• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.0°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.3°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.1°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 15.2°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  6 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 16.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  87%
AP Photo/Michel Euler

Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

 • A-
 • A+

Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα. Η τρίτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, η δόση που τη συνοδεύει ύψους 5,7 δισ. ευρώ έχει ήδη εξασφαλιστεί για την Αθήνα και δεν μένουν παρά οι τυπικές διαδικασίες για την εκταμίευση, ενώ η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους σε πολιτικό επίπεδο παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου.

Αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή ενημέρωση ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης για τις εργασίες των 19 στη σύνοδο της Δευτέρας.

Ολα εξελίσσονται ομαλά, κανένα σύννεφο στον ορίζοντα και ο ξαφνικός έρωτας δεν κρύβεται πλέον μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης...

Τη Δευτέρα, λοιπόν, θα ενημερωθούν οι υπουργοί για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό).

Υπάρχει, λοιπόν, πλήρης συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις των θεσμών, όπως διαπίστωσε η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την αποπληρωμή δανείων και συνεπώς θα επιστρέψει στην τσέπη των δανειστών, είναι πλέον ορθάνοιχτος.

Οπως είπε ο αξιωματούχος, δεν μένουν για την εκταμίευση παρά οι τυπικές εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών και η τυπική απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Οσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, θα γίνει αργότερα...

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, ο αξιωματούχος παρατήρησε ότι η πρώτη επίσκεψη του κουαρτέτου των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα πήγε «πολύ καλά».

Μάλιστα, δεν έκρυψε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα τον Μάιο. «Το χρονοδιάγραμμα μοιάζει με πρόκληση, ωστόσο μου λένε ότι είναι εφικτό» είπε.

Το χρέος; Δεν προβλέπεται πολιτική συζήτηση τη Δευτέρα. Το πιο πιθανό είναι να πάει για τη σύνοδο του Απριλίου.

Βέβαια, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, με βάση τη γαλλική πρόταση για συνδυασμό αποπληρωμής του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης.

Επίσης, δεν αναμένεται συζήτηση για τη μορφή της επιτήρησης μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Μάλλον πάει για τον Απρίλιο μαζί με το χρέος. Κανείς δεν βιάζεται...

Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα μερίδας του ελληνικού Τύπου περί ενδεχόμενης τεχνικής παράτασης του Μνημονίου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στα μέσα Αυγούστου, ο αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξή του. Ούτε τέθηκε ούτε υπάρχει τέτοιο θέμα, είπε.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις άφηνε από την Ουάσινγκτον ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποπληρωμής -με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM- των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα. Σενάριο το οποίο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει το Ταμείο προκειμένου να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός, αλλά μια σειρά προϋποθέσεων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επιτυχία του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα χαρακτηρίζοντας «αμφίβολο το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, για την ενεργοποίηση του εν αναμονή πρόγραμμα του Ταμείου -«Stand by Arrangement» (σ.σ. παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο)- ζητά:

 Εφαρμογή από το 2019 και όχι από το 2020, που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, του μέτρου για το μειωμένο αφορολόγητο. Πηγές από το Ταμείο χαρακτηρίζουν αναγκαία τη μείωσή του, από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο, χωρίς την εφαρμογή των «αντιμέτρων» φυσικά για να μπορέσουν να ανακάμψουν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος (φυσικά-νομικά πρόσωπα) μετά τα έντονα σημάδια «κόπωσης» που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν.

 Ψήφιση από την ελληνική Βουλή διατάξεων που θα προβλέπουν τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν με τα προηγούμενα Μνημόνια.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είχε χθες στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του κ. Πάιατ, συζητήθηκαν η πορεία της 4ης αξιολόγησης, το «αναπτυξιακό σχέδιο», η στρατηγική εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα κ.λπ.

Θα μπορούσε, επίσης, να υποθέσει κάποιος ότι στη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών ενδεχομένως τέθηκαν και οικονομικά ζητήματα που απορρέουν από τη συμφωνία για ανανέωση του εναέριου ελληνικού στόλου - μια συμφωνία την οποία είχε κλείσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup,...
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
Πάτε καλά... Βρίσκεστε σε καλή τροχιά... Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό το κλείσιμο των μεταρρυθμίσεων... Ενθαρρυντικές δηλώσεις και εύσημα εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από τους εταίρους-δανειστές για τις επιδόσεις...
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα τρωτά σημεία της συμφωνίας
Με μια ανώδυνη για τους Ευρωπαίους υπόσχεση για το χρέος επιστρέφει η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες κρατώντας στα χέρια μια συμφωνία που δεν της εξασφαλίζει τίποτα περισσότερο από νέα μέτρα για να μπορέσει να...
Τα τρωτά σημεία της συμφωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη 2,2% προβλέπει η Ε.Ε. για την Ελλάδα
Αναθεώρηση προς τα επάνω στον ρυθμό της ανάπτυξης για το 2019 και το 2020 προέβη για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις της. Βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι...
Ανάπτυξη 2,2% προβλέπει η Ε.Ε. για την Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
Το μεταμνημονιακό αφήγημα που καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό επιχειρούν να χτίσουν στη Νέα Υόρκη, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο πλαίσιο του Capital Forum. Ολα αυτά την ώρα...
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας