• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.5°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 22.1°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 19.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.2°C / 24.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 24.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.7°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%

Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου

 • A-
 • A+

Στο κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων (υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικοί εγκύκλιοι) που απορρέουν από την 3η αξιολόγηση θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ από το EuroWorkingGroup (EWG), που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Βέβαια τα «ραντάρ» των δανειστών έχουν ήδη στραφεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παρακολουθώντας τη στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στις αποφάσεις των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον παρατείνουν την αποχή τους από αυτή τη διαδικασία.

Εξυπακούεται ότι μετά από αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα εκεί που θα δώσει έμφαση το EWG θα είναι στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που είναι συνδεδεμένοι με μείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Στις 21 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία και μετά από αυτή την ημερομηνία όλοι οι πλειστηριασμοί πανελλαδικά θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Εφόσον η κυβέρνηση περάσει αβρόχοις ποσίν από την πρώτη συνεδρίαση του EWG υπό τον Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος ως στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωρίζει άριστα το ελληνικό θέμα, θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης από τον ESM προς το τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Οπως είναι ήδη γνωστό από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, η Αθήνα θα λάβει τώρα ένα ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ και την άνοιξη, υπό όρους, το υπόλοιπο 1 δισ. που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους.

Μετά την πίστωση των 5,7 δισ. τη σκυτάλη θα πάρουν οι διεργασίες για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα έρθουν περί τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα, για να εξετάσουν και να συζητήσουν από κοντά με την ελληνική πλευρά τα σημεία που οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμα αλλά και για να περάσουν από το «μικροσκόπιο» το περίγραμμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, τα μέτρα δηλαδή που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα διακοπούν για το Πάσχα και θα συνεχιστούν αμέσως μετά, με το ΔΝΤ να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτές εφόσον «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το διάστημα μέχρι οι δανειστές να έρθουν στην Αθήνα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει συνεχείς τηλεδιασκέψεις για να «τρέξει» η 4η αξιολόγηση, η οποία συνολικά περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

Αυτά μεταξύ άλλων είναι:

● Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2019-2022.

● Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ η έκθεση συμμόρφωσης κάνει λόγο για 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

● Αφορολόγητο: τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

● Ανεξάρτητες Αρχές: μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητά τους. Εχουν βάλει ήδη στο «μάτι» τις 23 από τις 31 Ανεξάρτητες Αρχές που αριθμεί η χώρα, ενώ έχουν ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τη νέα «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» που συστήνεται και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Τον συντονισμό της νέας διεύθυνσης θα έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν άρεσε στους δανειστές, που θεωρούν ότι το νέο Σώμα θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να μη λογοδοτεί πουθενά, όπως και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

● ΕΝΦΙΑ: τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

● Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαΐου.

● ΦΠΑ στα νησιά: τέλος Ιουνίου η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

● Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

● Ναυτιλία: τον Μάρτιο η αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

● Συντάξεις: επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

● Νέες συντάξεις: τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

● ΕΚΑΣ: μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

● Ιδιωτικοποιήσεις: έως τον Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛ.ΠΕ. (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Εως τον Ιούνιο 2018, η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

● Φάρμακα: νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι τον Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

● Αδήλωτη εργασία: μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, των ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

● ΔΕΗ: μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ. Νωρίτερα η κυβέρνηση στέλνει την τελική δεσμευτική συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες στην Κομισιόν. Επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.

● Αγορά εργασίας: Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέρισμα φέτος, ίσως μέτρα το 2018
Παράθυρο για νέα μέτρα το 2018 άφησε κυβερνητικός αξιωματούχος αν η χώρα αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς αυτό θα δώσει δικαίωμα στο ΔΝΤ να ζητήσει μαζί με περικοπές στις συντάξεις και νέα...
Μέρισμα φέτος, ίσως μέτρα το 2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρογγυλεμένη» αναμένεται η 5η μεταμνημονιακή έκθεση
Την Τετάρτη θα δοθεί στη δημοσιότητα, με εύσημα για τις αντικειμενικές αξίες και αιχμές για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών και το νέο πτωχευτικό κώδικα, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαΐου 2020.
«Στρογγυλεμένη» αναμένεται η 5η μεταμνημονιακή έκθεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές ωστε να μην εκληφθει ως παρέμβαση.
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση που μετά την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου, έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου...
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»
Για τουλάχιστον οκτώ ώρες θα είναι σήμερα κλεισμένο μέσα στο «Χίλτον» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους δανειστές. Θα συζητήσουν μεταξύ άλλων: ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια,...
Επί τάπητος όλα τα «αγκάθια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας