• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  2 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  0 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  1 BF
  97%

Οι οφειλές του κράτους και η θέση της «τρύπας» στα φορολογικά έσοδα που έχουν απορρυθμιστεί

Συναγερμός για τις υποχρεώσεις του μήνα

 • A-
 • A+

Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση ο «λογαριασμός» με τις πληρωμές που θα πρέπει να καλύψει το κράτος για τον μήνα Φεβρουάριο και οι οποίες φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.

Την κατάσταση δεν διευκολύνει καθόλου η… απορρύθμιση στο μέτωπο των εσόδων, η οποία ξεκίνησε πριν από τις εκλογές και συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η «τρύπα» στις φορολογικές εισπράξεις αγγίζοντας τα 2 δισ. ευρώ.

Από τις υποχρεώσεις του τρέχοντος μηνός, τα 5,1 δισ. ευρώ είναι ανελαστικές και πρέπει σε κάθε περίπτωση να τακτοποιηθούν. Αυτές αφορούν: την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, δαπανών που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη, διάφορες υποχρεώσεις που έχει το κράτος σε τρίτους, ακόμη και έντοκα γραμμάτια, όπως και δάνεια προς την τρόικα που λήγουν τον επόμενο μήνα.

Τα έντοκα γραμμάτια

Μόνο τα ύψος των έντοκων γραμματίων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει το Δημόσιο φτάνει τα 2,4 δισ. ευρώ, καθώς στις 6 και στις 13 Φεβρουαρίου ωριμάζουν τίτλοι αξίας 1 δισ. ευρώ και 1,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι η μετακύληση αυτών των εντόκων προϋποθέτει επάρκεια ρευστού από τις τράπεζες. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τον συγκεκριμένο μήνα κορυφώνονται με την πληρωμή του δεύτερου δανείου της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 691 εκατ. ευρώ, μετά τα 415 εκατ. ευρώ που κατέβαλε από τα ταμειακά διαθέσιμα ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο. Στα βαθιά θα πρέπει να κολυμπήσει το οικονομικό επιτελείο και με την πληρωμή των τόκων για να μπορέσει να εξυπηρετήσει το υψηλό δημόσιο χρέος.

Ο Φεβρουάριος θεωρείται ένας από τους πιο δύσκολους ταμειακά μήνες, καθώς πιέζει ασφυκτικά τον προϋπολογισμό με τη δαπάνη των 900 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την εξόφληση τόκων και χρεολυσίων. Επόμενος μήνας με ανάλογο βάρος υποχρεώσεων είναι ο Ιούλιος.

Η έλευση του Φεβρουαρίου υποχρεώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του στην πληρωμή τρεχουσών αναγκών ύψους 1,563 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία του κράτους.

Πρόκειται για το συνολικό κονδύλι που θα πρέπει να αποδεσμεύσει ο προϋπολογισμός για την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, ενώ άλλα 1,160 δισ. ευρώ από τους πόρους και τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα κατευθυνθούν για τις ανάγκες του ταμείου της κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.

Στα 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα ανέλθουν τον ίδιο μήνα οι δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, τα οποία έχουν συμπιεστεί αρκετά, ενώ στα 233 εκατ. ευρώ φτάνουν οι διαταγές πληρωμής σε τρίτους επί συνόλου 2,796 δισ. ευρώ που φτάνουν το 2015.

Αλλα έξοδα που ανεβάζουν την… αδρεναλίνη του οικονομικού επιτελείου είναι οι πληρωμές του προϋπολογισμού για δάνεια που χορηγήθηκαν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με την εγγύηση του Eλληνικού Δημοσίου και τα οποία κατέπεσαν στη συνέχεια.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν στα 68 εκατ. ευρώ το κόστος αυτή της δαπάνης, που το 2014 ξεπέρασε τα 855 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 29 εκατ. ευρώ αφορούν ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το «τεφτέρι» με τα χρέη και τις υποχρεώσεις του Φεβρουαρίου κλείνει με την πληρωμή 58 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικές δαπάνες.

Κινητοποίηση

Το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου έχει κινητοποιήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ετοιμάζει σχέδιο άμεσης δράσης για την αναστροφή της αρνητικής τάσης στα φορολογικά έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Καραγεώργη Σερβίας με τους διευθυντές των ελεγκτικών μονάδων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενας Δεκέμβριος φορτωμένος με μέτρα και υποχρεώσεις
Μήνας μεγάλων αποφάσεων για την κυβέρνηση και σημαντικών εξόδων είναι ο Δεκέμβριος, εντός του οποίου τα ταμεία έχουν υποχρεώσεις ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Σε αυτό τον «λογαριασμό» δεν εντάσσονται οι οφειλές των 5,9...
Ενας Δεκέμβριος φορτωμένος με μέτρα και υποχρεώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
Μέτρα αξίας 8,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016-2019 προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) που έχει ξεκινήσει να καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να...
«Φωτιά» το νέο Μεσοπρόθεσμο ώς το 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταιγίδα πληρωμών τον Ιούνιο
Από τον προϋπολογισμό Ιουνίου πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις που φτάνουν συνολικά τα 6,2 δισ. ευρώ ενώ δεν περιλαμβάνονται τα έντοκα, τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας που θα δημοπρατήσει την ερχόμενη Παρασκευή...
Καταιγίδα πληρωμών τον Ιούνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
«Φωτιά» είναι για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, καθώς οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένοι έως και 40%. Το στοιχείο αυτό...
«Καυτά» τα φετινά εκκαθαριστικά φόρου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
Με το βλέμμα στα αντίμετρα βρίσκεται η μικρομεσαία τάξη που θα πρέπει -και πάλι- να πληρώσει το «μάρμαρο» των μνημονίων. Μόνο με την εφαρμογή των αντίμετρων τα οποία τελούν υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα πιάσει...
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση
​Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχεται από τους δανειστές έχει λιγότερες από 48 ώρες στη διάθεσή της προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση που της έγινε...
Αντίστροφη μέτρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας