Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε δύο θυγατρικές οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Σε δύο θυγατρικές οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη

  • A-
  • A+

Τη σύσταση δύο θυγατρικών της ΔΕΗ, σε Βορρά και Νότο, στις οποίες θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία και το σύνολο της σχετικής αδειόδοτησης ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές, θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους εργαζόμενους καθώς οι νέες εταιρείες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις για 6 χρόνια, ενώ όλα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ μεταβιβάζονται και διατηρούνται στις νέες εταιρείες. 

Στις νέες εταιρείες θα μεταφερθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να λειτουργούν κανονικά τα εργοστάσια και ορυχεία, σύμφωνα με απόφαση της ΔΕΗ.

Το υπόλοιπο προσωπικό θα μετακινηθεί σε άλλες θυγατρικές του ομίλου ΔΕΗ ή θα επωφεληθεί προγράμματος εθελουσίας εξόδου. Προκειμένου να υποστηριχτεί το πρόγραμμα εθελουσίας, καταργείται ο συμψηφισμός της αποζημίωσης καταγγελίας σύμβασης με το εφάπαξ. 

Τα δύο προγράμματα (κινητικότητας και εθελουσίας) θα αποτελέσουν μέρος σχεδίου που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και εργαζόμενοι σε μονάδες που τίθενται εκτός λειτουργίας. 

Πέραν της περιγραφής των περιουσιακών στοιχείων που είναι προς αποεπένδυση της ΔΕΗ -και πρόκειται για τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης καθώς και του λιγνιτωρυχείου στον Νότο και στον Βορρά-, οι μονάδες Μελίτη 1 που ήδη λειτουργεί και την αδειοδότηση για τη Μελίτη 2 και τα λιγνιτωρυχεία της, πέριξ των μονάδων.

Στη μητρική ΔΕΗ θα παραμείνει η ιδιοκτησία των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν στο παρελθόν και παραχωρείται μόνον η χρήση τους. 

Προβλέπεται εξάλλου ότι μέχρι να αναβαθμιστεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Πελοπόννησο, η παραγωγή του εργοστασίου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη που θα διατηρήσει η ΔΕΗ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 MW, ώστε να προστατευθεί η ασφάλεια του δικτύου. 

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού, που θα διενεργηθεί τον Μάιο από τη ΔΕΗ βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών και κριτηρίων προεπιλογής (χρηματοοικονομική καταλληλότητα, εμπειρία στη διαχείριση μονάδων και ορυχείων), προβλέπονται δύο διεθνείς ανεξάρτητοι εκτιμητές.

Ο ένας θα προσδιορίσει ένα δίκαιο εύρος της εμπορικής αξίας (fair value range) και αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες η ΔΕΗ θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένες οικονομικές προσφορές.

Ο έτερος διεθνής ανεξάρτητος εκτιμητής θα γνωμοδοτήσει για το δίκαιο και εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion) προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης πώλησης. 

Σε κάθε περίπτωση, εντός εξαμήνου από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης της DGComp -η οποία αναμένεται στα μέσα Απριλίου- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας. Μετά την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα καταβληθεί το τίμημα. 

Τέλος, καταργείται το λιγνιτόσημο, που μέχρι σήμερα προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ, και καθιερώνεται ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη 1,2 ευρώ/MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το οποίο θα επιβληθεί σε όλους τους παραγωγούς, άρα όχι μόνο στη ΔΕΗ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαϊκή έγκριση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
Το «πράσινο φως» για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιπροπή, καθώς ενέκρινε τα μέτρα που ανέβαλε τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει «τη δίκαιη πρόσβαση...
Ευρωπαϊκή έγκριση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργείται η ενημερότητα για την κατάθεση ΑΠΔ
Στην κατάργηση της διάταξης με την οποία δεν γίνονταν δεκτές οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για μισθολογικές περιόδους για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προχωρά...
Καταργείται η ενημερότητα για την κατάθεση ΑΠΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός του 2020 η ηλεκτρική σύνδεση Λαυρίου - Σύρου
Δύο χρόνια «μπροστά» από το χρονοδιάγραμμα, εντός του 2020, θα έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, που θα εξασφαλίσει την αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση Σύρου, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου...
Εντός του 2020 η ηλεκτρική σύνδεση Λαυρίου - Σύρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύσεις 1 δισ. προβλέπει το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα
Η προεπιλογή των ενδιαφερομένων για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα και θα ακολουθήσει εντός χρονοδιαγράμματος η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, όπως...
Επενδύσεις 1 δισ. προβλέπει το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη από ΗΠΑ στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε. και σ’ αυτή την ατζέντα η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος. Αυτό τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε συνέδριο της Ελληνικής Ενωσης για την...
Στήριξη από ΗΠΑ στην ενεργειακή ατζέντα της Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας