Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επενδύσεις από ΟΤΕ και Wind στο γρήγορο Internet
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Επενδύσεις από ΟΤΕ και Wind στο γρήγορο Internet

  • A-
  • A+

Επενδύσεις στον ΟΤΕ που θα φθάσουν τα δύο δισ. ευρώ ώς το 2022 και θα εξασφαλίσουν γρήγορο Internet σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο Tim Hottges, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Στηρίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας στον δρόμο για την Κοινωνία του Gigabit», δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου που κατέχει πλέον το 45% του ΟΤΕ.

Η συνάντηση, αλλά και οι δηλώσεις που γίνονται λίγες ημέρες μετά την πολύ ικανοποιητική προσφορά της DT για την απόκτηση νέου πακέτου 5% των μετοχών του Οργανισμού, ερμηνεύονται ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά και προμήνυμα για τη δυναμική επανεκκίνηση των τηλεπικοινωνιών.

«Τα θετικά σημάδια πυκνώνουν», δήλωσε μετά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Χαιρέτισε τη νέα επένδυση που θα υλοποιηθεί από τον ΟΤΕ και σημείωσε ότι «είναι πολύ χρήσιμη, γιατί βάζει την Ελλάδα στην εποχή των νέων τεχνολογιών».

Ο ΟΤΕ, που έχει επενδύσει πάνω από δύο δισ. την τελευταία εξαετία, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών το οποίο φθάνει τα 43.000 χλμ. και εξυπηρετεί πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην κινητή τηλεφωνία καλύπτει με 4G το 98% της χώρας και επιπλέον το 92% διαθέτει και 4G+. Ο Ομιλος μετέχει επίσης σε προγράμματα για την ανάπτυξη δικτύου κινητής πέμπτης γενιάς (5G). «Υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες παντού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

● Το δεύτερο αισιόδοξο μήνυμα ήρθε από τη Wind. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επισήμανε πως, την περασμένη χρονιά, ο νευραλγικός τομέας των τηλεπικοινωνιών παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, για πρώτη φορά από το 2008. Το 2017 καταγράφηκε οριακή αύξηση στην κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ενώ χρυσοφόρος εμφανίζεται ο τομέας των data.

«Δεν είμαι αισιόδοξος, είμαι σίγουρος ότι το 2018 θα πάμε εξίσου καλά», επισήμανε ο επικεφαλής της Wind, αλλά πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν πολλές καλές χρονιές για να φθάσει ο κλάδος στα επίπεδα του 2008.

Τη συγκεκριμένη χρονιά, έσοδα του κλάδου είχαν διαμορφωθεί στα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ τη χρονιά που έκλεισε ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι 4,19 δισ. το 2016.

«Εκλεισε ένα έτος ισχυρών επιδόσεων», είπε αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της Wind, που για τρίτη συνεχή χρονιά παρουσιάζει αυξητικές τάσεις σε όλους τους δείκτες.

Το 2017, η εταιρεία είχε συνολικά έσοδα 494 εκατ. ευρώ (αύξηση 3,8% σε σχέση με το 2016) και EBITDA ύψους 102,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 13,4%). Τα ταμιακά της διαθέσιμα έφθασαν στα 150 εκατ. ευρώ, για τα οποία σχολίασε χαριτολογώντας: «Λεφτά υπάρχουν».

Στην κινητή τηλεφωνία, η αύξηση εσόδων ήταν 2,8%, ενώ η κάλυψη με δίκτυα 4G έχει φθάσει το 87% της χώρας, γεγονός που βοήθησε στην αύξηση χρηστών mobile internet, οι οποίοι ήδη ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Στη σταθερή καταγράφηκε αύξηση της πελατειακής βάσης κατά 5,9%, ενώ 219 χιλιάδες πελάτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, αξιοποιούν το πακέτο κινητής, σταθερής και Internet.

Το σύνολο των επενδύσεων έφθασε τα 85 εκατ. ευρώ και φέτος θα διαμορφωθούν στα 95-105 εκατ. ευρώ.

Την περασμένη χρονιά, η εταιρεία εγκατέστησε το δικό της δίκτυο οπτικών ινών, που επιτρέπουν το σερφάρισμα σε ταχύτητες που ξεπερνούν τα 200 Mpps. Ως το φθινόπωρο, υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 170 χιλιάδες συνδέσεις στο γρήγορο Internet και θα φθάσουν τις 442 χιλιάδες στα τέλη του 2019.

Ο Νάσος Ζαρκαλής βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις για το θέμα της Forthnet, για την οποία έχουν υποβάλει κοινή αίτηση ενδιαφέροντος με τη Vodafone. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης των προσφορών, αλλά προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα η Wind θα παρουσιάσει επίσημα δική της τηλεοπτική πλατφόρμα.

Το εγχείρημα βρίσκεται από καιρό σε πιλοτική λειτουργία και παρέχει πρόγραμμα σε 1.500 συνδρομητές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ με οπτικές ίνες
Οι οπτικές ίνες και οι αυτοκινητόδρομοι είναι οι μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών που εξασφαλίζουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανάπτυξη και την κοινωνία, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος...
Κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ με οπτικές ίνες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Δημόσιο χάνει 150 εκατ. το χρόνο
Πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο χάνει το Δημόσιο από την καθυστέρηση του προγράμματος «Σύζευξις ΙΙ», που προβλέπει τη διασύνδεση 34.000 κτιρίων τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το...
Το Δημόσιο χάνει 150 εκατ. το χρόνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ προωθεί το e-bill
Επιβάρυνση ενός ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος έχουν από την 1η Δεκεμβρίου οι πελάτες της ΔΕΗ που θα επιμένουν... παραδοσιακά και θα πληροφορούνται μέσω ταχυδρομείου για την οφειλή τους. Η εταιρεία αποφάσισε να...
Η ΔΕΗ προωθεί το e-bill
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ευρυζωνικοί» κατά 47% οι πελάτες του ΟΤΕ
Ξεπέρασαν τις 43.000 οι νέες ευρυζωνικές συνδέσεις στο δίκτυο του ΟΤΕ το α' 3μηνο του έτους και πλέον 3,84 εκατ. διαθέτουν γρήγορο Internet, που αντιστοιχούν στο 47% του συνόλου των πελατών του οργανισμού. Στο...
«Ευρυζωνικοί» κατά 47% οι πελάτες του ΟΤΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφορές από Vodafone και Wind για τη Cyta Ελλάδας
Vodafone και Wind κατέθεσαν χθες δεσμευτικές προσφορές για τη Cyta Ελλάδας, στοχεύοντας στην αύξηση του υποδομών και κυρίως του πελατολογίου των εταιρειών τους, σε μια κρίσιμη για τις τηλεπικοινωνίες εποχή. Οι...
Προσφορές από Vodafone και Wind για τη Cyta Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπάνα για αθέμιτο ανταγωνισμό
«Πόλεμος», προς το παρόν μέσω ανακοινώσεων, εκδηλώθηκε ανάμεσα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τον ΟΤΕ, με τον τελευταίο να διαμηνύει ότι «επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του»....
Καμπάνα για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας