Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σημαντική ελάφρυνση χρέους, χωρίς προληπτική γραμμή»

AP Photo/Virginia Mayo

«Σημαντική ελάφρυνση χρέους, χωρίς προληπτική γραμμή»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης, υπογράμμισε σήμερα (Τετάρτη) ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Σε συνέντευξή του στο euractiv.com, ο Ευρωπαίος επίτροπος επανέλαβε την πεποίθηση του ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, καθώς και ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική. 

«Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε στους παρακάτω «τρεις πυλώνες», πάνω στους οποίους θα εργαστούν το Euroworking Group, το Eurogroup και η Αθήνα, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ: 

  • μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα
  • μία σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται «κούρεμα».
  • η «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα.

Με βάση τα παραπάνω, ο Μοσκοβισί εκτίμησε ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει «success story».

Υπενθυμίζεται ότι και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Μοσκοβισί είχε δηλώσει ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή». Επίσης, είχε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, ωστόσο είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του.

[ad-slot]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς «προληπτική γραμμή» η έξοδος από τα μνημόνια
Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τα προγράμματα θα σταματήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξει «προληπτική πιστωτική γραμμή»,...
Χωρίς «προληπτική γραμμή» η έξοδος από τα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία το καλοκαίρι για έξοδο και χρέος
Την αισιοδοξία του για επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ...
Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία το καλοκαίρι για έξοδο και χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετική η έκθεση του Βερολίνου για την ελληνική οικονομία
Θετική είναι η αποτίμηση των τριών ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σε έκθεσή του διαπιστώνει ότι η Ελλάδα...
Θετική η έκθεση του Βερολίνου για την ελληνική οικονομία