• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

«Τετραγωνίστηκε ο κύκλος» στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

 • A-
 • A+

Αναστάσιμες εξελίξεις για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Κι εδώ που έφτασαν τα πράγματα για τον ιστορικό όμιλο, μιλάμε για κανονικό θαύμα, καθώς η προθεσμία που υπήρχε είχε εκπνεύσει και παράταση δεν υπήρχε.

Και αίφνης μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο πληρώνονται οι αγρότες, η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται πως συμφώνησε να βάλει πλάτη για να σπείρουν ξανά οι τευτλοκαλλιεργητές και επιπλέον το ιδιωτικό fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του συνόλου του ομίλου κατέθεσε χθες τις τραπεζικές αποδείξεις, ότι διαθέτει τα κεφάλαια, και άρα είμαστε κυριολεκτικά πριν από την ανακοίνωση για στρατηγικό επενδυτή στην ΕΒΖ.

Ηταν τέτοιας έντασης η αγωνία για τους απλήρωτους τευτλοκαλλιεργητές, σχετικά με το αύριο της καλλιέργειας στην Ελλάδα και το μέλλον της εταιρείας, που κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε στην «Εφ.Συν.» πως «θαρρώ ότι τετραγωνίσαμε τον κύκλο».

Αντίστοιχης έντασης αποφόρτιση και από τους τευτλοκαλλιεργητές, οι οποίοι μερικές ώρες πριν τις εξελίξεις με διαδοχικά τηλεφωνήματα στην «Εφ.Συν.» ζητούσαν οιουδήποτε είδους βοήθεια, καθώς συνάδελφοί τους εγκατέλειπαν την καλλιέργεια κατά δεκάδες και στρέφονταν σε άλλες προκειμένου να σώσουν το εισόδημά τους.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Γιάννη Σαμαρά, γραμματέα των τευτλοπαραγωγών και προέδρου των Τευτλοεξαγωγέων, που σχολίαζε στην εφημερίδα μας –συνοδεία ενός μεγάλου, ανυπόκριτου αναστεναγμού ανακούφισης και συγκίνησης– «βλέπω από το σπίτι μου το φουγάρο στο Πλατύ και δεν μπορούσα να το χωνέψω ότι δεν θα άναβε ποτέ ξανά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, σήμερα θα μπουν στους λογαριασμούς των τευτλοπαραγωγών τα χρήματα που τους οφείλονται από την περυσινή σοδειά (περί τα 7,2 εκατ. ευρώ).

Εκπρόσωποι της ΠΑΕΓΑ έκαναν και χθες ογκομετρήσεις στις ποσότητες ζάχαρης που δίνονται ενέχυρο στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η οποία θα καταβάλει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους έστω με μια μικρή ταλαιπωρία, αφού πρέπει οι αγρότες να ανοίξουν μερίδα και να μαζέψουν δικαιολογητικά, αλλά στον παρόντα χρόνο αυτό είναι το μικρότερο κακό.

Σπουδαιότερη από κάθε άποψη είναι η πληροφορία σχετικά με τις προθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία φέρεται να αποφάσισε να συνεισφέρει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σωθεί, έστω και ως αρκετά όψιμη, η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα.

Με δεδομένη την υπομονή των καλλιεργητών μέχρι τώρα, δεν αποκλείεται σε πρώτη φάση να προλάβουν να σπείρουν τις ίδιες εκτάσεις με πέρυσι.

Τα δύο προηγούμενα καλά νέα επιστεγάζονται από τις πληροφορίες που θέλουν το fund το οποίο βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με την κυβέρνηση για την εξαγορά της ΕΒΖ να καταθέτει χθες το πρωί το proof of funds, τις αποδείξεις δηλαδή ότι διαθέτει το χρηματικό ποσό, οπότε οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν, πέρα από τις τερατολογίες που είχαν ακουστεί το τελευταίο εικοσαήμερο.

Είναι χαρακτηριστικό πως για το θέμα κρατήθηκε απόλυτη μυστικότητα από τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση σε συνάρτηση με επίδειξη ψυχραιμίας, που έφτασε μέχρι του σημείου να μη γίνει καμιά ειδική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, κάτι που είχε ερμηνευτεί ως προανάκρουσμα κλεισίματος της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διυπουργική ζωής ή θανάτου για την ΕΒΖ
Τα βλέμματα των χιλιάδων απλήρωτων τευτλοπαραγωγών είναι στραμμένα στην κρίσιμη για το μέλλον της βιομηχανίας σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ασπαρτα τα χωράφια, «άφωνη» η νέα διοίκηση, «λαλίστατοι» -στο...
Διυπουργική ζωής ή θανάτου για την ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τευτλοπαραγωγοί δεν υποχωρούν αν δεν εξοφληθούν
Σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν οι απλήρωτοι τευτλοπαραγωγοί και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους ● Ο πρόεδρος της εταιρείας είπε ότι ίσως...
Οι τευτλοπαραγωγοί δεν υποχωρούν αν δεν εξοφληθούν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα στον αέρα για την ΕΒΖ
Μπορεί το καμίνι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα να άναψε με καθυστέρηση κοντά ένα μήνα, αλλά η αγωνία που κατακαίει τα «σωθικά» της βιομηχανίας δεν έχει σβήσει.
Ολα στον αέρα για την ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόλεμο λάσπης και συμφερόντων καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΒΖ
Υπόγειος πόλεμος μαίνεται τις τελευταίες μέρες για τον «γλυκό πειρασμό», την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και το μέλλον της, καθώς δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αποδίδονται από τη διοίκηση σε προσπάθεια...
Πόλεμο λάσπης και συμφερόντων καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΒΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: Χαμηλές πληρότητες, ισχνά έσοδα
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη προειδοποιούν για επερχόμενο τσουνάμι απολύσεων παρά τις θετικές προβλέψεις της κυβέρνησης.
Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: Χαμηλές πληρότητες, ισχνά έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναστάτωση για τους αγρότες στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης
Στον αέρα βρίσκονται οι αγρότες στο Ζαγκλιβέρι έπειτα από τη μυστηριώδη εξαφάνιση του ιδιοκτήτη μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.
Αναστάτωση για τους αγρότες στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας