• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.2°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.6°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 23.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.5°C
  5 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 21.0°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  44%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Κίνητρα στις επιχειρήσεις και νέοι «ράμπο»

 • A-
 • A+

Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που προχωρούν στην κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών τους, αλλά και τη σύσταση ενός νέου Ειδικού Ελεγκτικού Σώματος που θα διενεργεί φορολογικούς ελέγχους κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου μειώνονται έως και 60% τα πρόστιμα και όχι ο φόρος για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Επίσης καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για τις περιπτώσεις αναγνωρισμένης ευρεσιτεχνίας (σ.σ. απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη της επιχείρησης), ενώ όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στο Γεράνι και το Μεταξουργείο, θα έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος και για μια πενταετία το μίσθωμα για τη χρήση του ακινήτου που πληρώνουν.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές:

1. Αφορολόγητα αποθεματικά:  Καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν (ολικώς ή μερικώς) τα αφορολόγητα αποθεματικά διαφόρων αναπτυξιακών νόμων με συντελεστή 5% αλλά μόνο για το 2018. Ο συντελεστής αυξάνεται στο 10% εφόσον κεφαλαιοποιήσουν τα αποθεματικά το 2019 και στο 20% για το 2020. Οπως αναφέρουν φοροτεχνικοί, είναι μια σημαντική διάταξη που προσφέρει κεφαλαιακή ευρωστία στις επιχειρήσεις, διαφορετικά θα φορολογούνταν στην περίπτωση της κεφαλαιοποίησης με συντελεστή 29%.

Τα κίνητρα αφορούν και τις μη εισηγμένες Ανώνυμες Εταιρείες και τις ΕΠΕ, αλλά για αυτές τις περιπτώσεις καλούνται και οι μέτοχοι να συνεισφέρουν με μετρητά.

2. Νέο ελεγκτικό σώμα:  Συστήνεται νέο ειδικό ελεγκτικό σώμα με το όνομα Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο θα διενεργεί φορολογικούς ελέγχους κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος. Αντικείμενό της υπηρεσίας θα είναι η διενέργεια ερευνών και λοιπών προανακριτικών πράξεων για την εξακρίβωση τέλεσης σημαντικών φορολογικών εγκλημάτων αλλά και λοιπών οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με τα φορολογικά αδικήματα (π.χ. ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, απάτη, διαφθορά κ.λπ.).

3. Πρόστιμα:  «Κούρεμα» έως 60% στα πρόστιμα θα έχουν οι φορολογούμενοι που υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις εφόσον η εξόφληση των οφειλόμενων φόρων γίνει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών.

4. Εγγυήσεις ΑΦΜ:  Οπως προβλέπεται και σήμερα, προϋπόθεση για την απόδοση ΑΦΜ αποτελεί η εγγραφή στο Φορολογικό Μητρώο. Με τις νέες διατάξεις όμως αν έχει προηγηθεί «πτώχευση» ενδέχεται να ζητηθεί εγγύηση.

5. Φορολογικά κίνητρα για «πατέντες»:  Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις τα κέρδη της επιχείρησης από την πώληση προϊόντων παραγωγής της, για την οποία παραγωγή χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία διεθνώς αναγνωρισμένη στο όνομα της ίδιας επιχείρησης και η ευρεσιτεχνία αναπτύχθηκε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η απαλλαγή χορηγείται και όταν τα προϊόντα παράγονται σε εγκαταστάσεις τρίτων.

6. Κίνητρα εγκατάστασης σε Γεράνι και Μεταξουργείο:  Εκπίπτει ετησίως και για μια πενταετία από τον φόρο εισοδήματος ποσό ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος που καταβάλλουν για τη χρήση του ακινήτου οι επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση που μετά την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου, έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου...
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διπλή πρόκληση για τον Τσακαλώτο
Την άποψη ότι Μάριο Ντράγκι και Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν «υπερβολικά απαισιόδοξοι» σχετικά με την πρόσφατη έκδοση επταετούς ομολόγου από την Ελλάδα, εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευκλείδης...
Διπλή πρόκληση για τον Τσακαλώτο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου
Μέτρα και πολιτικές που θα διασφαλίζουν τους στόχους για πλεονάσματα 3,5% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί η νέα προσπάθεια μείωσης από την ελληνική πλευρά, θα περιλαμβάνει το...
Οι στόχοι του νέου Μεσοπρόθεσμου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 7 φοροπαγίδες της τεχνικής συμφωνίας
Από τις νέες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν σταδιακά το 2018 ξεχωρίζουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο, που εκτιμάται ότι θα κάνουν και τη διαφορά στις φορολογικές...
Οι 7 φοροπαγίδες της τεχνικής συμφωνίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιγαντώνονται τα ληξιπρόθεσμα
Αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της κατάσχεσης από την Εφορία έρχονται καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν σοβαρό πρόβλημα με την αποπληρωμή των υπέρογκων μνημονιακών φόρων. Μάλιστα το επόμενο διάστημα...
Γιγαντώνονται τα ληξιπρόθεσμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έλλειμμα 1,2% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022
Ανάπτυξη 6,9% για φέτος και 4,5% για το 2022 προβλέπει ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου που κατατίθεται σε λίγο στη Βουλή. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ο προϋπολογισμός του 2022 θα παραμείνει...
Έλλειμμα 1,2% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας