• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.4°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.6°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.5°C / 28.3°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 27.8°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Κληρώνει σήμερα η δόση των 5,7 δισ.

 • A-
 • A+

Με το πρώτο «κομμάτι» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και την πορεία της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ασχοληθεί σήμερα το Eurogroup, αφήνοντας εκτός ατζέντας τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας.

Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Εurogroup που θα γίνει στις 26 Απριλίου στη Σόφια, όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει το λεγόμενο σχέδιο «ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης».

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης θα παραμείνει ασφυκτικό, με τη διαφορά ότι η Αθήνα θα έχει την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν προκειμένου η οικονομία της να μπει σε μια φάση βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να ανατρέπονται οι στόχοι για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Οπως είναι φυσικό, το Εurogroup στη Σόφια μαζί με την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (20-22 Απριλίου), που θα αποτελέσει και το πρώτο μεγάλο «κρας τεστ» για το ελληνικό χρέος, συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα εκείνη την περίοδο στην έδρα του Ταμείου θα σταθούν αφορμή ώστε να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Τα σενάρια του ΔΝΤ

Συγκεκριμένα:

 Εάν τελικά το Ταμείο συμφωνήσει με το γαλλικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που συνδέει την αποπληρωμής δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ παρασκηνιακά δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση, υποστηρίζοντας ότι αυτή όχι μόνο «ακυρώνει» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που προωθούνται μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά επί της ουσίας δεν λύνει το πρόβλημα. Αντίθετα, με την επιμήκυνση των δανείων αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων στα έτη που η ανάπτυξη θα είναι χαμηλή, μεταθέτει για τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα.

 Το «περιεχόμενο» της νέας έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) του Ταμείου για το ελληνικό χρέος, η οποία δεν πρέπει να αποκλίνει από αυτές που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων (επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 15 χρόνια, επιστροφή των κερδών ύψους 7,6 δισ. ευρώ από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ, αποπληρωμή από τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM των δανείων 11,6 δισ. των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ).

 Εάν το Ταμείο θα ενεργοποιήσει τελικά το «εν αναμονή πρόγραμμα με την Ελλάδα» - «Stand by Arrangement» (παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει στις 21 Αυγούστου). Εχει βάλει κάποιες νέες «ρήτρες», όπως αυτή της εσπευσμένης μείωσης του αφορολογήτου, που δυσκολεύουν την ελληνική πλευρά.

Σχετικά με τη δόση των 5,7 δισ. που κληρώνει σήμερα στο Eurogroup, oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν το «πράσινος φως» για να προχωρήσει η εκταμίευση που είχε «παγώσει» εξαιτίας των δύο προαπαιτούμενων που εκκρεμούσαν από την 3η αξιολόγηση (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό).

Οσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυτή θα γίνει τον Απρίλιο υπό τον όρο και πάλι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Αναφορικά με την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνει παραμένει ο στόχος για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) στο Euro-group της 24ης Μαΐου.

Το ΔΝΤ έχει κωδικοποιήσει τα 21 πιο αναγκαία που πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
Στη σκιά του ιταλικού ζητήματος και των διαφορών ΔΝΤ-Βερολίνου η συνολική συμφωνία, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, μετατίθεται για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ● Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας...
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση που μετά την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου, έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου...
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Από τη μία ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι πρόθυμοι «δορυφόροι» του στο Eurogroup ξεκαθαρίζουν πως για να ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος χρειάζεται απόφαση της γερμανικής Βουλής, σενάριο που το αρνείται...
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολιτική συμφωνία ή ατύχημα
Το μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών για το ύψος των πλεονασμάτων συνεχίζεται. «Ευελπιστούμε στο Eurogroup οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να πουν πως έχουμε κλείσει το 95% και το ΔΝΤ να πει πως θέλει να...
Πολιτική συμφωνία ή ατύχημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας