Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθαρή έξοδος αλλά και μηνύματα για τη φορολογία

Καθαρή έξοδος αλλά και μηνύματα για τη φορολογία

  • A-
  • A+

Με μηνύματα προς την Αθήνα για τη φορολογική πολιτική και προς τους Ευρωπαίους για το χρονοδιάγραμμα ήταν η ομιλία του Πολ Τόμσεν στην Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες για μία καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του Ταμείου ο κ. Τόσμεν επισήμανε ότι υπάρχει συμφωνία να ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αλλά ζήτησε να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η στρατηγική προσθέτοντας «θα πρέπει να πάμε στο ΔΣ του ΔΝΤ έχοντας μια συμφωνία για μια ευρεία στρατηγική, δηλαδή μέτρα και στρατηγική».

«Στο τέλος του προγράμματος του ESM πρέπει να έχει ληφθεί απόφαση. Μπορεί να πρόκειται για μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν αργότερα (μετά τη λήξη του προγράμματος), αλλά πρέπει να είναι συγκεκριμένα και αυτοματοποιημένα» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ για να συμπληρώσει «επί της αρχής έχουν ήδη εγκρίνει τη συμμετοχή μας, αλλά για να ενεργοποιηθεί αυτό πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα, δεν έχει νόημα να γίνει με την εκπνοή του προγράμματος. Ο χρόνος τελειώνει».

Ο Πολ Τόμσεν, πάντως, ξεκαθάρισε ότι εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί και υπάρξει ικανοποιητική συμφωνία για το χρέος η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές.

Σημείωσε ότι η απόφαση για προληπτική γραμμή ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ, αναφερόμενος στο πλεόνασμα και το αφορολόγητο επισήμανε «οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις για εμάς δεν είναι θέμα επίτευξης στόχων, αλλά πώς θα τους πετύχεις αυτούς τους στόχους και αν η τρέχουσα πολιτική τους είναι φιλική προς την ανάπτυξη».

Την ίδια στιγμή, υποστήριξε ότι το πλεόνασμα έχει βασιστεί σε υπερφορολόγηση και περιορισμό των κεφαλαίων. Πολιτική που δεν βοηθάει την ανάπτυξη. «Η ανησυχία μας είναι η Ελλάδα να πετυχαίνει τους στόχους με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη» συμπλήρωσε.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ρωτήθηκε και για τις τράπεζες απαντώντας «περιμένουμε τα stress tests», ενώ ερωτηθείς για τα οκτώ χρόνια μνημονίων παραδέχθηκε ότι «το πρόγραμμα έχει κρατήσει πολύ περισσότερο από ότι περιμέναμε, τα προγράμματα αλλάζουν, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Όλα εξαρτώνται από την ικανοποιητική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Η Ελλάδα στο «τραπέζι» του Washington Group

Σήμερα πολλά θα εξαρτηθούν από την συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο θα έχουν επαφές οι βασικοί «παίκτες» του ελληνικού προγράμματος, αλλά χωρίς την Ελλάδα.

Συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ του ESM και το ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να διαφανούν μεταξύ άλλων και τα πρώτα σημάδια της στάσης που θα κρατήσει από δω και πέρα στο ελληνικό ζήτημα η Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. 

Πάντως, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, η γερμανική πλευρά ακόμα δεν έχει βρει τον «βηματισμό» της ως προς τα ζητήματα της ευρωζώνης κι είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να τοποθετηθεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σημαντικές επαφές Τσακαλώτου

Στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, όμως, σημαντικές επαφές είχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα κατά σειρά με τους Πιερ Μοσκοβισί (Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών), Μάριο Σεντένο (πρόεδρος του Eurogroup), Μπρούνο Λεμέρ (υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας) και Μάριο Ντράγκι (πρόεδρος της ΕΚΤ).

«Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, όμως, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο περιεχόμενό τους.

Σημειώνεται ότι Σεντένο και Μοσκοβισί απέκλεισαν την Πέμπτη, ένα νέο μνημόνιο και διέψευσαν ότι θα χρειαστεί μια «διευθέτηση-συμφωνία» μετά τη λήξη του προγράμματος μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται πλέον από την κατάληξη της διαφωνίας μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ. Ισχυρίζεται ότι θα χρειαστούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό...
Απομακρύνεται το σενάριο συμφωνίας με το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρέγκλινγκ: «Ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες»
Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες θα είναι το πιο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του θεσμού.
Ρέγκλινγκ: «Ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμετανόητος ο Τόμσεν, επιμένει σε περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων
Τη γνωστή θέση του ΔΝΤ για περικοπές συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον. Όπως είπε, η Ελλάδα «μπορεί να επιτύχει»...
Αμετανόητος ο Τόμσεν, επιμένει σε περικοπές συντάξεων, αυξήσεις φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Συστάσεις σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολογήτου για να… απαξιώσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου απηύθυνε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας...
Δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολογήτου η αύξηση του κατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
Το μεταμνημονιακό αφήγημα που καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό επιχειρούν να χτίσουν στη Νέα Υόρκη, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο πλαίσιο του Capital Forum. Ολα αυτά την ώρα...
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας