Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι παγίδες στο φετινό Ε1

Οι παγίδες στο φετινό Ε1

  • A-
  • A+

Ανοίγει -εκτός απροόπτου- αυτή την εβδομάδα η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Εντός της εβδομάδας θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι οδηγίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη σωστή συμπλήρωση του βασικού εντύπου του Ε1, αλλά και του νέου Ε3 που υποβάλλουν στην εφορία πάνω από 1,2 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. 

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί και φέτος με τη φορολογική τους δήλωση, εάν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρων μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων.

Η φορολογική δήλωση πάντα κρύβει παγίδες και η «Εφ.Συν.» είναι εδώ για να προστατέψει -στον βαθμό που μπορεί- τα νοικοκυριά, εκδίδοντας σχετικό «alert» για τις πιο επικίνδυνες στροφές (δαπάνες με πλαστικό χρήμα, χάρτινες αποδείξεις, φιλοξενούμενοι, εισοδήματα από μισθώσεις τύπου Airbnb) του φετινού Ε1. 

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή στα εξής σημεία: 

▶ Ψηφιακές δαπάνες:  Στον κωδικό 049-050 του Ε1 οι υπόχρεοι θα πρέπει να τσεκάρουν τις πληρωμές που πραγματοποίησαν το 2017 με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, e-banking).

Φέτος, ο κωδικός αυτός θα είναι ξεκλειδωμένος. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να παρέμβουν για να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως να μην εμφανίζονται, αξιοποιώντας τα ενημερωτικά (statement) των τραπεζών.

Μέσω του συγκεκριμένου κωδικού, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ.

Στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται αφορολόγητο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματίας), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του αφορολογήτου. 

▶ Πρόσθετος φόρος:  Οσοι δεν κάλυψαν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό των δαπανών με πλαστικό χρήμα, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Ο φόρος εισοδήματος που θα πληρώσουν προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενη με συντελεστή 22%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ πραγματοποιεί φέτος πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.000 ευρώ.

Στη διαφορά των 500 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 110 ευρώ.

Ιατρικά έξοδα:  Χωρίς την έκπτωση φόρου 10% μένουν από φέτος οι φορολογούμενοι που έχουν ιατρικές δαπάνες. Στο νέο έντυπο Ε1, οι φορολογούμενοι δεν θα βρουν τους κωδικούς 051-052 όπου μέχρι πέρυσι συμπλήρωναν τα έξοδα που είχαν πραγματοποιήσει για επισκέψεις σε γιατρούς, νοσήλια ή φάρμακα και κέρδιζαν έκπτωση φόρου. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του. Νοσήλια και ιατροφαρμακευτικά έξοδα λαμβάνονται υπόψη μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.

▶ Χάρτινες αποδείξεις:  Με πληρωμή έξτρα φόρου κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών αλλά και όσοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος αν δεν εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις στη φετινή τους δήλωση.

Για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, θα πρέπει να δηλώσουν δαπάνες για αγορές αγαθών ή λήψη παροχής υπηρεσιών ανάλογα με το εισόδημά τους.

Στην περίπτωση αυτή, μετράνε τόσο οι χάρτινες όσο και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό, τότε θα πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα «λείπει».

Από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών που χτίζουν το αφορολόγητο όριο αλλά όχι από τη συλλογή αποδείξεων εξαιρούνται οι συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

▶ Φιλοξενούμενοι:  Οσοι φορολογούμενοι φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε φορολογική δήλωση εκτός εκείνων που δηλώνονται στον πίνακα 8 (παιδιά, γονείς, παππούδες, ανήλικοι συγγενείς μέχρι τον τρίτο βαθμό, άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι αδερφοί και αδερφές, με αναπηρία 67% και άνω) θα πρέπει να τα δηλώσουν στο Ε1. 

Μισθώσεις Airbnb: Φόρο με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φτάνουν έως και 45% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι που ακολούθησαν το 2017 τη μόδα της Airbnb και απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση κάποιου ακινήτου τους. Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που απέκτησε πέρυσι εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου του ύψους 10.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος φόρο 1.500 ευρώ. 

Με συντελεστή 35% φορολογείται το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής 45% επιβάλλεται στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ. 

Οι συντελεστές αυτοί ισχύουν εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

Σε περίπτωση που παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (π.χ. αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, υπηρεσίες καθαριότητας κ.λπ.), ο φορολογούμενος θεωρείται ότι αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με: 

  •  22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ 
  •  29% στο τμήμα από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ 
  •  37% στο τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ και 
  •  45% στο τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. σε ένα μήνα!
Τα χρέη «πνίγουν» έναν στους δύο φορολογούμενους. 4.173.206 άτομα χρωστούν. Το ποσό των οφειλών τον Ιανουάριο είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στα χρόνια του Μνημονίου. Από την άλλη, οι κατασχέσεις...
Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. σε ένα μήνα!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραβασάκι για τα αναδρομικά
​Λίγες μόνον ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, και η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους δικαστές ότι τα αναδρομικά που θα λάβουν με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου μπορεί να απαλλάσσονται...
Ραβασάκι για τα αναδρομικά
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ετήσιο ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι είκοσι συν μία «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης
Οσοι εισπράττουν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων (Airbnb), οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, τα ζευγάρια και οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα έντυπα της Εφορίας, που...
Οι είκοσι συν μία «παγίδες» της φετινής φορολογικής δήλωσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ξόβεργα» για το «μαύρο» χρήμα
«Ηλεκτρονική απόχη» για μαύρες συναλλαγές στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στον νέο πίνακα Ι του εντύπου Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά οι συναλλαγές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ από μεσίτες...
«Ξόβεργα» για το «μαύρο» χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή από την Εφορία για έναν στους τρεις φορολογούμενους
Στην επιστροφή φόρων ύψους 80,9 εκατ. ευρώ σε 270.000 φορολογούμενους που έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση θα προχωρήσει την Παρασκευή 13 Ιουλίου η ΑΑΔΕ. Ένας στους τρεις φορολογούμενους...
Επιστροφή από την Εφορία για έναν στους τρεις φορολογούμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
500 εκατ. ευρώ στα ταμεία από αδήλωτα εισοδήματα
Στην τρίτη κατά σειρά παράταση, έως τις 15 Νοεμβρίου, της προθεσμίας για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων προχώρησε η κυβέρνηση μετά το «πράσινο φως» από τους δανειστές. Η προθεσμία έληγε χθες...
500 εκατ. ευρώ στα ταμεία από αδήλωτα εισοδήματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας