Πολλές πτυχές της καθοριστικής για την τύχη της Ελλάδας περιόδου του 2015 αποκάλυψε ο απερχόμενος επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης, Αυστριακός, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξη στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant με τίτλο «Ο Βίζερ αποχωρεί από την προεδρία του EWG: “Υπήρξα ο μηχανοδηγός του Eurogroup”».
Ο Τ. Βίζερ επιρρίπτει την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, μια ανάσα από το Grexit, σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, χαρακτηρίζει «ανοησία» το ότι ήταν «πράκτορας» της Ανγκελα Μέρκελ, επιβεβαιώνει ότι είχε προετοιμάσει μυστικό σχέδιο Ζ για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αναφέρεται στη μυστική επίσκεψή του στην Αθήνα την άνοιξη του 2015 και το γεύμα που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο σπίτι του πρώην υπουργού Οικονομικών κατόπιν τηλεφωνήματος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από πίσω βρισκόταν η Αν. Μέρκελ, που κινούσε όλα τα νήματα, και δεν παραλείπει φυσικά να ρίξει σπόντες για τον ρόλο του Γ. Βαρουφάκη εκείνη την περίοδο.
Διαβάζοντας κανείς τη συνέντευξη, εκπλήσσεται από τον κυνισμό των απαντήσεων του Αυστριακού απερχόμενου επικεφαλής του EWG και αναρωτιέται γι’ αυτόν τον κόσμο στα χέρια του οποίου έπεσε ο ελληνικός λαός...
Ορισμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
• Φοβηθήκατε ποτέ ότι το ευρώ έχει φτάσει στο τέλος του;
Υπήρξαν κάποιες δραματικές στιγμές και κάποιες έντονες συζητήσεις, αλλά προσωπικά ποτέ δεν αμφέβαλα ότι το ευρώ θα επιζούσε. Με ή χωρίς την Ελλάδα.
• Προτείνατε το 2012 ένα μυστικό σχέδιο Ζ προκειμένου να προετοιμάσετε την ευρωζώνη για ένα Grexit; Συνέβη πράγματι κάτι τέτοιο;
Ναι.
• Από πού πήρατε το όνομα Ζ;
Είναι το τελευταίο γράμμα του αλφαβήτου.
• Πόσο σοβαρή ήταν τότε η κατάσταση;
(Αμήχανη σιωπή) Η πιθανότητα να συμβεί ένα Grexit το 2015 ήταν μεγαλύτερη από ό,τι το 2012. Αλλά οι συνέπειες το 2012 θα ήταν πολύ πιο δραματικές. Ο κόσμος τότε ήταν πιο ασταθής, δεν υπήρχε μια ευρωπαϊκή εποπτική αρχή για τις τράπεζες, o Ντράγκι δεν είχε υποσχεθεί ακόμα ότι θα κάνει το παν για να σώσει το ευρώ. Δεν υπήρχε τίποτα, εξ ου και το σχέδιό μου. Ας αλλάξουμε όμως αντικείμενο.
• Την άνοιξη του 2015 ταξιδέψατε μυστικά στην Αθήνα για γεύμα στο σπίτι του Βαρουφάκη. Ποιος ήταν ο σκοπός;
Ηταν μεσημεριανό γεύμα, όχι βραδινό. Δεν υπήρξε επίσης καμιά μυστικότητα (…)
• Ναι, αλλά ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής σας;
Μια συζήτηση με τον Βαρουφάκη, τον Τσίπρα και τους υπόλοιπους στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης που θα είχε εκείνη την εβδομάδα ο Τσίπρας με τη Μέρκελ στο Βερολίνο.
• Ποιος πήρε την πρωτοβουλία;
Οχι πάντως εγώ.
• Η Mέρκελ μήπως;
(Σιωπή) Μου ζητήθηκε να πάω στην Αθήνα, ας αρκεστούμε σε αυτό. Το τηλεφώνημα ήλθε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τώρα, εάν αυτός λειτουργούσε κατ’ εντολή της Mέρκελ, δεν ξέρω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Τελικά βέβαια η συνάντηση στο Βερολίνο δεν στάθηκε ικανή να άρει το αδιέξοδο γύρω από την Ελλάδα, εν τούτοις έβαλε ένα σημαντικό λιθαράκι στο δύσκολο εγχείρημα να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.
• Tο καλοκαίρι του 2015 ο Σόιμπλε κατέθεσε πρότασή του για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ηταν το Eurogroup προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο;
Οι υπουργοί ήταν αναστατωμένοι με αυτά που είχαν βιώσει επί έξι μήνες με τον Βαρουφάκη, όλα αυτά τα μεγάλα λόγια και οι δημαγωγίες. Ενα μεγάλο μέρος από αυτούς είχαν την άποψη ότι «εάν θέλουν να φύγουν, ας πάνε στο καλό!». Μόνο ένα μικρό κομμάτι ήταν εναντίον: ο Γάλλος δηλαδή υπουργός, ο Ιταλός και ο Κύπριος. Στον Ντάισελμπλουμ χρωστάμε ότι τότε το Eurogroup δεν έφτασε να τα «τινάξει όλα στον αέρα». Ο Ντάισελμπλουμ κατάφερε να συγκεράσει τις αντικρουόμενες απόψεις, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός επί του οποίου μπόρεσαν να συμφωνήσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
• Ποιος έσωσε τελικά την Ελλάδα;
Η ίδια η Ελλάδα. Εναπόκειτο στον Τσίπρα τότε κατά πόσο θα αποδεχόταν την πρόταση ή όχι. Αλλά χωρίς τον Ντάισελμπλουμ δεν θα είχε υπάρξει ποτέ μια πρόταση.
• Μα ο Βαρουφάκης χαρακτήριζε τον Ντάισελμπλουμ «ιμάντα» σε μια μηχανή που ούτε και ο ίδιος καταλάβαινε πώς λειτουργούσε…
Μπορεί να ήταν ο Βαρουφάκης εκείνος που δεν καταλάβαινε πώς λειτουργούσε η μηχανή.
• Υπήρξε πραγματικά τόσο επιζήμιος; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του το εξάμηνο του Βαρουφάκη κόστισε 100 δισ. ευρώ…
Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι μάλλον στοίχισε τα διπλά: η οικονομική συρρίκνωση, η δυσπιστία των επενδυτών, τα πλήγματα που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες. Αλλά δεν ήταν μόνον ο Βαρουφάκης, ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη αυτή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας