• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%

Το κρίσιμο σημείο τριβής είναι η εξίσωση των ποσών μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση

Dreamstime

Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις

 • A-
 • A+

«Μάχη» για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων σε βάρος των αγροτών της χώρας στο πλαίσιο της μετά το 2020 Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) έχει ξεκινήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρότι όλα είναι ανοιχτά προς το παρόν -ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι η νέα ΚΑΠ, αντί του 2021, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2023- η πρώτη αίσθηση είναι ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της θα μειωθεί 10-15%.

Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, το ελληνικό υπουργείο έχει επισημάνει στους Ευρωπαίους εταίρους ότι πρέπει να διασφαλιστούν κονδύλια τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα. Το θέμα θα λυθεί σε επίπεδο συνόδου κορυφής. Η όποια περικοπή στον συνολικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ δεν μπορεί ακόμη να αποτελέσει βάση υπολογισμού για το εάν θα υπάρξει μείωση και τι μεγέθους για την Ελλάδα.

Ομως, το κρίσιμο σημείο τριβής είναι αυτό της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή της εξίσωσης των ποσών μεταξύ των κρατών-μελών. Και αυτό εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τον μέσο παραγωγό της χώρας.

Η πρόταση που αρχικά έπεσε στο «ευρωπαϊκό τραπέζι» αφορούσε την άμεση και πλήρη σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, με βάση την καλλιεργούμενη έκταση. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση (2η μετά τη Μάλτα) ως μία από τις πιο «νέες» χώρες στην ΚΑΠ, λαμβάνοντας περίπου 50 ευρώ/στρέμμα (ευρωπαϊκός μέσος όρος: 25 ευρώ/στρέμμα).

Αν, όμως, ο «δείκτης» υπολογιστεί ανά εκμετάλλευση, ο μέσος ελληνικός όρος ανέρχεται σε 3.100 ευρώ/εκμετάλλευση, έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Η ελληνική πλευρά θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της. Σύμφωνα με πηγές, εάν στα 40 εκατ. επιλέξιμα για ενισχύσεις στρέμματα, προστεθούν και 8 εκατ. στρέμματα βοσκοτόπων με τις νέες αλλαγές, τότε πέφτει ο μέσος ελληνικός όρος στρεμματικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με όσα είπε σε χθεσινή συνέντευξή Τύπου ο αρμόδιος υπουργός, Β. Αποστόλου, έπειτα από την επιμονή της ελληνικής πλευράς τροποποιήθηκε η διατύπωση του σχετικού άρθρου. «Είχαμε μια πρώτη νίκη», τόνισε, καθώς αναιρέθηκε η πρόβλεψη για πλήρη σύγκλιση των ενισχύσεων με στρεμματικά κριτήρια.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό, δεν μοιάζει, ωστόσο, τυχαία η επισήμανση του κ. Αποστόλου ότι με τις ελληνικές θέσεις συντάχθηκε και η Γερμανίδα ομόλογός του, μαζί με τους υπουργούς άλλων 21 χωρών. Οι πέντε που καταψήφισαν ήταν: Πολωνία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Σλοβακία.

Επιχειρήματα

«Αν η συμβολή των άμεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδημα διαταραχθεί, τότε ένας πολύ μεγάλος αριθμός εκμεταλλεύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα άλλα κράτη-μέλη, με μεγάλο αριθμό μικρών και διαφορετικών τύπων εκμεταλλεύσεων, θα καταστεί μη βιώσιμος και θα εγκαταλειφθεί η γεωργική δραστηριότητα με σοβαρότατες συνέπειες για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και το περιβάλλον. Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ίδιους τους στόχους της ΚΑΠ», προειδοποιεί το ελληνικό υπουργείο.

Τέλος, η ελληνική πλευρά αντιδρά στο ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης των ενισχύσεων, καθώς θα επαναφέρει την εθνικοποίηση της ΚΑΠ. Εδώ, αναμένονται θετικές εξελίξεις μετά και την πρόσφατη τοποθέτηση του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»
Αλλαγή στον τρόπο ανάκτησης των ποσών που καταβλήθηκαν στους αγρότες με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» τα έτη 2008 και 2009 προβλέπει τροπολογία που πρόσθεσαν στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες τα...
Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ....
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
Στην κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων για τη «δραματική μείωση των τιμών παραγωγού» το υπουργείο απαντά ότι είμαστε... ελεύθερη οικονομία και το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Υπόσχεται, πάντως, εντατικοποίηση...
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση έως 9 Ιουνίου για αιτήσεις ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών
Απόφαση να παραταθεί έως τις 9 Ιουλίου η διορία για την υποβολή αιτήσεων στήριξης του μέτρου 9 «Σύσταση και Οργάνωση Ομάδων Παραγωγών», υπέγραψε ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Χαράλαμπος...
Παράταση έως 9 Ιουνίου για αιτήσεις ενίσχυσης των Ομάδων Παραγωγών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγροτεμάχια: Πληρώνονται οι ενισχύσεις, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι
Μπορεί το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης να τροποποίησε την αρχική απόφαση για την υποχρέωση της αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι αγρότες, ωστόσο στέλνει μήνυμα ότι στους ελέγχους δεν θα υπάρξουν......
Αγροτεμάχια: Πληρώνονται οι ενισχύσεις, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας