Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οραμα δεκαετιών η διασύνδεση των Κυκλάδων

«Τα σημαντικά έργα δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, ανήκουν στον λαό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Οραμα δεκαετιών η διασύνδεση των Κυκλάδων

  • A-
  • A+

Τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ένα όραμα δεκαετιών, εγκαινίασε χθες στη Σύρο ο πρωθυπουργός.

«Τα σημαντικά έργα δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση, ανήκουν στον λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, που τέθηκε σε λειτουργία μετά από μια «οδύσσεια» 25 χρόνων!

Πρόκειται για καλώδιο υψηλής τάσης, μήκους 105 χλμ., που συνδέει τον αναβαθμισμένο σταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο με τη Σύρο, από όπου καλύπτονται η Τήνος αλλά και η Πάρος, η οποία ήδη έχει τροφοδότηση από γειτονικά νησιά. Η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται σύντομα με την ένταξη της Μυκόνου στο σύστημα.

Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων στηρίζεται σε τοπικές μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο και επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών της χώρας με περίπου 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με την πρώτη φάση και το έργο που εγκαινιάστηκε χθες, το όφελος υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μίλησε για «εμβληματικό έργο» και αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας μας για μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος την επόμενη δεκαπενταετία.

Εδωσε έμφαση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τονίζοντας όμως ότι θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, ενώ προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό τον ανασχεδιασμό παίζει ο ΑΔΜΗΕ, ο ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης και μεταφοράς ενέργειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Σταθάκης επισήμαναν ότι με βάση τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχε ήδη θεσμοθετηθεί η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Με διαπραγμάτευση της σημερινής κυβέρνησης, το Δημόσιο διατήρησε το 51% και κυρίως τον καθοριστικό του ρόλο στον αναπτυσσόμενο τομέα της ενέργειας, ενώ η State Grid of China είναι ο στρατηγικός επενδυτής της μειοψηφίας.

Με τα νέα δεδομένα, όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φορέα Μ. Μανουσάκης, επιτάχυνε τα έργα της πρώτης φάσης της διασύνδεσης, ενώ η κάλυψη των Κυκλάδων με δεύτερο καλώδιο μεταξύ Λαυρίου και Σύρου, με προϋπολογισμό 102 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το 2020, δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους παλιότερους προγραμματισμούς.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η δεύτερη φάση διασύνδεσης, με προϋπολογισμό 71 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την ένταξη της Νάξου στο σύστημα και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συνδέσεων της Ανδρου με την Τήνο και το Λιβάδι της Εύβοιας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Στο επικαιροποιημένο δεκαετές πρόγραμμά του έχει περιλάβει τη διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων.

Η διασύνδεση της Σύρου με το Λαύριο κόστισε 245 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, καθώς και από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι αρχικοί σχεδιασμοί είχαν ξεκινήσει πριν από 25 χρόνια από τη ΔΕΗ, αλλά τα έργα δεν προχώρησαν λόγω ακύρωσής τους από το ΣτΕ.

Ακολούθησαν δύο ανασχεδιασμοί, το 1998 και το 2000, που είχαν την ίδια τύχη. Ο πρώτος διαγωνισμός, μετά από νέες δικαστικές περιπέτειες, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά «σκόνταψε» στην ανάγκη αναβάθμισης των υποσταθμών στο Λαύριο και στη Σύρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ανδρου και Τήνου και μέσα στον Νοέμβριο θα κατασκευαστεί ο νέος υποσταθμός του συστήματος στη Νάξο.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οφέλη 80 εκατ. από τη διασύνδεση των Κυκλάδων
Κέρδη, που υπολογίζονται σε 80 εκατ. ευρώ μόνο για τον πρώτο χρόνο και καλύπτουν το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ, φέρνει η πολυαναμενόμενη διασύνδεση των Κυκλάδων με το σύστημα ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας....
Οφέλη 80 εκατ. από τη διασύνδεση των Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μειώσεις 8% στο ρεύμα από τη λειτουργία διασύνδεσης Κρήτης και Κυκλάδων
Οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων θα μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού κατά 8% για το σύνολο των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Είναι το μεγαλύτερο έργο που...
Μειώσεις 8% στο ρεύμα από τη λειτουργία διασύνδεσης Κρήτης και Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενίζεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ στα νησιά
Επενδύσεις 4,4 δισ. ευρώ στο 10ετές πρόγραμμα αναπτυξης του ΑΔΜΗΕ ● Διασυνδέεται το βορειοανατολικό Αιγαίο, ενισχύονται οι συνδέσεις με Βαλκάνια και Τουρκία, κλείνουν οι ρυπογόνες μονάδες ● Σε εξέλιξη και το...
Μηδενίζεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ στα νησιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ
Μικρότερη και από τη «μικρή ΔΕΗ» που σχεδίαζε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα απομείνει η δημόσια επιχείρηση ενέργειας με βάση το business plan που παρουσιάστηκε.
Πενταετία δραματικής συρρίκνωσης για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσίπρας σε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Εχετε το ηθικό πλεονέκτημα»
Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει σε κοινωνικό αυτοματισμό και να δημιουργήσει εικόνα ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν ειδικά προνόμια.
Τσίπρας σε ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Εχετε το ηθικό πλεονέκτημα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας