• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.5°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.4°C / 11.4°C
  3 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.0°C
  5 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.9°C
  3 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  44%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.1°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.5°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 9.4°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 11.2°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  82%

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στη δημιουργία και τη διαχείριση αξίας» είναι η φράση που επιστρατεύει η Ουρανία Αικατερινάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας

Eurokinissi / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπερταμείου

 • A-
 • A+

Διαφάνεια, διαβούλευση και λογοδοσία είναι το τρίπτυχο της πολιτικής του υπερταμείου, του νεοσύστατου φορέα που φιλοδοξεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα τα δημόσια assets, αλλά πάντα σε συνδυασμό με την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό στη δημιουργία και τη διαχείριση αξίας» είναι η φράση που επιστρατεύει η Ουρανία Αικατερινάρη, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), όπως είναι η επίσημη ονομασία του υπερταμείου, για να περιγράψει τον καθοριστικό ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων στην οικονομική ανάκαμψη, ιδιαίτερα σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και το νερό.

Η μεταφορά των φορέων στην «ομπρέλα» του υπερταμείου θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, αφού με τα σημερινά δεδομένα οι περισσότεροι δεν έχουν τις προϋποθέσεις για δανεισμό για τη βελτίωση των υποδομών τους και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.

Ειδικοί της ΕΕΣΥΠ εκπονούν ήδη στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία, ενώ το επιχειρησιακό πλάνο, που θα έχει διάρκεια 3 έως 5 χρόνια και θα εναρμονίζεται με τις βασικές επιλογές, θα εκπονήσουν οι διοικήσεις των φορέων που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της ΕΤΑΔ, του φορέα των ακινήτων του Δημοσίου, που απέκτησε νέα διοίκηση πριν από λίγες ημέρες.

Διαχειρίζεται 71.500 τίτλους, από τους οποίους όμως πολλοί είναι εκτός συναλλαγών (δασικές εκτάσεις, αιγιαλοί κ.λπ.), ενώ ένα μεγάλο μέρος μέρος τους αφορά ακίνητα που έχουν καταπατηθεί και χρειάζονται πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες για να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους.

Αμεσα αξιοποιήσιμα είναι περίπου 1.000 ακίνητα, από τα οποία πολλά βρίσκονται σε εξαιρετική θέση αλλά παραμένουν αναξιοποίητα.

Στα άμεσα βήμα περιλαμβάνεται η δημιουργία αξιόπιστου μητρώου σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ΕΤΑΔ σε κύριο φορέα διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου. Δεν προβλέπεται πώληση, αλλά μακροχρόνια μίσθωση που θα φέρει έσοδα.

Η Ουρανία Αικατερινάρη ξεχωρίζει τις ιαματικές πηγές, πολλές από τις οποίες σήμερα υπολειτουργούν και δεν διαθέτουν σύγχρονες υποδομές, αλλά μπορούν να αναδειχτούν με προγράμματα που θα συνδυάζουν τον ιατρικό με τον θεματικό τουρισμό, σε συνεργασία με ιδιώτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Μετά τη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» του νόμου 4512/2018 με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, έχουν ξεκινήσει στο φουλ οι διαδικασίες μεταφοράς στο υπερταμείο των πρώτων 14 φορέων, που σύντομα θα αυξηθούν σε 15 με την ολοκλήρωση της συγκρότησης σε οργανισμό του ΟΑΚΑ.

Ομαδοποιούνται σε τρεις ενότητες με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά:

 Στην πρώτη εντάσσονται οι εισηγμένες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, που θα περάσουν στο υπερταμείο μετά την παρακράτηση των μετοχών που θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν. Μέσα στις άμεσες υποχρεώσεις των διοικήσεων των δύο εταιρειών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι να υποβάλουν μελέτες για την τιμολογιακή πολιτική που θα διαμορφώνεται με βάση το οικονομικό και το περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και το κόστος ανάκτησης του πόρου. Με βάση τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης τα σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.

 Στη δεύτερη ανήκουν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και οι θυγατρικές του ΣΤΑΣΥ (μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ) και ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ). Προβλέπεται ευρείας κλίμακας αναδιοργάνωση των δομών τους, που θα βασίζεται στην αποτύπωση της κατάστασης και την κοστολόγηση των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής, που θα καλύπτει τόσο τα επενδυτικά σχέδια (ανανέωση στόλου, βελτίωση υποδομών, πρόγραμμα συντήρησης κ.λπ.) όσο και το λειτουργικό κόστος. Το τελευταίο αφορά την επιδότηση εισιτηρίου, που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης και της Βρετανίας. Εκσυγχρονισμός προβλέπεται και στα ΕΛΤΑ, όπου το Δημόσιο διαθέτει το 90%.

 Στην τρίτη ομάδα εντάσσονται μια σειρά από διαφορετικές επιχειρήσεις που όμως έχουν κοινό παρονομαστή: μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Διώρυγα Κορίνθου, τις Ελληνικές Αλυκές, την ΔΕΘ-Helexpo, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών Αττικής και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), που με αναδιοργάνωση και μικρές επενδύσεις, κυρίως σε Logistics, μπορούν να αποδώσουν σημαντικά έσοδα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις περιγράφονται στα μνημόνια, έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η αρμοδιότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, που είναι θυγατρική του υπερταμείου και υπάγεται στον θεσμικό έλεγχό του. Στις μεγάλες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η Εγνατία οδός, όπου έχει καθυστερήσει η ανάπτυξη των νέων σταθμών διοδίων και ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια παραχώρηση της είσπραξης των διοδίων και της συντήρησης του αυτοκινητόδρομου.

Χθες πάντως το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε νέα παράταση για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους ομίλους για τις 16 Φεβρουαρίου.

Εισηγμένες ΔΕΚΟ

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στη μετοχική τους σύνθεση

ΔΕΗ: Παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% που θα πουληθεί και το 34% θα παραμένει στο Δημόσιο, με διαχειριστή το Υπερταμείο

ΕΥΔΑΠ: Παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ το 11% που θα πουληθεί, ενώ το Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου, θα διαχειρίζεται το 50% συν μία μετοχή

ΕΥΑΘ: Το Δημόσιο, μέσω του Υπερταμείου, θα διαχειρίζεται το 50% συν μία μετοχή. Στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμένει το 24% που θα πουληθεί

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέρμα στην... ακινησία της περιουσίας του Δημοσίου
Δεκαπέντε ΔΕΚΟ περνούν στην ΕΕΣΠ, οι διοικήσεις θα «λογοδοτούν» κάθε μήνα, θα γίνουν αναδιαρθρώσεις για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, έρχονται συνεργασίες με ιδιώτες για να αξιοποιηθεί η...
Τέρμα στην... ακινησία της περιουσίας του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο
«Το διάστημα ώς τον Ιούνιο θα είναι αρκετά κρίσιμο και θα αποτυπώσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για έσοδα δύο δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Αρης...
Κρίσιμο το δεύτερο εξάμηνο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ
Δύο σημαντικοί όμιλοι, στους οποίους μετέχουν επτά μεγάλες εταιρείες, κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), το οποίο...
Δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9 μνηστήρες για την Εγνατία
Η πιο πολύφερνη «νύφη» των ιδιωτικοποιήσεων αναδεικνύεται η Εγνατία οδός, ο αυτοκινητόδρομος που φτάνει τα 1.000 χλμ. μαζί με τους τρεις κάθετους άξονες που συνδέουν τα Βαλκάνια με τα σημαντικότερα λιμάνια της...
9 μνηστήρες για την Εγνατία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται «εναλλακτικές επιλογές» για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
Με το βλέμμα στραμμένο στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προσπαθούν να «τρέξουν» ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις που μπορούν να προχωρήσουν πριν...
Αναζητούνται «εναλλακτικές επιλογές» για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώνονται ακόμη τρεις ιδιωτικοποιήσεις
Η πώληση του 90% του Αστέρα Βουλιαγμένης στο επενδυτικό σχήμα Apollo Investment Holdco, ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου κατόπιν προσφοράς από την κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με...
Ολοκληρώνονται ακόμη τρεις ιδιωτικοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας