• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 29.6°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.4°C / 31.0°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.3°C
  1 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  3 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  16%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  1 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  2 BF
  19%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  28%
AP Photo/Virginia Mayo

Προτιμούν ημι-αυτόματη λύση για το χρέος

 • A-
 • A+

Υπέρ ενός ημιαυτόματου μηχανισμού για το χρέος τάχθηκε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Βερολίνου που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην Ουάσινγκτον, κόντρα στη θέση του ΔΝΤ για αυτόματο μηχανισμό που θα λειτουργεί χωρίς νέες παρεμβάσεις από Eurogroup/ESM.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence Europe ο Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στον μηχανισμό που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη (γαλλικό σχέδιο), την αυτοματοποίηση του οποίου επιθυμεί το ΔΝΤ, ώστε να ενεργοποιεί τα μέτρα ελάφρυνσης χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, παρατηρώντας ότι κατ’ αρχάς ο εν λόγω μηχανισμός πρέπει να είναι σταθερός και βιώσιμος.

Και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι ο αυτοματισμός είναι μια καλή βάση. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την έκφραση πολιτικής βούλησης».

Για τον επίτροπο, λοιπόν, ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι η καλύτερη επιλογή.

Παράλληλα ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα εξέλθει τον Αύγουστο από το πρόγραμμα βοήθειας, εκτιμώντας ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την υπόθεση».

Για τον Γάλλο επίτροπο, οι αποφάσεις για την Ελλάδα (χρέος, μορφή εποπτείας) θα ληφθούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ενώ χαρακτήρισε το ΔΝΤ «αληθινό εταίρο εμπιστοσύνης».

Η συνέντευξη είχε εφαλτήριο τη σύνοδο του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Κατά τον επίτροπο, οι συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος ήταν εκτενέστατες με όλους τους φορείς.

Εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί «στέρεα σημεία σύγκλισης». Ακόμη, όμως, οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει στη φάση οριστικών αποφάσεων.

Τέλειωσε η «παράταση»

Ως προς τη φημολογούμενη, κυρίως από γερμανικής πλευράς, παράταση του προγράμματος δηλώνει: «Η ιδέα μιας παράτασης του προγράμματος διάσωσης είχε δώσει τροφή σε φήμες, στις οποίες, όμως, η σύνοδος [της Ουάσινγκτον] έδωσε οριστικό τέλος. Ολος ο κόσμος νιώθει την υποχρέωση σεβασμού του σχετικού χρονοδιαγράμματος. Εντός του Ιουνίου ή Ιουλίου θα ληφθούν αποφάσεις. Τον Αύγουστο η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή την υπόθεση».

Σχετικά με το χρέος, ο Π. Μοσκοβισί διευκρινίζει ότι στην Ουάσινγκτον τα σημεία της συζήτησης ήταν:

1. Πώς θα διασφαλιστεί η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της,

2. Πώς θα τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη, και

3. Πώς θα εφαρμοστεί μια στρατηγική ανάπτυξης. Εκτιμά ότι «δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης» των αποφάσεων, αλλά «εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί», δηλαδή εάν η Ελλάδα μεταρρυθμίσει την οικονομία της όπως πρέπει και εάν οι εταίροι αποδείξουν αλληλεγγύη «το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο».

Ερωτηθείς για το αν έχει νόημα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, ο Γάλλος επίτροπος απάντησε ότι ο οργανισμός της Κριστίν Λαγκάρντ είναι ένας αληθινός εταίρος εμπιστοσύνης και όλοι επιθυμούν τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τέλους. Αλλωστε «είναι μια περιπέτεια που την ξεκινήσαμε μαζί και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μαζί».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης για το χρέος
H Ελλάδα βρίσκεται πάλι ανάμεσα στις συμπληγάδες, Γερμανία και ΔΝΤ, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και ο κίνδυνος να πληρώσει τα σπασμένα είναι ορατός. Η Γερμανία σχεδιάζει μια μεταμνημονιακή εποχή με...
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019
Πιστή στην αυστηρότατη στοχοθεσία που ορίζουν οι δανειστές θα πρέπει να μείνει η ελληνική κυβέρνηση στο μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, οφείλοντας μεταξύ άλλων να περιορίσει τα «κόκκινα δάνεια» κατά 30 δισ....
Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές
Επιμένει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην ανάγκη να εγκρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη ● Σε εκκρεμότητα παραμένει ο χρόνος...
Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Eπιασαν δουλειά οι διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης στις 21 του μήνα στο Λουξεμβούργο ● Βασικά θέματα για τους εταίρους-δανειστές είναι ο καθορισμός της τελευταίας...
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας