Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
88 προαπαιτούμενα στην τέταρτη αξιολόγηση

Ιστορική απόφαση στις ΗΠΑ | AP PHOTO / MICHEL EULER

88 προαπαιτούμενα στην τέταρτη αξιολόγηση

  • A-
  • A+

Μία νέα σειρά προαπαιτούμενων περιλαμβάνει η τέταρτη αξιολόγηση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος ύψους 11,7 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας θα πάει στη στήριξη του σχεδιαζόμενου «μαξιλαριού», που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για δέκα μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η Κομισιόν εκτιμά  ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος η κυβέρνηση θα εκκαθαρίσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού κράτους προς ιδιώτες αξίας 3,5 δισ. ευρώ από τα οποία μόνο το 1,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα και οι υπόλοιπες θα πρέπει να καλυφθούν από εθνικούς πόρους.  

Τα 88 νέα και παλιά προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να γίνουν έως και τον Ιούνιο, αφορούν μεταξύ άλλων στη δέσμευση της κυβέρνησης πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, τη μείωση του αφορολόγητου από το 2019 αντί το 2020, τις προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ έαν χρειαστεί, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου και αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στη Ναυτιλία.

Ανάμεσα στα πιο κρίσιμα ζητήματα βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί -40.000 τον χρόνο για υπόλοιπα τρία έτη-, οι ιδιωτικοποιήσεις για ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΑΑ, ΟΤΕ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων για να γίνουν οι μειώσεις το 2019 και η νέα τιμολόγηση των φαρμάκων.

► Ολόκληρα τα κείμενα:

Έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report ESM)

Συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας (SmoU) 

τεχνικό κείμενο της συμφωνίας (ΤΜΥ)

► Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

[ad-slot]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ: Οριακή ανάκαμψη με αβεβαιότητες για την έξοδο
Οριακή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος, με επιδείνωση όμως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη λόγω της αρνητικής προοπτικής για περικοπών στις συντάξεις...
ΙΟΒΕ: Οριακή ανάκαμψη με αβεβαιότητες για την έξοδο