Κλειστά τα χαρτιά του για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και τον τρόπο εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος συνεχίζει να κρατάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, όπως επίσης και για τις προτάσεις της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο νέος υπουργός και αντικαγκελάριος της κυβέρνησης Μέρκελ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο και αναφέρεται στα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν:
«Μέχρι τη θερινή ανάπαυλα αναμένουμε την τελική έκθεση των υπεύθυνων θεσμών για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. Επιπλέον, η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, το οποίο να καταδεικνύει αναπτυξιακές προοπτικές. Και μετά, θα συζητήσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα. Δείξτε επιείκεια που σήμερα δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος. Θυμάμαι, όμως, ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής».
«Δεν τους είπαν την αλήθεια»
Ο κ. Σολτς υπογραμμίζει ότι ήταν σωστή επιλογή «να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις», αλλά όπως υποστηρίζει αυτή η επιλογή θα έπρεπε να εξηγηθεί με ειλικρίνεια.
«Ο ευρωσκεπτικισμός πολλών πολιτών προέρχεται και από το γεγονός ότι συχνά δεν τους είπαν την αλήθεια. Η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής» προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών και τονίζει ότι «αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.E.».
Ο Ολαφ Σολτς εμφανίζεται διστακτικός για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει «ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις του». Σε αυτή τη φάση, η γερμανική κυβέρνηση αναλύει «ποιες ιδέες έχουν νόημα από την άποψη της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε τι θα συμφωνήσουμε».
Ως πιο επείγουσα μεταρρύθμιση θεωρεί τη μετεξέλιξη του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, με διασφαλισμένο τον έλεγχο από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της ευρωζώνης, όπως ισχύει και σήμερα.
Οσον αφορά την τραπεζική ένωση και την εγγύηση των καταθέσεων, δηλώνει ότι πρόκειται για το πιο περίπλοκο θέμα και προσθέτει ότι «δεν πρέπει να δημιουργηθεί μια άδικη κατάσταση, όπου οι μεν θα εισφέρουν τα μέσα για την εγγύηση, ενώ οι δε δεν θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Το θέμα αυτό, όπως αναφέρει ο Ο. Σολτς, «θα απασχολήσει για πολύ ακόμα» την Ε.Ε.
Στο εσωτερικό, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Σήμερα, η κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών αναμένεται να καταθέσει πρόταση ψηφίσματος στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την Ε.Ε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας