Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης εργασίας

Αλλαγές στο επίδομα επικίνδυνης εργασίας

  • A-
  • A+

Το... εναρκτήριο λάκτισμα για την αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δόθηκε με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τη σύσταση της αρμόδιας (17μελούς) επιτροπής που θα υποβάλει στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, Υγείας) μελέτη με τις προτάσεις των αλλαγών.

Στόχος είναι να επανακαθοριστεί ποιοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα είναι δικαιούχοι και τι αντίτιμο θα λαμβάνουν.

Οι προωθούμενες αλλαγές απορρέουν από τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές. Στις τάξεις των εργαζομένων έχουν ήδη προκληθεί φόβοι για ενδεχόμενες μειώσεις ή περιορισμό των δικαιούχων, που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 60.000 και εργάζονται κυρίως στους ΟΤΑ και στον τομέα της Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άποψη που έχουν εμφανίσει οι δανειστές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είναι ότι πρέπει να χορηγείται επίδομα, αλλά με αλλαγμένο πλαίσιο.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αλλά ειδικό μισθολογικό καθεστώς, σε πολύ λιγότερες ειδικότητες.

Και αυτό, με την έννοια ότι έχουν διασφαλιστεί καλύτερες συνθήκες εργασίας που απαλύνουν τις επιπτώσεις των ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Ετσι, σε συνδυασμό με την απαίτηση για αυξημένα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, υπάρχει εύλογη ανησυχία για περικοπές.

Δικαιούχοι, σήμερα, είναι μόνο μόνιμοι υπάλληλοι, όμως για τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (για παράδειγμα, περίπου το 40% από τους 20.000 μόνιμους στην καθαριότητα των ΟΤΑ) τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν «μετράνε» στο συνταξιοδοτικό τους.

Με βάση τα ισχύοντα το μηνιαίο ύψος του επιδόματος, οι δικαιούχοι κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες:

Α' (150 ευρώ): νοσηλευτικό, εργαζόμενοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ και στη διαχείριση απορριμμάτων, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες στην ασφαλτόστρωση κ.λπ.

Β' (70 ευρώ): μηχανοτεχνίτες, ηλεκτροτεχνίτες, βαφείς, φανοποιοί κ.λπ.

Γ' (35 ευρώ): εργάτες δημοτικών σφαγείων, προσωπικό σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.λπ.

Αντικείμενο της επιτροπής, βάσει της υπουργικής απόφασης, είναι:

α. Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους.

β. Ο προσδιορισμός της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος.

γ. Η υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Τα χρονοδιαγράμματα

Σύμφωνα με τον «πολυνόμο» των προαπαιτούμενων (Ν. 4512/2018, άρθρο 396), η αρμόδια επιτροπή πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της στους υπουργούς έως τις 30 Μαΐου.

Ακολούθως, οι συναρμόδιοι υπουργοί, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση, πρέπει να εκδώσουν νεότερη κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του επιδόματος και τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του.

Αυτή η απόφαση, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των αλλαγών, πρέπει -σύμφωνα με τις ψηφισμένες διατάξεις- να εκδοθεί «εντός ενός (1) μήνα από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής (...) και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τον Φεβρουάριο του 2019».

Οπως και να ‘χει, από την 1η Μαρτίου 2019 καταργούνται όλες οι προϊσχύουσες διατάξεις που διέπουν το υφιστάμενο καθεστώς.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Τα επτά κριτήρια για το νέο καθεστώς ανθυγιεινής εργασίας
Eπτά κριτήρια για την επανακατάταξη των 93.000 δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο προτείνει με το γνωμοδοτικού -και προκαταρκτικού- χαρακτήρα πόρισμά της η αρμόδια για...
Τα επτά κριτήρια για το νέο καθεστώς ανθυγιεινής εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πριμ» παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους
Χορήγηση οικονομικού πριμ στους παραγωγικούς δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που έχει συντάξει η κυβέρνηση, εφόσον συνολικά η στρατηγική για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας...
«Πριμ» παραγωγικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
Με δεδομένο ότι το δάνειο «χτιζόταν» πάνω σε βεβαίωση του μισθού, υπάλληλοι διαμαρτύρονται ότι το ίδιο το Δημόσιο, με τον διττό ρόλο του εργοδότη και του δανειστή, έχει προσβάλει τη σύμβαση μονομερώς. Μηδενικό...
Εγκλωβισμένοι δανειολήπτες με δάνεια-φιλέτα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος 20 χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο
Με τους... συνήθεις περιορισμούς και την τήρηση του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ο οποίος ισχύει επί σειρά ετών λόγω των υφιστάμενων δημοσιονομικών συνθηκών, θα υπολογιστούν οι προσλήψεις...
Στόχος 20 χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Η εφαρμογή νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας από τον ερχόμενο Οκτώβριο (4ο τρίμηνο του 2015, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται) ξεχωρίζουν από τις...
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπεται για την καταβολή του δώρου Πάσχα
Το πώς και το μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους το δώρο Πάσχα, καθορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Γιάννη Βρούτση και Θεόδωρου Σκυλακάκη, που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»
Τι προβλέπεται για την καταβολή του δώρου Πάσχα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας