώχειας το 2010 ήταν 11,6%,

β. εκτοξεύτηκε επί Ν.Δ. σε 21,5% το 2014,

γ. το 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, σημείωσε κάμψη στο 21,1%.

Εκεί που η κυβέρνηση πάντως κάνει «πάρτι» είναι στα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά στο θέμα που ανέφερε ο κ. Βρούτσης και αφορά μαύρη τρύπα μεγέθους 2,5 δισ. ευρώ, το υπουργείο κάνει λόγο για «εφευρέσεις Βρούτση».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο κ. Βρούτσης διαψεύδεται από τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αναγνωρίζει πλεόνασμα στον κοινωνικό προϋπολογισμό για το 2017 ύψους 2,9 δισ. ευρώ.

Ομως και τα στοιχεία φαίνεται ότι διαψεύδουν τον κ. Βρούτση και καθιστούν αναξιόπιστο τον λόγο του (και κατ’ επέκταση την αντιπολιτευτική πολιτική της Ν.Δ.).

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως «καταστροφολογία της Ν.Δ.» τις τοποθετήσεις Βρούτση και μιλά για στάση πληρωμών στο παρελθόν (επί κυβέρνησης Σαμαρά).

Πράγματι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. παρέλαβε περισσότερες από 386.000 συνταξιοδοτικές παροχές που είχε αφήσει απλήρωτες στις 31/12/2014 η Ν.Δ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο Εργασίας, στο διάστημα από 1/1/2015 έως 31/3/2018 καταβλήθηκαν 600.000 συνταξιοδοτικές παροχές, συνολικού ύψους 3,819 δισ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές, μετά και την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Μαΐου, διαμορφώνονται, όπως αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση, ως εξής:

● 75.000 κύριες χωρίς προσωρινή σύνταξη, όταν στις 31/12/2014 οι εκκρεμείς κύριες ήταν 169.000.

● 100.000 επικουρικές, όταν στις 31/12/2014 οι εκκρεμείς επικουρικές ήταν 154.000.

● 36.000 εφάπαξ, όταν στις 31/12/2014 τα εκκρεμή εφάπαξ ήταν 63.500.

Με όλα αυτά τα στοιχεία, το επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς πως «το μόνο που καταφέρνει η Ν.Δ., με αυτές τις πρακτικές διαστρέβλωσης της αλήθειας, είναι να ευτελίζει την πολιτική αντιπαράθεση, πατώντας πάνω σε συντρίμμια που η ίδια δημιούργησε» μάλλον ως ήπια αντίδραση μπορεί να χαρακτηριστεί!

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα πάει χαμένο ούτε ευρώ»
Οι έννοιες της ποιότητας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των κονδυλίων υπέρ των ανέργων κυριαρχούν πλέον στα προγράμματα απασχόλησης που εκπονεί το υπουργείο Εργασίας και υλοποιεί ο ΟΑΕΔ. «Είμαστε σε θέση...
«Δεν θα πάει χαμένο ούτε ευρώ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μαρτύριο της σταγόνας
Η εξαγγελία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση της ανεργίας κατά 1,9% τον Αύγουστο επιβεβαιώνει τη ρήση ότι «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος να κρύψεις την αλήθεια».
Το μαρτύριο της σταγόνας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ομολογία εξαπάτησης...
Παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας την περικοπή της έκπτωσης για τις ασφαλισμένες μητέρες και με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσπάθησε να ανασκευάσει την γκάφα (;) της ηγεσίας του υπουργείου του.
Ομολογία εξαπάτησης...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατάργηση επιδομάτων με πρόσχημα τις... απουσίες
Μετά την προγραμματισμένη ώρα συνάντησης του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπ. Εργασίας θα ξεκινήσει η συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης των 2.000...
Κατάργηση επιδομάτων με πρόσχημα τις... απουσίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για την «ΕΡΓΑΝΗ II»
Νομοθετική πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ από το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ εντός του Νοεμβρίου εξήγγειλε ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, το νέο σύστημα «θα...
Εντός Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για την «ΕΡΓΑΝΗ II»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8μηνη κοινωφελής εργασία για 35.000 μακροχρόνια ανέργους
Το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας 8 μηνών, θα αφορά 35.000 μακροχρόνια ανέργους, κυρίως μεγάλης ηλικίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.
8μηνη κοινωφελής εργασία για 35.000 μακροχρόνια ανέργους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας