Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πήραν τοις μετρητοίς τη ρύθμιση για τις δόσεις

EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πήραν τοις μετρητοίς τη ρύθμιση για τις δόσεις

  • A-
  • A+

Ηδη περισσότεροι από 2.000 οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις 120 δόσεις.

Ωστόσο εκεί που έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση είναι σε επιστήμονες και αγρότες στους οποίους έχει παραταθεί η δυνατότητα εξόφλησης του έτους 2016.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν μόνο μία αίτηση συνιστάται τόσο οι επιστήμονες όσο και οι αγρότες να περιμένουν ώστε να εντάξουν και τις οφειλές του 2016 στη ρύθμιση.

Αναλυτικότερα όσοι ασφαλίζονται στο πρώην ΕΤΑΑ (υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι) θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μετά τις 19 Μαρτίου 2018, ενώ όσοι ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση από τον Μάιο.

Αν κάποιος παρ’ όλα αυτά βιάζεται και με δεδομένο ότι είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση της αίτησης μπορεί να την υποβάλει αλλά χωρίς να συμπεριλάβει τυχόν οφειλές του έτους 2016 (σημαίνει ότι θα πρέπει να τις καταβάλει είτε εφάπαξ και με τις προσαυξήσεις είτε με την πάγια 12μηνη ρύθμιση).

Ωστόσο με νεότερη εγκύκλιο και με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα (που άπτονται κυρίως των αυθαίρετων ερμηνειών που δίνουν δημόσιοι υπάλληλοι) το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

 Ορίζει ρητά ότι αίτηση για ρύθμιση μπορούν να υποβάλουν και οι αγρότες καθώς και όσοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών ως αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως αν θεωρείται ότι δεν ασκούν, κατά τα τυπικά κριτήρια, επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. ανταποκριτές ξένου Τύπου).

 Ρυθμίζονται και τα πρόστιμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που υπάγονται στην έννοια της Βασικής Οφειλής. Ως «βασική οφειλή» νοείται το ποσό της οφειλής που αρχικά βεβαιώθηκε, χωρίς τους τόκους ή τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τον χρόνο κατά τον οποίο η οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη έως την υποβολή της αίτησης, ύστερα από τυχόν καταβολές, αναγκαστική είσπραξη ή διαγραφή βάσει νόμιμου τίτλου.

 Ορίζει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 Επιτρέπει τη ρύθμιση οφειλών που αμφισβητούνται δικαστικά από τον οφειλέτη. Με αυτό τον τρόπο οι οφειλέτες αποφεύγουν επιπλέον επιβαρύνσεις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά τον χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Στην έννοια των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση εντάσσονται και οι καταλογιστικές πράξεις (ακόμη και αυτές που αφορούν αυτοτελή πρόστιμα).

[ad-slot]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
Οσοι ασκούν παράλληλη εργασία (ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως αγρότες) και άρα έχουν διπλή ασφάλιση, από αύριο ή το αργότερο το Σάββατο...
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ