Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Dreamstime

Παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

  • A-
  • A+

Οι άξονες Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον αμφιθέατρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιδίωξη είναι, όπως είπε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και εκτίμησε ότι οι στόχοι που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι μεταξύ του 27%-30%.

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ο Γ. Σταθάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, έως το 2030, θα πρέπει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%, ενώ η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30%.

Επισήμανε εξάλλου ότι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.

Οι στόχοι που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για το 2020 έχουν ήδη επιτευχθεί και τώρα η συζήτηση, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, θα πρέπει να επικεντρωθεί στα μέτρα πολιτικής που απαιτούνται προκειμένου το 2050 να υπάρξει κατά 90% έως 95% απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος που προβλέπεται ότι θα είναι υποχρεωτικός βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Έχει τεθεί σε εφαρμογή η νέα διαγωνιστική διαδικασία για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα εκπονείται νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι σύντομα έτοιμο.

- Εξοικονόμηση ενέργειας: Μετά το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» που «τρέχει» ήδη, θα προχωρήσει η προκήρυξη αντίστοιχου προγράμματος για δημόσια κτίρια με προϋπολογισμό διπλάσιο του αντίστοιχου για τις κατοικίες, δηλαδή 2 δισ. ευρώ, που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οικον ΙΙ», ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον διπλασιασμό των πόρων που είχαν αρχικά αποφασιστεί και φθάνουν πλέον το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση.

Περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, επιπλέον 12.000 νοικοκυριά έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Από το πρωί της Μ. Δευτέρας, όταν «άνοιξε» η πλατφόρμα για τις περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, περίπου 5.000 νοικοκυριά οριστικοποίησαν την αίτηση υπαγωγής (4.747 στην Αττική και 151 στο Νότιο Αιγαίο) και περισσότεροι από 5.000 ενδιαφερόμενοι έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα και συμπληρώνουν την αίτηση (4.858 στην Αττική και 272 στο Νότιο Αιγαίο).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου αύριο Μ. Τρίτη, 8.00-20.00, για τις δύο αυτές Περιφέρειες.

- Μεταφορές: Στον συγκεκριμένο τομέα απαιτούνται μεγάλες τομές με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο εξηλεκτρισμός στην κίνηση των πλοίων.

Ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 είναι το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές να παράγεται από ΑΠΕ, ενώ στην Ελλάδα το 2016 ήμασταν στο 1,4%. Στις μεταφορές όπου καταναλώνεται το 33% της ενέργειας τα μέτρα περιλαμβάνουν επέκταση της ηλεκτροκίνησης και εισαγωγή του φυσικού αερίου.

- Ενεργειακή φτώχεια: Έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου, όπως αναθεώρηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου στου δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

- Διασύνδεση νησιών: Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο μέχρι το 2023, ενώ το 2019 θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νέο καθεστώς που ορίζουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χτίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας
Επικαιροποιήθηκε χθες ο σχεδιασμός για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, που ενσωματώνει και τις δράσεις και μεταρρυθμίσεις για το 2019. Στην επόμενη επικαιροποίηση θα ενταχθεί και το σχέδιο μετάβασης...
Χτίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «Ναέρας» πρασινίζει ενεργειακά την Ικαρία
Την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος επέλεξε η διοίκηση της ΔΕΗ για να εγκαινιάσει την «πράσινη» μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία, που θα καλύψει το 50% των αναγκών του νησιού.
Ο «Ναέρας» πρασινίζει ενεργειακά την Ικαρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας –τόσο το υφιστάμενο (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) όσο και το νέο που βρίσκεται στα σκαριά– υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου...
Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες
Δύο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, των συνεταιριστικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα για την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης. Η...
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας