• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 18.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 14.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.1°C / 10.4°C
  2 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 20.2°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  85%

Αγροτεμάχια: Πληρώνονται οι ενισχύσεις, ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι

 • A-
 • A+

Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχώρησε στην τροποποίηση της αρχικής του απόφασης για την υποχρέωση της αναγραφής του Αριθμού Τέλους Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι αγρότες, ωστόσο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στους ελέγχους δεν θα υπάρξουν... εκπτώσεις.

Το θέμα απασχόλησε μεγάλο μέρος της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον ίδιο αλλά και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Θανάση Καπρέλη, να ενημερώνουν ότι θα ξεκινήσουν εντατικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι σε αιτήσεις για ενισχύσεις, ξεκινώντας από τα μεγάλα ποσά, ώστε να ελεγχθεί εάν δηλώνονται ψευδώς αγροτεμάχια στις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Όπως και να 'χει, πάντως, οι δικαιούχοι θα πληρωθούν κανονικά τις ενισχύσεις για φέτος, αν και επί της ουσίας η υποχρέωση αναγραφής του ΑΤΑΚ παραπέμπεται για τις δηλώσεις της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του υπουργείου, οι παραγωγοί:

α) Θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά, έχουν δεν έχουν ΑΤΑΚ, μέχρι 15/05/2018,

β) Όλα τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα αγροτεμάχια που έχουν Α.Τ.ΑΚ και υποχρεούνται να τον δηλώσουν μέχρι 15/05/2018 θα πληρωθούν κανονικά,

γ) Όσα μισθωμένα ακίνητα δεν έχουν Α.Τ.ΑΚ θα πληρωθούν και αυτά κανονικά τα δικαιώματά τους, με την υποχρέωση να προσκομίσουν τον Α.Τ.ΑΚ μέχρι την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ της επόμενης χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προσκομίσουν συμβόλαιο μίσθωσης τετραετούς διάρκειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου, το υπουργείο δέχθηκε σύσταση από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με βάση πιθανότητες για απάτη στις δηλώσεις σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Έτσι, το υπουργείο αποφάσισε την υποχρεωτικότητα στο ΑΤΑΚ. Η αρχική αυτή απόφαση τροποποιήθηκε καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό, προέκυψαν πολλά προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων.

«Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι θα μπει τάξη. Μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων. Όχι μόνον επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον το οποίο υπηρετούμε», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο κ. Καπρέλης, στο πλαίσιο ελέγχων προέκυψαν ευρήματα που εμφανίζουν 128 παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να δηλώνουν επιλέξιμα για ενισχύσεις αγροτεμάχια, ζητώντας ενισχύσεις 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι 15 είχαν υποβάλλει Ε9 στην εφορία.

«Πηγαίνοντας στις ΔΟΥ ανακαλύψαμε ότι οι υπόλοιποι έχουν μηδενικό Ε9. Βρήκαμε πραγματικά 63 εκτάρια από τα 3.000-4.000 εκτάρια, που αντιστοιχούν τελικά σε 35.000 ευρώ ενίσχυση. Αυτό είναι εις βάρος των σωστών παραγωγών», σχολίασε σε έντονο ύφος ο κ. Καπρέλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6,5 εκατ. αγροτεμάχια επιλέξιμα για ενισχύσεις, εκ των οποίων:

- Τα 3 εκατ. είναι δηλωμένα ως ιδιόκτητα – περιπτώσεις για τις οποίες το ΑΤΑΚ θεωρείται επιβεβλημένο,

- Τα 3,5 εκατ. είναι δηλώνονται ως μισθωμένα. Εξ αυτών, σε ορισμένους νομούς, το 85%-90% είναι με μισθωτήρια ενός έτους, που έχουν λήξει. Τα υπόλοιπα είναι με πολυετή μισθωτήρια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ....
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
Στην κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων για τη «δραματική μείωση των τιμών παραγωγού» το υπουργείο απαντά ότι είμαστε... ελεύθερη οικονομία και το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει. Υπόσχεται, πάντως, εντατικοποίηση...
«Ακριβοί» στις ενισχύσεις και «φτηνοί» στο γάλα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
«Μάχη» για την αποτροπή αρνητικών εξελίξεων σε βάρος των αγροτών της χώρας στο πλαίσιο της μετά το 2020 Κοινής Αγροτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει το υπ. Αγρ. Ανάπτυξης. Παρότι όλα είναι ανοιχτά προς το παρόν,...
Μάχη για τις αγροτικές ενισχύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»
Αλλαγή στον τρόπο ανάκτησης των ποσών που καταβλήθηκαν στους αγρότες με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» τα έτη 2008 και 2009 προβλέπει τροπολογία που πρόσθεσαν στο νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες τα...
Ανακτήσεις σε βάθος 10ετίας για το «πακέτο Χατζηγάκη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες
Τον δρόμο για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή «στρώνει» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαιώνοντας ότι επιφυλάσσει ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ.
Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας