• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.1°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  66%
MOTION TEAM

Θύελλα για την πώληση του λιμανιού

 • A-
 • A+

Θύελλα στα λιμάνια φέρνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σήμερα με 24ωρη απεργία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και 4ωρη στάση στον Πειραιά και σε άλλα 11 λιμάνια της χώρας. Σκληρή επίθεση στους αρμόδιους για τη μεταφορά της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΛΘ στην Αθήνα, σήμερα.

«Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ ακάθεκτα υλοποιούν το σχέδιο της πώλησης του ΟΛΘ, περνώντας στην τελευταία πράξη του έργου. Το ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζοντας τη σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων, παρατυπιών και γενικότερα κινούμενο εκτός νομιμότητας, όπως έπραξε μέχρι σήμερα σε όλη τη διαγωνιστική διαδικασία, προχωρά σε γενική συνέλευση του Οργανισμού για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας και την επικύρωση της νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους η ΟΜΥΛΕ.

«Το ΤΑΙΠΕΔ φέρνει σε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας την τελική βερσιόν της σύμβασης μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου που συμπεριλαμβάνεται σήμερα στα ντοκουμέντα της πώλησης, χωρίς να έχει εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΘ Α.Ε. Αντίθετα το Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε. έχει εγκρίνει μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις του από τον Μάιο του 2016 σχέδιο σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ Α.Ε. και Ελληνικού Δημοσίου με άλλο περιεχόμενο» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, η ΟΛΘ Α.Ε. φέρεται να έχει αποφασίσει διαφορετικά για το ύψος των υποχρεωτικών επενδύσεων (309 εκατ. ευρώ την πενταετία 2017-2021 και 132,5 εκατ. την πενταετία 2022–2026), για το ύψος της διακίνησης φορτίου και για το πώς θα επιβληθούν ρήτρες.

Σύμφωνα με την ΟΜΥΛΕ, ενώ η συμφωνία της επιχειρούμενης πώλησης προωθεί την εγκατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενός πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου, με ισχυρή δημόσια εξουσία, ανεξέλεγκτου και χωρίς την υποχρέωση σημαντικών επενδύσεων, δεν κάνουν τον κόπο -έστω και για την έξωθεν καλή μαρτυρία- να περιμένουν την απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι και στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Βόλου, καθώς κι εκεί ξεκίνησαν να ηχούν τα τύμπανα των ιδιωτικοποιήσεων. «Οι πωλήσεις μεταμφιέζονται σε “παραχωρήσεις”, απαξιώνεται το προσωπικό και οι υποδομές, για να μη λειτουργούν από τη δραματική έλλειψη προσωπικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Οπως και να το παρουσιάσουν το έγκλημα, όμως, δεν μπορεί να αποσιωπηθεί» τονίζει η ΟΜΥΛΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά σε όλα τα επίπεδα, νομικά, αγωνιστικά και κοινωνικά...

Η σημερινή απεργία στον ΟΛΘ είναι καθολική, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά και τα άλλα περιφερειακά λιμάνια που συμμετέχουν στην κινητοποίηση περιλαμβάνεται 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ώς τις 3 μετά το μεσημέρι. Συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των λιμανιών Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Χρηματιστηρίου, στην πρωτεύουσα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διετείς συλλογικές συμβάσεις στον ΟΛΘ
Νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και την Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (ΟΦΕ) υπέγραψε η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε.
Διετείς συλλογικές συμβάσεις στον ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται νέα ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ
Μέχρι τις 3 Μαρτίου οι αιτήσεις για τα νέα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ● Ισως και τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία θα διευκολύνει υπέρβαση εκκρεμοτήτων, που ενδέχεται να δυσχεραίνουν την...
Ζητείται νέα ηγεσία στο ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι
Την κάθετη διαφωνία τους με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, μέσω της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας.
Αντίθετοι οι εργαζόμενοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει τον ετήσιο στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το φετινό όριο έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, που είναι πιθανόν και να ξεπεραστεί σε περίπτωση που...
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώτα φετινά έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 232 εκατ. η πώληση του ΟΛΘ
Μια κοινοπραξία με επικεφαλής Γερμανούς -οι οποίοι έχουν τη βοήθεια Γάλλων και του Ιβάν Σαββίδη- θα αποκτήσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έναντι τιμήματος 232 εκατομμυρίων ευρώ. Η «Εφ.Συν.» είχε υπολογίσει ότι...
Στα 232 εκατ. η πώληση του ΟΛΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ
Σε αναζήτηση μιας ρεαλιστικής αποτίμησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιχειρούμε να βρούμε μια τιμή πώλησης σύμφωνα με τη λογική που αποδέχτηκε το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ήδη ορίσει από την πώληση του ΟΛΘ ότι...
Η... πραγματική αξία του ΟΛΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας