Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιστός στο δόγμα της πιστωτικής γραμμής

Πιστός στο δόγμα της πιστωτικής γραμμής

  • A-
  • A+

Στην αίθουσα της 85ης ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος μεταφέρθηκε η κόντρα κυβέρνησης-Στουρνάρα για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Παρά τη ρελάνς του διοικητή της ΤτΕ να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του «μαξιλαριού ασφαλείας», παρέμεινε πιστός στη γραμμή της πιστωτικής γραμμής ως συμπληρωματικού μηχανισμού ασφαλείας που «δεν θα πρέπει να δραματοποιείται», προκαλώντας την προσεκτική αντίδραση της κυβέρνησης.

Μέσω του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, που παρέστη ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, η κυβέρνηση διαχώρισε τη θέση της και εξέφρασε τη διαφωνία της με την πρόταση για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» που διατυπώνει η έκθεση.

Η προσπάθεια ομαλής εξόδου, όπως είπε, δυσχεραίνεται σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Η ελληνική κυβέρνηση και το Εurogroup, υπενθύμισε, έχουν συμφωνήσει ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων.

«Η ανεξαρτησία της Τραπέζης της Ελλάδος είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη και οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας. Η συγκεκριμένη θέση για ‘‘προληπτικό πρόγραμμα στήριξης’’, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης και είναι η πρώτη φορά ίσως που διατυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο διαφωνία για την έκθεση του διοικητή σε γενική συνέλευση της ΤτΕ.

Το μήνυμα λοιπόν του διοικητή ήταν σαφές: Η δημιουργία ασφαλούς αποθέματος ρευστότητας πριν από τη λήξη του προγράμματος δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, ωστόσο «συμπληρωματικά θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ενός προληπτικού προγράμματος στήριξης.

Το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνηγορούν, δεν θα πρέπει να δραματοποιείται, καθώς οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής συνέστησε η επιβεβλημένη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές να γίνεται με προσεκτικά βήματα. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει συντελεστεί και καταγράφεται σε σημαντικά οικονομικά μεγέθη, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούν να απειλήσουν την πορεία της οικονομίας,

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς κινδύνους ανέφερε την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, την καθυστέρηση «κλεισίματος» της 4ης και την τυχόν απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων.

Την αβεβαιότητα μπορεί να αναζωπυρώσει, όπως είπε, η μη έγκαιρη αποσαφήνιση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ενώ «σημαντικός είναι ο κίνδυνος από την αντιστροφή τής μέχρι σήμερα θετικής πορείας των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων».

Ο διοικητής χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ωστόσο:

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί ακόμα τη χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση στην ευρωζώνη, απέχοντας 5 βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει ότι, με τη χώρα εκτός προγράμματος, τα ελληνικά ομόλογα θα παύσουν να γίνονται αποδεκτά ως εξασφαλίσεις για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση που προσφέρει η ΕΚΤ. Με δεδομένο ότι η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου υπερβαίνει σήμερα το 4%, έναντι περίπου 2% για την Πορτογαλία και την Ιταλία, γίνεται πιθανός ο κίνδυνος δυσμενών επιπτώσεων στη δυναμική του χρέους. Το πρόβλημα ενδέχεται να οξυνθεί, καθώς οι παράγοντες που διαμόρφωσαν ευνοϊκές συνθήκες κατά το περασμένο έτος φαίνεται ότι αντιστρέφονται».

Διαφωνούντες

Η διαφωνία του Φρ. Κουτεντάκη δεν ήταν η μοναδική. Υπήρξαν βέλη και εκ των έσω, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η ενδιάμεση έκθεση του περασμένου Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει «γκρίνιες» στο εσωτερικό της ΤτΕ καθώς δεν υπήρχε αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Οι ζυμώσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα ισορρόπησαν κάπως τα πράγματα στην ετήσια έκθεση, αλλά δεν καθησύχασαν τους διαφωνούντες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΤτΕ, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Οπως είπε, αν και συμμερίζεται απόλυτα τους προβληματισμούς και την καλοπροαίρετη τεχνική προσέγγιση του διοικητή για την αναγκαιότητα προληπτικού προγράμματος στήριξης, «η πιθανή εκμετάλλευση αυτού του προβληματισμού μπορεί να δημιουργήσει αναίτια αβεβαιότητα στην εθνική προσπάθεια με κίνδυνο την ακύρωση της πορείας εξόδου από τα μνημόνια, εν μέσω μάλιστα γεωπολιτικών αναταράξεων στην περιοχή», υπογράμμισε μιλώντας στη γενική συνέλευση, δηλώνοντας σίγουρος για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον Γ. Στεργιούλη, υπάρχουν κύκλοι που επενδύουν δυνητικά στην άποψη αυτή, με στόχο τη διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος και τη συνέχιση της επιτροπείας και της εξάρτησης.

Με αφορμή τις παρεμβάσεις εκπροσώπων επιχειρήσεων στη γενική συνέλευση ως προς το ζήτημα της «καθαρής ή μη εξόδου», ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι το θέμα «δεν είναι θεμελιώδους σημασίας. Αυτό που προέχει για την οριστική και πετυχημένη έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια είναι να μην ατονήσουν επ’ ουδενί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς επίσης να εφαρμοστεί μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, που θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Αν αυτό δεν συμβεί, η οικονομία δεν θα ανακάμψει και η χώρα μας θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με όλους τους κινδύνους που απετράπησαν, με τόσο υψηλό κόστος, τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Τα 6 μεταμνημονιακά «προαπαιτούμενα» του κ. διοικητή

Στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας αναφέρθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι το σχέδιο πρέπει να στοχεύει σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μέσω της ενίσχυσης της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, του εξωστρεφούς προσανατολισμού της παραγωγικής δομής και της ευρύτερης κοινωνικής συνοχής.

Προϋπόθεση επιτυχίας, όπως είπε, είναι η υλοποίηση μεγάλων τομών στον ιστό της οικονομίας, που απαιτούν όμως ουσιαστική και ευρεία συναίνεση και συνεννόηση όλων των κοινωνικών ομάδων και πολιτικών δυνάμεων με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Σύμφωνα με τον διοικητή, απαιτούνται έξι τομές, με σημαντικότερη την ισχυροποίηση της ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου.

«Για να καταστεί αυτό εφικτό, πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους να αποδεχθούν ότι μόνο κοινωνικά αποδεκτοί και με υψηλό κύρος και ανεξαρτησία θεσμοί, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων εις βάρος άλλων, προάγουν την ευημερία της κοινωνίας ως συνόλου. Για να επιτύχει η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει το κύρος των θεσμών, που είναι συνώνυμο με την εμπιστοσύνη στο μέλλον, να εξυψωθεί. Αδύναμοι και κλειστοί θεσμοί παράγουν αβεβαιότητα και απώλεια προσανατολισμού, ενώ αντίθετα ισχυροί, ανεξάρτητοι, ανοιχτοί και κοινωνικά αποδεκτοί θεσμοί είναι απαραίτητοι για την επιστροφή στην ομαλότητα», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Θα πρέπει επίσης:

1. Να προχωρήσει η ριζική αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης

2. Να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας

3. Να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση με χαμηλότερους συντελεστές και διεύρυνση της φορολογικής βάσης

4. Να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

5. Να δοθεί έμφαση στο «τρίγωνο της γνώσης» (παιδεία-έρευνα-τεχνολογία).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ούτε παράταση, ούτε νέοι όροι, ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή»
Δεν τίθεται θέμα παράτασης υπό οποιαδήποτε μορφή, δεν τίθεται θέμα νέων όρων και «δεν τίθεται θέμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα επανέφερε το ελληνικό πρόβλημα στο γερμανικό και τα άλλα Κοινοβούλια»....
«Ούτε παράταση, ούτε νέοι όροι, ούτε προληπτική πιστωτική γραμμή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία στήριξης ζητά τώρα ο Στουρνάρας
Στο 2%, έναντι 2,3% που είναι η αναθεωρημένη εκτίμηση της κυβέρνησης, τοποθετεί τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος επιμένει σε κάποια μορφή...
Συμφωνία στήριξης ζητά τώρα ο Στουρνάρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αφήσανε την «προληπτική» και πιάσανε την ανάπτυξη
Διαφορετικό θέμα διαφωνίας από το σύνηθες, αυτό της… καθαρής εξόδου, σε ακαδημαϊκό επίπεδο είχαν χθες οι παλιοί συμφοιτητές, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας, σε ειδική εκδήλωση του Χρηματιστηρίου...
Αφήσανε την «προληπτική» και πιάσανε την ανάπτυξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτική με το γάντι στον Στουρνάρα
Κάλεσε τη διοίκηση της ΤτΕ «να βρει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην –αδιαμφισβήτητη– ανεξαρτησία της, στα θέματα που είναι στην άμεση αρμοδιότητά της και στον επικουρικό ρόλο στις επιλογές τής εκάστοτε...
Κριτική με το γάντι στον Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο Στουρνάρας επιμένει στην προληπτική γραμμή
Επιμένει στην προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση της ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή τη φορά ο Γιάννης Στουρνάρας –μιλώντας σε εκδήλωση του...
Ο Στουρνάρας επιμένει στην προληπτική γραμμή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτα οι εργαζόμενοι
Την αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπέρ των εργαζομένων ζήτησε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις συναντήσεις που είχε με τους θεσμούς. Πρόκειται για σειρά διατάξεων στον αντιεργατικό Κώδικα που...
Πρώτα οι εργαζόμενοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας