Παράλληλες συζητήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από τα 15 εκκρεμή προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, τον χρόνο εκκίνησης της 4ης μέχρι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και το νέο πλαίσιο μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Η αυλαία θα ανοίξει με τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα υποδεχτεί στις 16.15 σήμερα το μεσημέρι στο κτίριο της επί της οδού Νίκης τον κοινοτικό επίτροπο, ο οποίος νωρίτερα θα έχει επισκεφτεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου.
Εκτός απροόπτου, τον κ. Μοσκοβισί θα συνοδεύσει ο επικεφαλής του κλιμακίου αποστολής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ενώ κανονικά ήταν να μιλήσει σήμερα το βράδυ στο συνέδριο του Economist βγήκε το όνομά του από το πάνελ των ομιλητών.
Ο κ. Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα, με στόχο αφενός να συνεχίσει τις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» του Μνημονίου, αλλά και να στείλει ένα «σήμα» προς τις αγορές ότι η Ελλάδα εξέρχεται «καλά» από τα προγράμματα εν όψει και της επικείμενης έκδοσης ομολόγου 7ετούς διάρκειας που ετοιμάζεται μόλις σταθεροποιηθούν τα διεθνή χρηματιστήρια.
Κατά πληροφορίες, στις συναντήσεις που θα έχει ο Γάλλος επίτροπος με την ελληνική κυβέρνηση, θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει ότι οι εναπομείνασες εκκρεμότητες, που περιλάμβανε η 3η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί από τους δανειστές.
Συζήτηση για το χρέος
Οπως είναι φυσικό η συζήτηση των δύο ανδρών θα κινηθεί γύρω από την ελάφρυνση χρέους στη βάση της γαλλικής πρότασης που συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γάλλος επίτροπος θα μεταφέρει στον κ. Τσακαλώτο το «πακέτο» των προτάσεων και τη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού που επεξεργάζεται σε τεχνικό επίπεδο ο ESM.
Εμφαση θα δοθεί στο εξής: πώς μπορεί ο μηχανισμός αυτός να «κουμπώσει» έτσι ώστε να ικανοποιεί και το ΔΝΤ που θέλει να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Την ίδια σχεδόν ώρα, 2.063 χιλιόμετρα πιο μακριά στο Βέλγιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο συνάντηση του EuroWorkingGroup - EWG θα έχει παρόμοιες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.
Παράλληλα, θα υπερασπιστεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί από πλευράς προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από την 3η αξιολόγηση.
Κατά τις πληροφορίες, από τα 15 προαπαιτούμενα που υπολείπονται, 7 με 8 θα έχουν υλοποιηθεί πριν ο κ. Χουλιαράκης αφιχθεί στη βελγική πρωτεύουσα και τα υπόλοιπα 5 με 6 (13 συνολικά) μέχρι το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Από τα δύο «μέτωπα» που θα μείνουν ανοικτά, το ένα είναι το Ελληνικό, που συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ, και το δεύτερο είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πορεία των οποίων έχει συνδεθεί με τη δόση του 1 δισ. που θα λάβει η Αθήνα για τα ληξιπρόθεσμα, αφού προηγουμένως μειώσει αυτό το «στοκ». Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι στο σημερινό EWG να υπάρξει θετική εισήγηση για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτεί τέλος Φεβρουαρίου.
Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και αύριο με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας