Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εξωση» σε πτωχευμένους επιχειρηματίες

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου - Θωμάς Λιακουνάκος - Πάνος Δάβαρης

«Εξωση» σε πτωχευμένους επιχειρηματίες

  • A-
  • A+

Σαφάρι, αξιοποιώντας όλο το νομικό τους οπλοστάσιο, χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να ανακτήσουν ό,τι είναι δυνατόν από μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, διεκδικώντας ακόμη και τις προσωπικές περιουσίες των μετόχων επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή έχουν μεταβιβαστεί.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη το «σαφάρι» για εμβληματικές –πάλαι ποτέ – επιχειρήσεις που «κατέβασαν» ρολά και τώρα οι μέτοχοι-ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να απολέσουν με τον έναν ή ΤΟΝ άλλο τρόπο την προσωπική τους περιουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό ακίνητο που χρησιμοποιούσε ως εξοχική κατοικία ο Σταύρος Ψυχάρης με τιμή εκκίνησης τα 4,7 εκατ. ευρώ ενώ σε μερικούς μήνες ένα ακόμα ακίνητο της οικογένειας θα βγει στο σφυρί.

Στον εκδοτικό χώρο μπορεί η ΙΜΑΚΟ και η ΛΥΜΠΕΡΗΣ να έκλεισαν, ωστόσο ο Πέτρος Κωστόπουλος παρέδωσε συναινετικά στην τράπεζα έναντι οφειλών το εξοχικό στη Μύκονο το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε προς 6 εκατ. ευρώ από τράπεζα.

Το ίδιο συνέβη και με έτερο ακίνητο στη Φιλοθέη, το οποίο θα πουληθεί από την ίδια τράπεζα, καθώς έληξε η συμφωνία με την τελευταία να χρησιμοποιείται για κάποιο χρονικό διάστημα ως πρώτη κατοικία από την οικογένεια έναντι ενοικίου.

Αναστολή

Panorama Press / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για την τράπεζα που έχει το δάνειο του Αντώνη Λυμπέρη, καθώς την κατοικία του στην Πολιτεία, για την οποία είχε λάβει δάνειο 7 εκατ. ευρώ, την... πρόλαβε η Εφορία.

Ο πρώην εκδότης, σύμφωνα με πληροφορίες, πέτυχε αναστολή εκτέλεσης του πλειστηριασμού -για το καλό του Δημοσίου (!)- ωστόσο οι τράπεζες πέτυχαν άρση της αναστολής καθώς από το τίμημα του πλειστηριασμού που θα γίνει τελικά την άνοιξη έχει λαμβάνειν και το Δημόσιο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι για τις τράπεζες αποτελεί η οικογένεια Λεμονή που επί δεκαετίες τα πανάκριβα υποδήματά της αγοράζονταν από την καλή κοινωνία της χώρας.

Μπορεί η επιχείρηση «Καλογήρου» να ετοιμάζεται να περάσει στον Σάμι Φάις και να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας (είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης δικαστικής απόφασης για τη μεταβίβαση), αλλά τα ακίνητα της οικογένειας έχουν μπει στο στόχαστρο της τράπεζας που έχει φορτωθεί τα «κόκκινα» δάνεια.

Ηδη έχουν κινηθεί δικαστικές ενέργειες –αγωγή διάρρηξης– για δύο ακίνητα σε Πολιτεία και Βυτίνα ώστε να ακυρωθούν ως δόλιες οι μεταβιβάσεις που έγιναν σε τρίτα πρόσωπα ώστε να «σωθούν» από την κατάσχεση.

Στην τράπεζα θα περάσουν στο προσεχές διάστημα προσωπικά ακίνητα σε Ηρώδου Αττικού και Σαρωνίδα, με βάση τη συμφωνία που υπάρχει για τη μεταβίβαση της «Καλογήρου» στον στρατηγικό επενδυτή Σάμι Φάις.

Σε εξέλιξη είναι και οι ενέργειες και για την εκποίηση αεροπλάνου ιδιοκτησίας του ομίλου που πέρασε στην ιδιοκτησία της τράπεζας, η οποία είχε χορηγήσει για την απόκτησή του δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Με ακίνητα στη Ρωσία θα εμπλουτιστεί το χαρτοφυλάκιο ελληνικής τράπεζας, καθώς είναι σε εξέλιξη δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό ακινήτων ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ, τα «κόκκινα» δάνεια της οποίας σε τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο οικόπεδα πολύ μεγάλης έκτασης στα περίχωρα της Μόσχας που είχαν μπει υποθήκη για τη χορήγηση δανείου 32 εκατ. ευρώ στη θυγατρική της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στη Ρωσία, η οποία έχει πτωχεύσει, με τον συνολικό δανεισμό της να αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο για να προχωρήσει ο εν λόγω πλειστηριασμός θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της ελληνικής τράπεζας με κυπριακή που επίσης έχει αξιώσεις περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική τράπεζα πάντως διεκδικεί και την εκποίηση πολύτιμων έργων τέχνης – γλυπτών και πινάκων, η αξία των οποίων υπολογίζεται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου του ομίλου ΜΗΧΑΝΙΚΗ, Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Η διαδικασία που αφορά τα έργα τέχνης είναι πιο σύνθετη και έχει «μπλοκαριστεί» ήδη μία φορά. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πριν από μερικούς μήνες κατέφθασαν στην οικία Εμφιετζόγλου εκπρόσωπος της τράπεζας και εκτιμητής (σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος) ώστε να κατασχέσουν τα έργα τέχνης.

Ο ιδιοκτήτης δεν τους άνοιξε, η τράπεζα προσέφυγε σε εισαγγελέα ώστε να επιβάλει την εκτέλεση της κατάσχεσης, αλλά τελικά... δικαιώθηκε ο Πρ. Εμφιετζόγλου. Ετσι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα υπό νέα ιδιοκτησία.

Ωστόσο είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες πλειστηριασμού ακινήτου στην Κηφισιά (η αξία του εκτιμάται κοντά στα 6 εκατ. ευρώ) που ανήκει στον παλιό ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Χαράλαμπο Βαρδή.

Προσωπικά ακίνητα

Στις τράπεζες θα μεταβιβαστούν σύντομα και τα προσωπικά ακίνητα των μετόχων του Ομίλου Δάβαρη – Hyundai, ο οποίος μεταβιβάστηκε σε στρατηγικό επενδυτή (Βασιλάκης) πριν από περίπου ένα χρόνο μέσω που προπτωχευτικού νόμου με συμφωνία για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Οι τράπεζες θα είναι σε λίγες εβδομάδες οι νέοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο και Αράχοβα.

Δικαστικές ενέργειες για τον πλειστηριασμό προσωπικών ακινήτων συνεχίζουν οι τράπεζες για τα δάνεια της «Ατλάντικ» (σουπερμάρκετ), ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ (ξηροί καρποί) που έχουν κλείσει, ενώ σε φάση εκποίησης βρίσκονται και τα ακίνητα της ΓΛΟΥ (ενδύματα).

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της EUROMEDICA συμφερόντων Λιακουνάκου, που λειτουργεί κανονικά, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η συναλλαγή μεταβίβασης των δανείων της επιχείρησης από τις τράπεζες σε fund του εξωτερικού.

Δέσμευση διαφάνειας

Σε περιπτώσεις συμφωνίας με τις τράπεζες για τη ρύθμιση χρεών οι εγγυητές-φορείς των επιχειρήσεων δεσμεύονται συμβατικά ότι:

α. δεν έχουν αποκρύψει, αλλά και ούτε έχουν μεταβιβάσει προσωπικά περιουσιακά στοιχεία τα προηγούμενα 5 χρόνια (από τη συμφωνία).

β. σε περίπτωση που για τα επόμενα 10 χρόνια η τράπεζα ανακαλύψει στην ιδιοκτησία τους περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις στο εξωτερικό ή ακίνητα κ.λπ.) θα είναι υποχρεωμένοι να τα μεταβιβάσουν στις πιστώτριες τράπεζες έναντι των αρχικών οφειλών τους. Με άλλα λόγια, θα αναβιώσει το αρχικό χρέος προς τις τράπεζες πριν, δηλαδή, ρυθμιστεί–«κουρευτεί» η οφειλή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το παζάρι για τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζεται
Εστω και με... βαριά καρδιά, οι θεσμοί και ειδικότερα η ΕΚΤ φαίνεται να αποδέχονται την υπαγωγή των επιχειρηματικών δανείων στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, καθώς μειώθηκε στα 175.000 ευρώ το κριτήριο της...
Το παζάρι για τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζεται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετός συσκέψεων για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Εβδομάδα έντονων διεργασιών και πυρετωδών συσκέψεων ξεκινάει σήμερα, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση αναζητά το βέλτιστο όριο, ώστε να μην...
Πυρετός συσκέψεων για τα «κόκκινα» στεγαστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας