• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.5°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 31.2°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.5°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  35%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  27°C 25.8°C / 30.4°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.5°C / 27.5°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  2 BF
  29%

Ο νέος υπουργός Εργασίας προανήγγειλε την προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις

Πάνος Σκουρλέτης: Με προσεκτικά βήματα θα πάμε στα 751 ευρώ

 • A-
 • A+

Πατάει φρένο το υπουργείο Εργασίας στην άμεση επιβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα υπάρξουν ηλικιακοί και άλλοι διαχωρισμοί στις κατώτατες αμοιβές.

Παρότι ήταν η κύρια προτεραιότητα του νέου υπουργού Π. Σκουρλέτη, φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των εργοδοτικών οργανώσεων και δη της ΓΣΕΒΕΕ έφεραν δεύτερες σκέψεις αφού ελλοχεύει κίνδυνος αντί να υπάρξει έκρηξη ανάπτυξης από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης να συμβεί ακριβώς το αντίθετο και να τροφοδοτηθεί πλημμυρίδα απολύσεων κυρίως από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σ’ αυτή την απότομη αύξηση.

Ετσι στη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο «για πολύ προσεκτικά βήματα», ώστε οι τελικές παρεμβάσεις να προκαλέσουν «αναπτυξιακό σοκ» στην αγορά.

Αυτό το οποίο προτίθεται να πράξει ο νέος υπουργός Εργασίας είναι να προκαλέσει έναν ουσιαστικό και πολύπλευρο κοινωνικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ακολούθως να υπάρξουν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της αύξησης στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού. Μάλιστα προανήγγειλε παράλληλη θεσμοθέτηση άλλων αναπτυξιακών μέτρων–κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, ώστε να υπάρξει μία πραγματική έκρηξη στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης και του τζίρου των επιχειρήσεων μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης.

Σειρά μέτρων

Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, αυτά τα πρόσθετα μέτρα δεν είναι μόνο αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Ουσιαστικά ο νέος υπουργός Εργασίας προανήγγειλε προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα νομοθετήματα που αφορούν τις μνημονιακές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας θα «παγώσουν». Αναφερόμαστε κυρίως στην προστασία από ατομικές απολύσεις (δηλαδή επαναφορά του χρόνου προειδοποίησης στα προ Μνημονίου επίπεδα και του ύψους της αποζημίωσης), στο πώς διεξάγονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις (θα επανέλθει η αρμοδιότητα στους κοινωνικούς εταίρους), στις ομαδικές απολύσεις (σχεδιάζεται το επιτρεπόμενο όριο ομαδικών απολύσεων να επανέλθει στο 2% από 5% που είναι σήμερα, ενώ μέσα από κοινωνικό διάλογο θα επανεξεταστεί ο τρόπος έγκρισης ή όχι των ομαδικών απολύσεων). Αυτό που θέλουν άμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταργήσουν την πολιτική επιστράτευση (χουντικής προέλευσης την έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Π. Σκουρλέτης).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοβού... τα εργασιακά δικαιώματα
Ανοιχτές έχει τις κεραίες του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχώντας για το αν θα πέσουν και τα τελευταία κάστρα προστασίας της μισθωτής εργασίας. Παρότι εκφράζει την άποψη ότι το 3ο Μνημόνιο υποστηρίζει τη...
Φοβού... τα εργασιακά δικαιώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πόλεμος» στις δόλιες πτωχεύσεις επιχειρήσεων
«Εχουν… σκάσει όλες οι περιπτώσεις ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και ενός διεφθαρμένου επιχειρηματικού συστήματος. Αρχίζουμε να αγγίζουμε με συγκεκριμένα πια στοιχεία και πολιτικά πρόσωπα που...
«Πόλεμος» στις δόλιες πτωχεύσεις επιχειρήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός από τους μικρομεσαίους
​Με την κραυγή αγωνίας των μικρομεσαίων και των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που χτυπούν συναγερμό για την επιβίωσή τους σε μια οικονομία που υπερφορολογείται, συρρικνώνεται προς όφελος των...
Συναγερμός από τους μικρομεσαίους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο το 2% των επιχειρήσεων αφορούν οι ομαδικές απολύσεις
Στην Ελλάδα και σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι ομαδικές απολύσεις αφορούν περίπου το 2% των λειτουργουσών επιχειρήσεων. Αυτό γιατί το 98% των επιχειρήσεων είναι κάτω των 20 εργαζομένων.
Μόνο το 2% των επιχειρήσεων αφορούν οι ομαδικές απολύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας