Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «κόκκινα» χτύπησαν... κόκκινο και η Ε.Ε. επιτέλους ξύπνησε

Τα «κόκκινα» χτύπησαν... κόκκινο και η Ε.Ε. επιτέλους ξύπνησε

  • A-
  • A+

Ο τεράστιος όγκος των «κόκκινων» δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με πρωταθλήτρια την Ελλάδα, ωρίμασε τις συνθήκες για τη δημιουργία εθνικών bad banks, δηλαδή για την ίδρυση εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMCs).

H συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, στην Ελλάδα κοστολογημένη πρόταση είχε κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ την εποχή που ήταν ακόμα... ιδεοληπτική αριστερή αντιπολίτευση (2014), απορρίφθηκε το 2015 από τους θεσμούς, αλλά και από Ελληνες τραπεζίτες που θεωρούσαν ότι θα κερδίσουν περισσότερα αν διαχειριστούν οι ίδιες οι τράπεζες τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια.

Η Ιστορία ωστόσο απέδειξε ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών –που φέρουν διαχρονικά μερίδιο ευθύνης για την έκρηξη των «κόκκινων» δανείων– άρχισαν να κινητοποιούνται μόνο όταν ανέλαβε δράση ο «μπαμπούλας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Οι... ιδεοληπτικοί νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες και πολιτικοί σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη αντιλαμβάνονται πλέον ότι απαιτούνται δραστικά μέτρα για τη μείωση των «κόκκινων», όχι βέβαια για κοινωνικούς λόγους (αλίμονο!), αλλά για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να επιτελέσει τον βασικό ρόλο του, δηλαδή να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία.

Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η κρίση εκτόξευσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα σε δυσθεώρητα ύψη και πλέον αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ και στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δημιουργήθηκε λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων (ανεργία, ελαστικές μορφές εργασίας, μείωση αποδοχών) σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε προτάσεις της κυβέρνησης ήδη από το 2015 –που απορρίπτονταν μετ’ επαίνων από την τρόικα– ήταν στην κατεύθυνση της ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή της διαχείρισης του συνόλου των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), καθώς η τραπεζοκεντρική προσέγγιση δεν έλυνε το πρόβλημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με το πάσο τους...

Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αλλά ευτυχώς μικρότερο διάστημα για την ένταξη όλων των οφειλών στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη), τον Κώδικα Δεοντολογίας και την καθιέρωση των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί για μια σειρά θεμάτων να υποστηρίξει: «Στα λόγια μου έρχεστε».

Για παράδειγμα, προωθείται πλέον στην Ευρώπη το ήδη νομοθετημένο στην Ελλάδα πλαίσιο για τις εταιρείες μεταβίβασης και διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η Ε.Ε. προωθεί τη λύση της εθνικής Asset Management Companies (AMC), δηλαδή bad bank, που θα «αγοράσει» πακέτο «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες ώστε να το διαχειριστεί χωρίς ζημιά και χωρίς να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση που θα προκαλέσει bail in.

Αυτό πάντως που δεν έχει ξεκαθαριστεί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τεθεί από κάποια κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι αν οι εθνικές bad banks θα έχουν περιθώρια να ασκήσουν κάποιου είδους κοινωνική πολιτική.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που δίνονται για τις εθνικές AMCs δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Τα κράτη-μέλη που θα κρίνουν χρήσιμο να ιδρύσουν τέτοιες εταιρείες μπορούν να λάβουν καθοδήγηση στη βάση του τεχνικού σχεδίου της Επιτροπής, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, αλλά και των βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται.

Ορισμένες μη δεσμευτικές αρχές αφορούν, για παράδειγμα, την κατάλληλη κεφαλαιακή διάρθρωση, τη λειτουργία και εταιρική διακυβέρνηση των AMCs κ.λπ.

Χωρίς κρατική ενίσχυση

Οι AMCs μπορούν να είναι ιδιωτικές ή (εν μέρει) χρηματοδοτούμενες από το κράτος χωρίς να θεωρείται κρατική ενίσχυση, εάν το κράτος μπορεί να αποδεικνύει ότι ενεργεί ως οποιοσδήποτε άλλος οικονομικός παράγοντας και επομένως δεν παρέχει οικονομικό πλεονέκτημα για την προβληματική τράπεζα.

Ετσι, για να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες για τις συναλλαγές, δηλαδή να αποδεικνύεται ότι γίνονται σε τιμές αγοράς, λαμβάνοντας μια σειρά δεδομένα, παραμέτρους και εκτιμήσεις που εξειδικεύονται στο τεχνικό κείμενο.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της AMC θα μπορούσε να δομηθεί σύμφωνα με τα παραδείγματα της SAPEB και της ΝΑΜΑ, των bad banks Ισπανίας και Ιρλανδίας, αντίστοιχα.

Η ΝΑΜΑ ειδικότερα, που συστάθηκε στα τέλη του 2009, χρηματοδοτήθηκε από το Δημόσιο και αγόρασε από 5 τράπεζες έναντι 32 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια και ενεχυριασμένα ακίνητα ονομαστικής αξίας 74 δισ. ευρώ (μέση έκπτωση 57%).

Εννέα χρόνια μετά, το ιρλανδικό Δημόσιο όχι μόνο έχει ρεφάρει το ποσό που διέθεσε, αλλά αναμένεται να έχει και κέρδη κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Πώς μπορεί να υλοποιηθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας εκτιμάται ότι για το αρχικό κεφάλαιο θα αρκούσε να συνεισφέρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες 4-5 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο 1 εκατ. ευρώ, αλλά σε κάθε περίπτωση το ποσοστό τους στη μετοχική σύνθεση να είναι κάτω από 20% και ένα ποσοστό, με αντίστοιχη συμμετοχή, να διατεθεί σε τρίτους (π.χ. ΕΤΕπ).

Η AMC θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια υψηλού κινδύνου σε τράπεζες.

Τα ανώτερα ομόλογα θα φέρουν πλήρη και αμετάκλητη εγγύηση του εθνικού δημόσιου ταμείου και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση στην πίστωση του Ευρωσυστήματος από τους κατόχους τους.

Τα ομόλογα θα είναι χρεόγραφα με διαθέσιμη επιλογή αγοράς προς τον εκδότη.

Αναφορικά με την εποπτεία, η AMC δεν θα χρειαστεί να προσελκύσει καταθέσεις ή να εκδώσει νέα δάνεια και κατά συνέπεια θεωρείται περιττό να αποκτήσει τραπεζική άδεια και να τηρήσει την τραπεζική εποπτεία.

Και παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι υπό την εθνική τραπεζική εποπτεία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εντοπίσει ποια αρχή-φορέας θα ασκεί εποπτικό έργο, π.χ. Ελεγκτικό Συνέδριο, Κεντρική Τράπεζα.

Εχει ο καιρός... γυρίσματα για τις bad banks!

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Η πιθανή σύσταση μιας bad bank τοποθετείται μετά το 2019 και εξαρτάται εν πολλοίς από το αν οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, τα οποία έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ και θα πρέπει να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 στα 64,6 δισ. ευρώ

Ανοιχτό είναι για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων κεντρικών φορέων - AMCs/bad bank που θα διαχειριστούν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Το είπε δημοσίως, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ προφανώς γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συζητήσεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι κορυφαίο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, που πριν από τρία χρόνια δεν συμφωνούσε με το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank, εμφανίζεται πλέον θετικά διακείμενο σ’ αυτή την προοπτική.

Υπήρχαν ωστόσο και εκείνοι οι τραπεζίτες που από τα τέλη του 2015 διέβλεπαν ότι η ίδρυση μιας bad bank είναι μια κάποια λύση όχι μόνο γιατί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων δεν αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικά, αλλά κυρίως γιατί συνειδητοποίησαν στην πράξη τι σημαίνει ενιαία τραπεζική εποπτεία στο ευρωσύστημα, καθώς το «κουμάντο» είχε περάσει από τον Νοέμβριο του 2014 στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά οι... θεσμοί είχαν δείξει ήδη τα δόντια τους (Αύγουστος 2015- Μνημόνιο 3) βάζοντας «φρένο» στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αυτή τη στιγμή δύο πράγματα φαίνεται να είναι ξεκάθαρα. Πρώτον, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει διατυπώσει δημοσίως και με σαφήνεια άποψη για το πώς φαντάζεται τη δημιουργία μιας ελληνικής bad bank κυρίως σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια και τη λειτουργία της, διότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να «καθαρίσουν» οι τράπεζες τα βιβλία τους.

Πιθανότατα αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα διότι δεν υπήρχαν οι κατευθυντήριες, μη δεσμευτικές, γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιπλέον πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα των stress tests, που θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

Δεύτερον, η πιθανή σύσταση μιας bad bank τοποθετείται μετά το 2019 και εξαρτάται εν πολλοίς από το αν οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ/NPEs), τα οποία έχουν σπάσει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ και θα πρέπει να υποχωρήσουν στο τέλος του 2019 στα 64,6 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων (κυβέρνηση, ΤτΕ, τράπεζες) πρέπει να είναι εντατικός, να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα ώστε να υπάρξει ενιαία πρόταση προς Ε.Ε και ΕΚΤ.

Και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που είτε διαθέτουν τεχνογνωσία, είτε αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτήριο προστασίας το υπόλοιπο του δανείου
Τις αντοχές τους μετρούν οι τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο μπορούν να προσεγγίσουν την κυβερνητική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο του...
Κριτήριο προστασίας το υπόλοιπο του δανείου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
Με αφορμή τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη για παράταση του νόμου Κατσέλη, η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι οι φορολογούμενοι μπορεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις τράπεζες ●Ουδέποτε υπήρξε δήλωση του...
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν διασταυρώσεις οι τράπεζες
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι τράπεζες τη διασταύρωση των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων των 170.000 δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη για να...
Ξεκινούν διασταυρώσεις οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων...
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δεν αρκούν
Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια παραμένουν βραχνάς για την κοινωνία, καταδεικνύοντας ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν είναι αποτελεσματικές και χρειάζεται να επανασχεδιαστούν ώστε να είναι συμβατές με την...
Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δεν αρκούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας