• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.5°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.2°C
  3 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  2 BF
  72%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο για κήρυξη απεργιών

 • A-
 • A+

Με ίδια διατύπωση αναμένεται να κατατεθεί το νέο πλαίσιο για την κήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Από την άλλη, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι διατάξεις που προβλέπουν πλειστηριασμούς ακινήτων και για οφειλές προς το Δημόσιο (Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) να κατατεθούν αργότερα.

Αυτό θα γίνει με τροπολογία και ο λόγος είναι ότι πρέπει να προηγηθούν αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς που πραγματοποιήθηκε, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Εφ. Αχτσιόγλου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και ο γεν.γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουτεντάκης, το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο ήταν ψηλά στην ατζέντα ώστε να καταλήξουν στο θεσμικό πλαίσιο.

Για όλα αυτά τα ζητήματα σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των βουλευτών του κυβερνητικού σχήματος από τους αρμόδιους υπουργούς, τον Ευκλ. Τσακαλώτο, την Ε. Αχτσιόγλου και πιθανότατα τον Γ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθούν τα θέματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν:

 το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων,

 την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη,

 τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Εκεί πάντως που έχουν γίνει εκτεταμένες αλλαγές είναι στο ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων. Πρόθεση των επιτελών του υπουργείου Εργασίας είναι να θωρακιστεί έτσι η ερμηνευτική διάταξη ώστε να μην μπορεί να καταπέσει στα δικαστήρια.

Αναλυτικότερα, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα ισχύσουν τα εξής:

● Απεργίες: Αυξάνεται η απαρτία που απαιτείται προκειμένου να κηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο. Συγκεκριμένα, με τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για να κηρύξει ένα πρωτοβάθμιο σωματείο απεργιακή κινητοποίηση.

«Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών» αναγράφεται επί λέξει στην τροπολογία. Μέχρι σήμερα, για να ληφθεί απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση με βάση το άρθρο 8 του νόμου 1264/1982 από ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός τρίτου (1/3) των οικονομικά τακτοποιημένων µελών.Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη αύξηση της απαρτίας δεν αφορά τις δευτεροβάθμιες (ομοσπονδίες) και τις τριτοβάθμιες (συνομοσπονδίες όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ) συνδικαλιστικές οργανώσεις.

● Εργατικό ατύχημα: Επέκταση της ευθύνης των εργοδοτών αν υπάρχει εργατικό ατύχημα προβλέπει η αλλαγή στο σχετικό νομοθέτημα. Ακριβώς επειδή ο νόμος ήταν ασαφής, το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την αληθή έννοια της υποχρέωσης του εργοδότη να καταβάλλει την προβλεπόμενη δαπάνη σε περίπτωση αποζημίωσης για εργατικό ατύχημα. Με τον κανόνα που πλέον θεσπίζεται, ο εργοδότης θα ευθύνεται και αν δεν τηρεί τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν τα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.

● Ωράρια οδηγών λεωφορείων: Μια τρίτη διάταξη θεσπίζει την υποχρέωση του προέδρου κάθε ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους να καταχωρίζουν σε πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας τις υπερωρίες προσωπικού, αλλά και τον πίνακα εβδομαδιαίων αναπαύσεων του προσωπικού κίνησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
«Ανοίγει» σήμερα η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να έχουν λάβει τη θέση τους. Παρότι σήμερα κυριαρχούν τα δημοσιονομικά, θεωρείται βέβαιο ότι πάλι στο επίκεντρο...
Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24ωρη απεργία κόντρα στα προαπαιτούμενα από ΠΕΝΕΝ και ΠΕΜΕΝ
Η απόφαση που έλαβαν οι διοικήσεις δύο ναυτεργατικών σωματείων (ΠΕΝΕΝ και ΠΕΜΕΝ) για κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης...
24ωρη απεργία κόντρα στα προαπαιτούμενα από ΠΕΝΕΝ και ΠΕΜΕΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή τα 70 προαπαιτούμενα
Περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που θα κατατεθεί τα επόμενα 24ωρα στη Βουλή και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ξεμπερδέψει με τα «βαρίδια» της 3ης αξιολόγησης...
Στη Βουλή τα 70 προαπαιτούμενα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε αναβρασμό τα σωματεία για τις απεργίες
Με την αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να λάβουν μέρος στη συνέλευση των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων για να αποφασιστεί απεργία. Η «Εφ.Συν.» επιχειρεί να...
Σε αναβρασμό τα σωματεία για τις απεργίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού τον Γενάρη για τη δόση των 5,5 δισ. ευρώ
​Επειτα από μια πολύ σύντομη συζήτηση, κατά την υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης εγκρίθηκε η τεχνική συμφωνία των Αθηνών μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, με όλες τις πλευρές να μην...
Ραντεβού τον Γενάρη για τη δόση των 5,5 δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο φουλ οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση
Με «ενέργεια» ξεκίνησε σήμερα η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία εώς το Σάββατο....
Στο φουλ οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας