• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 30.3°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 22.9°C
  3 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 28.8°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 32.2°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  53%

Οδηγός για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ II»

Κάντε «ταμείο» ανάλογα με το εκκαθαριστικό της Εφορίας

 • A-
 • A+

Επιδότηση 250 ευρώ ανά τετραγωνικό, αλλά με ανώτατο όριο τα 25.000 ευρώ, μπορεί να εξασφαλίσει ένας ιδιοκτήτης για να αναβαθμίσει ενεργειακά την κύρια κατοικία του.

Το ύψος της δωρεάν αρωγής διαμορφώνεται με εισοδηματικά κριτήρια και οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε έξι ομάδες, ανάλογα με τη φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2016.

Υπάρχει και μία έβδομη κατηγορία, η οποία όμως αφορά υψηλά εισοδήματα, που δικαιούται να πάρει μόνο δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ως εισόδημα λαμβάνεται υπόψη αυτό επί του οποίου επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης και αναγράφεται στην ένδειξη Γ2 «Εκκαθάριση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης» του εκκαθαριστικού της περσινής φορολογικής δήλωσης.

Η επιδότηση, που περιλαμβάνει οικογένειες αλλά και άγαμους χωρίς παιδιά, κλιμακώνεται ως εξής:

◼ Για οικογένειες  με εισόδημα από 10 έως 45 χιλιάδες ευρώ το ύψος της δωρεάν αρωγής είναι έξι ταχυτήτων και διαμορφώνεται από 70% έως 50%. Το χορηγούμενο ποσό αυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%.

◼ Για ατομικά εισοδήματα  από 10 έως 35 χιλιάδες ευρώ η επιδότηση είναι από 70% έως 50%, επίσης με έξι διαβαθμίσεις.

◼ Στην έβδομη κατηγορία  εντάσσονται οι έχοντες ατομικό εισόδημα από 35 έως 40 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό από 45 έως 50 χιλιάδες ευρώ. Εχουν δικαίωμα να πάρουν μόνο τραπεζικό δάνειο, με επιτόκιο 4% που επιδοτείται κατά 100% από το πρόγραμμα.

*Κάντε κλικ για να μεγαλώσει η εικόνα

Για πρώτη φορά οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα θα έχουν επιδότηση για την πρόσληψη μηχανικού και την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, αλλά και για τις αμοιβές του εργατοτεχνικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα καλύπτονται:

● Οι αμοιβές για τα δύο ενεργειακά πιστοποιητικά που απαιτούνται, ένα πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα και ένα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων. Για μονοκατοικίες και διαμερίσματα το ποσό βάσης ορίζεται στα 62 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1,86 ευρώ ανά τετραγωνικό, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τα 310 ευρώ. Για πολυκατοικίες ισχύουν τα 62 ευρώ, αλλά η προσαύξηση είναι 1,24 ευρώ ανά τετραγωνικό της συνολικής επιφάνειας, με ανώτατο όριο τα 806 ευρώ.

● Οι αμοιβές συμβούλου έργου, που θα υποβάλει την αίτηση και θα παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων. Προβλέπονται 248 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για μονοκατοικίες ή διαμερίσματα. Για πολυκατοικίες το ποσό φτάνει τα 620 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ.

● Οι αμοιβές  για τυχόν μελέτες που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων (π.χ. έκδοση άδειας εργασιών μικρής κλίμακας). Χορηγούνται 248 ευρώ για μονοκατοικίες και διαμερίσματα, καθώς και 620 ευρώ για πολυκατοικίες, μαζί με τον ΦΠΑ

● Διευκρινίζεται  ότι τα συνολικά ποσά για τις τρεις παραπάνω αμοιβές δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 992 ευρώ για διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και τα 2.604 ευρώ για πολυκατοικίες. Να σημειωθεί επίσης ότι οι αμοιβές καταβάλλονται εφόσον η αίτηση του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη γίνει δεκτή και ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι και των επτά κατηγοριών έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δάνειο από όποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες επιθυμούν, αλλά θα πρέπει να το δηλώσουν στην αίτηση που θα υποβάλουν.

Το επιτόκιο είναι επιδοτούμενο κατά 100% και η αποπληρωμή του άτοκου δανείου μπορεί να γίνει σε 4 έως και 6 χρόνια.

Οσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν, μπορούν να υλοποιήσουν εργασίες που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα με ίδια κεφάλαια.

Οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης στα κτίρια αφορούν τις εξής κατηγορίες:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα που θα έχουν διπλά τζάμια και θερμοδιακοπτόμενο πλαίσιο.

2. Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, στα οποία περιλαμβάνονται και οι γνωστές τέντες.

3. Θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου, που περιλαμβάνει το δώμα και την πιλοτή, αλλά και τις κεραμοσκεπές.

4. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, που μπορεί να επεκταθεί στην αντικατάσταση καυσίμου με άλλο καλύτερης ενεργειακής απόδοσης, αλλά και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία.

5. Εγκατάσταση συστήματος παροχής ζεστού νερού από τις εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Οι βελτιώσεις πρέπει να ακολουθούν τις προδιαγραφές του νέου ενεργειακού κανονισμού, του ΚΕΝΑΚ.

Υπάρχει άλλη μια πρόβλεψη για την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων: πρέπει να βελτιώνουν την υπάρχουσα κατάσταση κατά 40% για δικαιούχους που ανήκουν στις δύο πρώτες εισοδηματικές κατηγορίες (οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 και ατομικό έως 15.000), ενώ για τις υπόλοιπες πέντε εισοδηματικές κατηγορίες η εξοικονόμηση ενέργειας μετά την εφαρμογή των παρεμβάσεων πρέπει να φτάνει το 70%.

Διευκρινίζεται ότι δεν μπορούν να επιδοτηθούν εργασίες αναβάθμισης που έχουν γίνει πριν από την υποβολή και έγκριση της αίτησης, ενώ οι δικαιούχοι οφείλουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες μέσα σε εννέα μήνες από την ένταξη στο πρόγραμμα.

Δεν μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για ακίνητα που είχαν ενταχθεί στο «Εξοικονόμηση κατ' οίκον Ι», ενώ με τον νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μπορεί να διατεθεί το 50% του οφειλόμενου προστίμου σε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, που θα πιστοποιηθούν από εκθέσεις ενεργειακού επιθεωρητή πριν και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 4 κλειδιά για να ενταχθείτε στις επιδοτήσεις
Τέσσερα είναι τα «κλειδιά» που πρέπει να καλύπτονται στο σύνολό τους ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πόρτα για την ένταξη ενός ακινήτου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ». Οι ιδιοκτήτες που...
Τα 4 κλειδιά για να ενταχθείτε στις επιδοτήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
Στην αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ελπίζουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών που κατέθεσαν αίτηση στο συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», αλλά δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Η δίμηνη αναβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» αποτελεί το πρώτο... φιλοδώρημα της νέας κυβέρνησης προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους μηχανικούς αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες.
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
Αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 5% έως και 10% περιλαμβάνεται στο πακέτο των κινήτρων που προωθεί το υπ. Περιβάλλοντος, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο...
Πακέτο κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
190 εκατ. στην οικοδομή
Χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους εξασφάλισαν 13.502 νοικοκυριά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για...
190 εκατ. στην οικοδομή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
55.000 νοικοκυριά στην «Εξοικονόμηση»
Περίπου 55.000 νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και από αυτά τα 40.000 μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προχωρήσει η εκταμίευση των επιδοτήσεων. Οι υπόλοιποι θα...
55.000 νοικοκυριά στην «Εξοικονόμηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας