Για τουλάχιστον οκτώ ώρες θα είναι σήμερα κλεισμένο μέσα στο «Χίλτον» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η αυριανή αναχώρηση του «κουαρτέτου» από την Αθήνα υποχρεώνει τις δύο πλευρές σε ένα σφιχτό πρόγραμμα συναντήσεων για να μπορέσουν να συζητηθούν όλα τα «ακανθώδη» ζητήματα της 4ης αξιολόγησης, τα οποία όπως διαπιστώνεται δεν είναι και λίγα.
Πρόκειται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα» δάνεια, το μέτρο της κινητικότητας στο Δημόσιο, τον επανυπολογισμό της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, την υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019, τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τυχόν αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους τέσσερις επικεφαλής (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με πρώτο θέμα συζήτησης τη δημόσια διοίκηση, η οποία από μόνη της περιλαμβάνει συνολικά έξι προαπαιτούμενα.
Τα τρία εξ αυτών αποτελούν εκκρεμότητες της 3ης αξιολόγησης: συγκεκριμένα η κινητικότητα, οι επιλογές σε θέσεις ευθύνης (γραμματείς υπουργείων, προϊστάμενοι) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Ως προς την τελευταία παροχή εκφράζονται φόβοι περί επικείμενης κατάργησης στο πλαίσιο επανασχεδιασμού του επιδόματος από μηδενική βάση που έχουν ζητήσει οι πιστωτές.
Τη σκυτάλη θα πάρουν το μεσημέρι οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά, όπου ξεχωρίζει η εσπευσμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 αντί του 2020 που ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Το «μαχαίρι και το πεπόνι» σε αυτό το θέμα κρατάει το ΔΝΤ που πριν από την ανακοίνωση της οριστικής του απόφασης τον Μάιο, θα μετρήσει την εισπραξιμότητα των φόρων από το εισόδημα, τον ΦΠΑ, τα έσοδα από τις φορολογικές ρυθμίσεις-κατασχέσεις αλλά και από τον ΕΦΚΑ -το νέο ασφαλιστικό «χαράτσι» που έχει «γονατίσει» 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες-, κάνοντας έτσι και τη διαφορά στα δημόσια ταμεία.
Ενα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων. Μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να υπολογιστούν όλες οι παλαιές συντάξεις με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και να οριστικοποιηθούν οι προσωπικές διαφορές.
Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ευαίσθητο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (γεωγραφική κάλυψη) το οποίο στάθηκε αφορμή ώστε να μην εγκριθεί στο τελευταίο Eurogroup η εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ. από την 3η αξιολόγηση.
Η αυλαία θα κλείσει με τα εργασιακά, καθώς μέχρι τον Μάρτιο η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να επανεξετάσει τις τρέχουσες διαδικασίες διαμεσολάβησης και διαιτησίας (εργαζόμενοι-επιχειρήσεις).
Στην αυριανή σύνοψη οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν για τη δουλειά που πρέπει να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) και να καθορίσουν το νέο ραντεβού.
Μετά το «Χίλτον» τον δρόμο προς το αεροδρόμιο θα πάρουν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα πάει στις Βρυξέλλες για το ΕuroWorking Group (θα συζητηθεί το θέμα του χρέους) και από τους ξένους ο Αμερικανός Πίτερ Ντόλμαν από το ΔΝΤ, ο Φραντσέσκο Ντρούντι από την ΕΚΤ και ο Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ESM.
Ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε. θα κατευθυνθεί προς τους Δελφούς προκειμένου να παρευρεθεί σε σχετικό συνέδριο για την οικονομία που διοργανώνεται εκεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας