• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.6°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  6 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  77%
AP Photo/Virginia Mayo

Προσεχώς νέα έξοδος...

 • A-
 • A+

Η ολοκλήρωση ώς τις αρχές Φεβρουαρίου των περίπου 15 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν επί συνόλου 110 και η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης μετά το «χειροκρότημα» των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s σε Β από Β- (ομόλογα πιο κερδοσκοπικά από την κατηγορία ΒΒ+ που είναι τα αξιόπιστα), στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν το πανηγυρικό κλίμα προβαίνοντας σε νέο δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές.

Εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι μεγαλύτερο, εφόσον σήμερα το Eurogroup εκτός από τη δόση ανακοινώσει και το ποσό του δανείου που έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για το «μαξιλάρι ρευστότητας».

Πρόκειται για ένα ποσό που θα φτάσει συνολικά τα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,9 δισ. ευρώ θα δοθεί με τη δόση της 3ης αξιολόγησης (6,7 δισ. ευρώ) και τα υπόλοιπα 7,1 δισ. ευρώ τον Μάιο με την ολοκλήρωση της 4ης επισκόπησης.

Το «μαξιλάρι» θα συμπληρωθεί σταδιακά από τα ποσά που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές προκειμένου να καλύψει τον σχεδιασμό για αποθεματικό ασφαλείας 18 - 19 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το 3ο Πρόγραμμα.

Ετσι λοιπόν ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη νέα έκδοση, της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ με πιθανότερη διάρκεια την επταετία.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές και στη συνέχεια ένα 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Βέβαια είναι πιθανό αντί της έκδοσης νέου δεκαετούς να «ανοίξει» η έκδοση που προέκυψε από το swap (ανταλλαγή ομολόγων) και λήγει το 2028.

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά ομολόγων προϋποθέτει συνέχεια των «καλών ειδήσεων» από το μέτωπο των αξιολογήσεων (αναφέρονται κυρίως στην 4η και τελευταία μεγάλη αξιολόγηση), κυρίως όμως από το μέτωπο του χρέους.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς:

● Στις 16 Φεβρουαρίου είναι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

● Εως στις 28 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ θα έχει εκπέμψει το νέο του «στίγμα» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

● Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα έχει ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση ενώ από τις διαπραγματεύσεις θα διαφανούν και οι προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας στα 332 δισ. ευρώ (ή 178,2% του ΑΕΠ), δηλαδή 13,7 δισ. ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με φέτος (318,3 δισ. ευρώ).

Η αύξηση είναι σημαντική, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι θα μειωθεί ο δανεισμός μέσω repos κατά 6 δισ. ευρώ (από 15 δισ. ευρώ φέτος σε 9 δισ. ευρώ το 2018) και το «στοκ» των εντόκων γραμματίων κατά 1,2 δισ. ευρώ (από 14,9 δισ. ευρώ σε 13,7 δισ. ευρώ).

Η περαιτέρω διόγκωση του χρέους αποδίδεται στις νέες εκδόσεις ομολόγων αλλά και στις νέες δανειακές δόσεις που προβλέπεται να λάβει η Ελλάδα από τον ESM.

Να σημειωθεί ότι για να πάρει η Ελλάδα τη δόση από την 3η αξιολόγηση αφού προηγηθούν οι τυπικές διαδικασίες (εγκρίσεις από Κοινοβούλια κ.λπ.), θα απαιτηθεί άλλος ένας έλεγχος -στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου- από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εκκρεμή μέτρα έχουν ολοκληρωθεί.

«Αυτοδύναμη έξοδος χωρίς νέους όρους»

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Η κυβέρνηση επιλέγει την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος» επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Οπως είπε, «η πιστοληπτική γραμμή, που σημαίνει νέους όρους, αλλά και αβεβαιότητα και απροσδιοριστία για το μέλλον» δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που σήμερα βρίσκονται σε επίπεδα προ κρίσης, αποτυπώνουν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, είπε ο Γ. Δραγασάκης συμπληρώνοντας ότι ως χώρα θα χτίσουμε πάνω σε αυτή την προοπτική αλλά οφείλουμε να είμαστε θωρακισμένοι.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δημιουργεί «μαξιλάρι ασφαλείας», ύψους 18 δισ. ευρώ, για την ασφαλή έξοδο στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος. Τα 9 δισ. ευρώ αναμένονται από τον ESM και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Οπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος, στην Ευρώπη υπάρχει ένα πολυκεντρικό σύστημα, η πλειονότητα των δυνάμεων στηρίζει την προσπάθειά μας για έξοδο από τα μνημόνια. Υπάρχουν όμως και μειοψηφίες που δεν θα επιθυμούσαν αυτήν την προοπτική. «Απέναντι σε αυτές δίνουμε διαρκή μάχη». Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε: «Θέλει να συμμετάσχει, ας συμμετάσχει με θετικό και μόνο τρόπο, δηλαδή βοηθώντας στο ζήτημα του χρέους και μη θέτοντας νέες απαιτήσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παίζονται 600 εκατ. ευρώ στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
Στροφές για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν μείνει πίσω σκοπεύει να ανεβάσει η κυβέρνηση • Από τις εκθέσεις για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα συντάξουν οι δανειστές στο πρώτο τρίμηνο του...
Παίζονται 600 εκατ. ευρώ στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
Με το βλέμμα καρφωμένο στις αγορές και τα μηνύματα που στέλνουν για τις επικείμενες «παροχές» βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας...
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο
Με γνώμονα το χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και την ασφάλεια που δίνει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 24 δισ., η κυβέρνηση οργανώνει με προσεκτικά βήματα την επόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα...
«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας