• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 28.7°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 29.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.1°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 25.1°C / 31.0°C
  1 BF
  25%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 30.1°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 25.0°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%

Τα 4 κλειδιά για να ενταχθείτε στις επιδοτήσεις

 • A-
 • A+

Τέσσερα είναι τα «κλειδιά» που πρέπει να καλύπτονται στο σύνολό τους ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πόρτα για την ένταξη ενός ακινήτου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ».

Οι ιδιοκτήτες που δεν καλύπτουν έστω και ένα από τα... προαπαιτούμενα, θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Λόγω της καθοριστικής σημασίας τους, η «Εφ.Συν.», τα εντόπισε, τα κωδικοποίησε και τα παρουσιάζει για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Το Ε1 είναι η πιο καθοριστική παράμετρος που οδηγεί σε ένταξη ή μη στο πρόγραμμα αλλά και στην κατάταξη για το ύψος της επιδότησης.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι χωρίζονται σε εφτά κατηγορίες ανάλογα με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Από αυτές οι έξι είναι επιδοτούμενες και καλύπτουν ατομικά εισοδήματα από 10 έως 35 χιλιάδες, για τα οποία η επιδότηση διαμορφώνεται από 60% έως 25%.

Σε περίπτωση οικογένειας το συνολικό εισόδημα μπορεί να φτάσει ώς τις 45 χιλιάδες ευρώ.

Το ύψος της επιδότησης προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε προστατευόμενο μέλος, αλλά με πλαφόν που δεν μπορεί να ξεπεράσει το 10%.

Οσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν, μπορούν να συμπληρώσουν το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων με τραπεζικό δάνειο, το οποίο χορηγείται με επιδοτούμενο κατά 100% επιτόκιο και θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε έξι χρόνια.

Η έβδομη κατηγορία αφορά όσους έχουν ατομικό εισόδημα από 35 έως 40 χιλιάδες ευρώ και οικογενειακό από 45 έως 50 χιλιάδες.

Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν επιδότηση, αλλά μόνον άτοκο δάνειο με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τις βασικές κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι το ύψος του εισοδήματος αφορά αυτό που λαμβάνεται υπόψη από τις φορολογικές αρχές για να υπολογιστεί η Εισφορά Αλληλεγγύης.

Πρόκειται για την ένδειξη Γ2 του εκκαθαριστικού της Εφορίας, όπου περιλαμβάνεται το σύνολο των εισοδημάτων, εκτός από αμοιβές προερχόμενες από υπερωριακή απασχόληση, επιχορηγήσεις, επιδόματα και άλλες πρόσθετες παροχές.

2. Ιδιοκτησιακό καθεστώς

Η δεύτερη προϋπόθεση προκύπτει μέσω του Ε9, αφού εντάσσεται στο πρόγραμμα μόνον η κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση του ενδιαφερόμενου.

Εχει ληφθεί όμως πρόνοια και για όσους απέκτησαν κύρια κατοικία τους τελευταίους μήνες και επομένως δεν έχουν προλάβει να τη δηλώσουν στη φορολογική δήλωση του οικονομικού έτους 2017. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ιδιοκατοίκηση θα τεκμηριώνεται από άλλα έγγραφα.

Το πρόγραμμα καλύπτει για πρώτη φορά και τις ενοικιαζόμενες κατοικίες. Θέτει όμως δύο προϋποθέσεις: να αποτελεί την πρώτη κατοικία για τον ενοικιαστή, που θα προκύπτει από διασταύρωση με τον ΑΦΜ του και τη φορολογική του δήλωση, και να πληροί ορισμένους όρους που περιλαμβάνονται στον Κανονισμό de Minimis (1407/2013).

3. Πολεοδομική κατάσταση

Το πρόγραμμα καλύπτει μόνο κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια. Μπορούν όμως, επίσης για πρώτη φορά, να ενταχθούν και αυθαίρετα, με την προϋπόθεση ότι έχουν νομιμοποιηθεί και έχει αποπληρωθεί στο σύνολό του το οφειλόμενο πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι με βάση τον νόμο 4495/2017 προβλέπεται η διάθεση του 50% του προστίμου για την ενεργειακή αναβάθμιση των αυθαιρέτων.

4. Ενεργειακή κατανάλωση

Σε αυτήν την ενότητα εντάσσεται η υποβολή πιστοποιητικού ενεργειακής κατανάλωσης, από το οποίο προκύπτει ότι η ιδιοκτησία κατατάσσεται σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» του πίνακα ενεργειακής συμπεριφοράς.

Πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 27η Oκτωβρίου 2017, οπότε τέθηκε σε ισχύ ο αναθεωρημένος κανονισμός θερμομόνωσης (ΚΕΝΑΚ), και να υπογράφεται από πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές.

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων χρειάζεται δεύτερη ενεργειακή πιστοποίηση, από την οποία θα προκύπτει ότι βελτιώθηκε η συμπεριφορά του ακινήτου κατά 40% για ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και κατά 70% για τους υψηλόμισθους.

Πρόγραμμα με πολλά οφέλη

Αποδείχθηκε το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ και η αξιολόγηση δεν αφορά μόνον την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η αξιολόγηση του «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ» έχει σημείο αναφοράς τις πολλαπλές και θετικές επιδράσεις του για τα νοικοκυριά αλλά και την εθνική οικονομία.

Βασικός στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να βάλει φρένο στη σπατάλη ενέργειας στον οικιακό τομέα, αλλά και η συμμόρφωση της χώρας στις κοινοτικές Οδηγίες πριν αρχίσουν να έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.

Δεν είναι αμελητέα και η τονωτική ένεση του προγράμματος στην οικοδομική δραστηριότητα, που δοκιμάστηκε στα χρόνια των μνημονίων και οδήγησε σε απόγνωση πάνω από 450.000 άτομα που απασχολούνται στην αποκαλούμενη «ατμομηχανή» της οικονομίας.

Υπολογίζεται ότι για κάθε εκατομμύριο που επενδύεται στις κατασκευές δημιουργούνται 2,8 θέσεις εργασίας...

Τα αποτελέσματα θα μετρηθούν σε ένα χρόνο όταν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα δουν μείωση στους λογαριασμούς πετρελαίου και ηλεκτρικού, αλλά ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα: την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, που θα απορροφήσει περίπου 2 δισ. ευρώ και θα ξεκινήσει από μεγάλα νοσοκομεία και σχολικά συγκροτήματα.

Προς το παρόν, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Γιώργος Σταθάκης εξασφάλισαν πρόσθετα κονδύλια για την αναβάθμιση των κατοικιών, με στόχο η συνολική χρηματοδότηση μαζί με την τραπεζική συμμετοχή να φτάσει το ένα δισ. ευρώ.

Είναι δράσεις που ανακουφίζουν τους ενοίκους των ενεργοβόρων κατοικιών, κυρίως όμως μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας στο πλαίσιο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάντε «ταμείο» ανάλογα με το εκκαθαριστικό της Εφορίας
Επιδότηση 250 ευρώ ανά τετραγωνικό, αλλά με ανώτατο όριο τα 25.000 ευρώ, μπορεί να εξασφαλίσει ένας ιδιοκτήτης για να αναβαθμίσει ενεργειακά την κύρια κατοικία του. Το ύψος της δωρεάν αρωγής διαμορφώνεται με...
Κάντε «ταμείο» ανάλογα με το εκκαθαριστικό της Εφορίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
Στην αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ ελπίζουν οι χιλιάδες ιδιοκτήτες «γερασμένων» κατοικιών που κατέθεσαν αίτηση στο συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», αλλά δεν πρόλαβαν να ενταχθούν.
Αττικό... ρεκόρ συμμετοχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Η δίμηνη αναβολή του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» αποτελεί το πρώτο... φιλοδώρημα της νέας κυβέρνησης προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους μηχανικούς αλλά και τους μικροϊδιοκτήτες.
Ακατανόητος «πάγος» στο «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16 κρίσιμες ερωτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
Δεκαέξι κρίσιμα σημεία πριν προχωρήσετε στις αιτήσεις για το «Εξοικονομώ». Ερωτήματα που έχουν τεθεί ήδη από τους πολίτες στο υπουργείο. Το πρόγραμμα για πρώτη φορά περιλαμβάνει και τα ενοικιαζόμενα ακίνητα,...
16 κρίσιμες ερωτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται πρόσθετοι πόροι για την «Εξοικονόμηση ΙΙ»
Σε αναζήτηση πρόσθετων πόρων βρίσκονται τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για να καλυφθεί η αυξημένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο συμπληρωματικό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ».
Αναζητούνται πρόσθετοι πόροι για την «Εξοικονόμηση ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ
Πρόσθετα κονδύλια για την κάλυψη περισσότερων αιτήσεων που θα υποβληθούν για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
«Μποτιλιάρισμα» στην Εξοικονόμηση ΙΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας